Богдан сам знайшов вкрадений у нього велосипед, а слідчого знайти не може

Богдан сам знайшов вкрадений у нього велосипед, а слідчого знайти не може
Богдан Кириленко (20): “Номер діла про крадіжку мого велосипеда 4,5 місяці не можу з’ясувати. Що не прийду в поліцію - ніхто не хоче лишній раз ворушитися”
  • У нього вкрали велосипед торік. А цього року Богдан випадково побачив на вулиці свій «Титан Алігатор» і викликав поліцію до чоловіка, що на ньому їхав.
  • Поліція зафіксувала це і крадене вилучила. Минають місяці. Юнак не може знайти ні номера провадження, ні слідчого, що веде його справу.
  • Редакція розібралася, чому так сталось і де тепер велосипед одного вінничанина, куплений іншим на OLX. 

Пристебнутий на трос біля Скайпарку велосипед вкрали в червні минулого року. Тоді Богдан Кириленко написав заяву про злочин, викликавши поліцейських на місце крадіжки.

— Написав заяву. Потім мені повідомили, що є відео з місця скоєння злочину. Молодий чоловік просто перерізав трос, сів і поїхав, — розказує власник двоколісного, свого часу купленого за 7,5 тисячі гривень.

Він каже, що бачив скрин з відеозапису. На ньому крадія було видно в обличчя. Хлопцеві залишалося чекати, поки особу злочинця встановлять і затримають. Паралельно він сам відслідковував оголошення з продажу велосипедів в інтернеті. Каже, розумів, що вкрадене рано чи пізно «викинуть» на ОLХ, «Розетці» чи деінде.

Відео дня

— Велосипед «Титан Алігатор». Виробник Україна, а комплектація японська. Іноземний аналог такого коштує вдвічі дорожче. Я купував свій за 7,5 тисячі гривень, — розповів Богдан.

За його словами, йому через півроку після крадіжки зателефонували з поліції. Розпитували, де, які подряпини були, дізнавалися про інші особливі прикмети його двоколісного транспортного засобу.

— Я тоді подумав, що знайшли велосипед. Але мені сказали, що питають просто для з’ясування обставин, — каже хлопець.

А через рік після того, як він заявив про злочин (у червні цього року), Богдан їхав з тренером додому і побачив, як незнайомець виїжджає з подвір’я на його велосипеді.

— Ми зупинилися, я одразу викликав патруль, — розповідає юнак. — Той молодий чоловік одразу мені не вірив, але потім зрозумів, що я впізнав свій велосипед. Я почав йому показувати, де надламано, де подряпини. Він сказав, що придбав його на ОLХ за 7,5 тисячі. Розумів, що купує крадений, бо на рамі був номер збитий і зафарбований. Сказав: «Я не думав, що його вкрали у Вінниці, тому і взяв».

Той самий велосипед. За 7,5 тисяч Богдан його купив свого часу. За стільки ж нібито на OLX його придбав інший вінничанин

Велик під арештом

— Через півгодини приїхав патруль. Через три години прибули слідчі, прийняли заяву і повідомили мені, що слідчий, який буде розслідувати мою справу, перетелефонує, — продовжує розповідь Богдан Кириленко. — Але далі почалася незрозумілість якась…

На той момент вже мало би бути провадження, відкрите за першою заявою Богдана. Про крадіжку біля Скайпарку. Друге звернення Кириленка повинні були приєднати туди. Але Богдан каже, що його про це не інформували. Номер провадження не називали. Пам’ятки потерпілого він не отримував.

Богдан пізніше дізнався, хто розслідує провадження про крадіжку його велосипеда, через чергового на Пирогова, 4. Там йому дали телефон слідчої, яка виявилася в його історії людиною тимчасовою.

— Ми по телефону говорили. Вона казала, що на велосипед наклали арешт і діло передали в прокуратуру на погодження, що є дві постраждалі людини і немає винуватця, — каже Богдан Кириленко.

Другий потерпілим, як він зрозумів, став той чоловік, що купив крадене. Богдан розказує, що на місці покупець його велика не зміг надати ніякого підтвердження своєї дорогої інтернет-покупки.

— На місці його запитували, як велосипед придбав, просили історію браузера, щоб вийти на злочинця самого. Але він сказав, що телефон загубив, і ніяк не може допомогти, — говорить Богдан. — Може, він знайомий був з тією людиною, що вкрала, не знаю…

Не хочуть ворушитися

Слідча також сказала Богданові, що після погодження матеріалів у прокуратурі, йому передадуть велосипед на відповідальне зберігання. Погодження треба було чекати місяць.

— Пройшов місяць, я телефоную до неї, вона каже, що нічого ще немає. Пообіцяла, коли будуть новини, передзвонити. Пройшло ще півтора місяці, — говорить далі Богдан Кириленко. — Слідча не брала трубки, у Вайбері не відписувала. Через чергового мені вдалося з’ясувати, що вона пішла в декрет, а моє діло передали комусь. Кому, він не міг без номера справи сказати. Потім за прізвищем моїм знайшов і сказав, що новий слідчий поїхав у відпустку. Це був серпень. «Приходьте через місяць». У вересні прийшов — слідчий на лікарняному, «приходьте через тиждень». Прийшов через тиждень — записали на прийом через тиждень ще. Через тиждень сказали, що він після доби, «приходьте з наступного тижня»…

Врешті, коли Богдан зустрівся зі слідчим, той лишень дав йому свої контакти зі словами: «З понеділка набереш мене». І коли хлопець його набрав, то слідчий сказав, що у нього немає його справи. Порадив іти до чергового й там з’ясовувати. Знов.

— Ось тому я і шокований, — дивується Богдан, що слідчий не зміг дізнатися в колі своїх колег, хто розслідує провадження про крадіжку його велосипеда. — Ніхто не хоче лишній раз ворушитися. І я знов їду до чергового. Він з небажанням, в грубій формі, зі мною розмовляв. «Нічим не можу допомогти, пиши заяву на нашого начальника»...

 

Скарга до начальника

Про свої пошуки слідчих і грубість чергового Богдан написав керівнику поліції Вінниці Сергію Синявському минулого четверга, 25 жовтня. Скаргу зареєстрували в канцелярії. Як сказала редакції начальник відділу комунікацій обласної поліції Анна Олійник, протягом місяця скаржник отримає на своє звернення відповідь.

А що стосується кримінального провадження про крадіжку велосипеда, то воно ніде не поділося, розслідується. От тільки слідчий знову інший. Попередній, як нам пояснили, звільнився, а теперішній отримав матеріали наприкінці вересня.

— Слідчий фізично ще не встиг зв’язатися з цим потерпілим, — говорить Анна Олійник. — У нього в розслідуванні знаходиться 190 проваджень, й по всіх треба робити слідчі дії.

Вона передала номер телефону слідчого журналісту, а журналіст — потерпілому. Останній тепер має, як пояснили в поліції, надати підтвердження, що вилучений велосипед саме його. Це можуть бути документ про покупку, фото велосипеда і опис пошкоджень.

Усе це у Богдана є, тож може забрати речовий доказ на відповідальне зберігання до вироку. Коли той вирок буде? Вочевидь, не скоро. Підозрюваного в провадженні ще немає. Чи хоча б встановлений крадій? У поліції такої інформації не дали.

«Вибачайте, такі реалії»

Анна Олійник, 
прес-офіцер обласної поліції

— Як людині з’ясувати, хто слідчий у її справі? Звичайно, що через чергового. Скаргу цього потерпілого розглянуть, перевірять, хто йому в грубій формі відповів і що ще не так було. Якщо підтвердяться описані ним факти, то приймуть відповідне рішення. А взагалі-то, якщо міняється слідчий, то потерпілу сторону повідомляють для проведення слідчих дій. У цьому випадку новий слідчий просто ще не встиг зв’язатися. Йому справу передали нещодавно. Це пов’язано з великим навантаження слідчих.

Чому така ситуація? Цю проблему намагаються вирішити на рівні Нацполіції, а наші законодавці нас не чують. Досі немає закону про проступки і не врегульовано на законодавчому рівні, хто має розслідувати нетяжкі правопорушення. Раніше цим займалися органи дізнання, а зараз весь вал дрібних злочинів, за які передбачається не пов’язане з позбавленням волі покарання, лежить на плечах слідчих і теж має процесуально оформлятися. Будь-яка експертиза, навіть найбільш дріб’язкова. Слідчий має взяти клопотання, іти в суд, перед цим клопотання погодити в прокурора. Це так здається, що просто. Але це затягує розслідування.

Люди хочуть одразу результат. І вони справедливо цього хочуть. Але слідчі, в силу всіх цих обставин, не можуть все робити швидко. Це впливає на оперативність і якість слідства. Маємо надію, що все-таки прислухаються до нас, приведуть законодавство у відповідність й нарешті розвантажать слідчі підрозділи. Тоді й людям стане краще. А поки що, вибачайте, такі реалії.   


Читайте також: 

На 100% розкривають тільки вбивства. Вінницькі кримінальні історії 2018-го й дані

Перестрілка на Вишеньці: як «копи» брали озброєного «макаровим» рецидивіста

Три зґвалтування і один замах. В поліції розказали про нерозкриті злочини

Розповідь скривдженої жінки: «Нікому вибити ті зуби, що мене покусали»

Суддям знов було мало доказів. Справа «Шефа» в апеляції завершилася виправданням

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Alex Timo

    А поки що реалії такі, що слідчі працюють там де їм може засвітити хабар з любої сторони... А якщо ти просто потерпів від злочину, то для них не цікаво. І мало того скарги на слідчих п.Синявський розглядає без участі самого скаржника, а якщо ти напишеш скаргу до ГУНП то й тоді її передають тому ж Синявському (нач. ВВП)... результат 0. І до чого тут законодавство? Якщо справою слідчий не займається то вони лише накопичуються, чи про закони елементарної арифметики не відомом Олійник і її начальнику Педосу?
  • Егор

    Короче, воруйте вело и ничего вам не будет ...
  • Konstantin Ustinov

    А може замість нікому не потрібної Анни Олійник в штат пару слідаків взяти, щоб по 190 справ не було, хоча кому я це пишу, гнилі мусора
  • Джекач

    Скажу вам по секрету,если дело не пахнет котлеткой то закрывается оно не открываясь и пусть какая-то падла со звездой во лбу мне возразит

    Vladimir reply Джекач

    притом "котлета" взвешивается, как со стороны потерпевшей стороны, так и со стороны подозреваемой, поле чего принимается решение, куда дело  двигается дальше. А если дело заходит в суд то это уже отдельная тема, которая может серьёзно травмировать неподготовленного читателя. Могу сказать только одно, берегите себя и дай Бог никому не познать всех прелестей наших реформированных правоохранительных органов и правосудия. "Процесс" Кафки нервно курит в сторонке.

    Alex Timo reply Vladimir

    Хотілося б подробиць. Діліться і способами відстоювання з ними...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up