Розповідь скривдженої жінки: «Нікому вибити ті зуби, що мене покусали»

Розповідь скривдженої жінки: «Нікому вибити ті зуби, що мене покусали»
  • Вона не раз заявляла про сімейне насилля. І він навіть відробляв за це, фарбуючи лавки.
  • Тепер ця пара вже розлучається, а паралельно — поліція розслідує кримінальне провадження. Жінка заявила, що чоловік покусав її при дітях.
  • Що викликати поліцейських до сімейних кривдників треба, говорять правники. Якщо рукоприкладство було, то повториться.

Дев’ятьох із десяти сімейних кривдників не виправляє покарання. Так говорять в поліції, оперуючи даними з профілактичного обліку, куди в більшості потрапляють ті самі домашні насильники. Це підтверджує і історія 32-річної вінничанки Ольги Ніколової, яка розлучається з батьком своїх дітей, але продовжує отримувати травми.

— Мене в травмпункті питали, яка собака вкусила. Моя? Мого чоловіка собака? Ні, кажу, чоловік укусив, — розповідає Ольга. — Все не могли зрозуміти, що це зробила людина. Він прокусив мені кисть до сухожилка. Боюся, що рубець буде, а це дефект і доволі неприємно, коли до пацієнта приходить лікар з якимось недоліками шкіри…

Ольга — терапевт і аспірантка медичного університету. Її чоловік також медик, викладач. Працює на кафедрі психіатрії та наркології в лікарні ім. Ющенка. В цей медичний заклад, за словами жінки, її хотіли запроторити батьки чоловіка після великого сімейного конфлікту у вересні минулого року. Тоді Ольга й вирішила розірвати з батьком двох своїх малих діток. Її донечці три, старшому синові — сім років.

Відео дня

Вигнала з нової квартири 

Ольга заявила про злочин чоловіка 8 вересня. На той час вже мала судове рішення про аліменти і призначені судом години побачень батька з дітьми, хоч штампи про розлучення в паспортах подружжя ще не стоять. Забрати сина з донькою на вихідний і прийшов того ранку Олег. Ольга сказала почекати, поки зберуться. Але син відчинив тату двері.

— Щойно він переступив поріг, став знімати на телефон обстановку в квартирі, говорив, що у мене безлад і що відмовляюсь давати йому дітей, — розказує Ольга Ніколова. — Я затулила рукою камеру, а він вхопив мене так, що опинилися позаду нього і вкусив за руку. Я викликала поліцію і, звісно, дітей вже йому не віддала. Що саме він поліцейським казав, я не чула. В нього брали пояснення на коридорі. Але знаю, що все заперечував. 
 

Крім того, що проходить експертизу, Ольга сфотографувала рану перед обробкою в травмпункті. Це ж доказ, а збирати такі вчить життя з кривдником   

Також Ольга розповіла, як вона вирішила розірвали стосунки з чоловіком. Це було трохи більше року тому, теж на початку вересня.

— Ми переїжджали з відомчого гуртожитку на нову квартиру, яку допомогли купити мої батьки, — розказує жінка. — Свекор з лайкою став керувати, а я попросила не кричати в моєму домі. Він взявся ображати мене, обзивати, тримаючи онучку на руках. Я сказала тільки «сам ти такий, жінка твоя така і таке твоє отродіє» й розвернулася іти. На це свекруха почала виривати мені коси, кричала…

Як у фільмах

— Я була шокована, — продовжує розказувати Ольга. — Думала, що тільки в фільмах таке може бути або якісь деградовані особи, що напилися, здатні на таке. Але це професор університету робила. Мені рідні батьки доти не вірили, в яких умовах я живу і які ситуації зі мною трапляються.

Бійка та крики перелякали дітей. Їх кинулася заспокоювати інша бабуся, мати Ольги. А що чоловік? Співрозмовниця каже, він просто припинив її спробу викликати поліцію: вибив з рук мобільний.

— Я змушена була стукати у двері сусідів в новому домі, щоб попросити допомогти, — розказує Ольга Ніколова. — Коли поліція приїхала, я написала заяву на свекруху і сказала «все ідіть звідси, я з ним жити не буду». Вони пішли. Спершу Олег приходив, коли йому заманеться, і на очах дітей принижував мене. Я жила в такому страху, що не передати. Потім в безкоштовній правовій допомозі мені порадили поміняти замок. Поміняла. І ще два місяці гуляла з дітьми десь у віддалених місцях, боялася, щоб вони їх в мене не відібрали. Не відповідала на дзвінки. Мені не було з цими людьми про що говорити…

Не давала хропіти

Ольга розповіла ще не один випадок насилля, яке стерпіла від чоловіка до рішення про розлучення.

— Він міг мене пхнути, вщипнути, — розказує вона. — Пізніше, в поліції я побачила плакат, на якому написано, що вважається сімейним насиллям. То щипання теж є насиллям. Виходить, мої діти вчаться, як робити не треба, на прикладі батька. А він виріс в таких умовах. Для них це нормально в сім’ї. У його родині такий закон: «Жінка за морду получає в морду». Вони всі мені постійно це говорили. 



Ще Ольга згадує, як одного разу вночі попросила Олега не хропіти, бо дитина прокинулася, а він за це пихнув її й обіцяв розбити голову. За другу спробу припинити хропіння – залишив синці і укуси в кількох місцях.

— В мене за майже півтора року тільки перестало бути видно зуби його на плечі. А синці ще можна побачити, якщо придивитися, — каже Ольга. — Одного разу я повідомила поліцію і йому призначили громадські роботи. Приставили до ЖЕКу лавочки фарбувати і ще щось робити. Я тоді поїхала з дітьми до батьків, а він дзвонив розказувати, який він «радий», що має відпрацьовувати. І коли він покусав мене вночі, теж заяву писала. Тоді мені сказали: якщо немає свідків, то не можна довести. Видно, батьки його «відмазали», можна сказати.

Питаємо Ольгу, як вона примудрилася жити з чоловіком і періодично заявляти на нього в поліцію. Чи не боялася озлобити ще більше? 

— Так, це трохи озлобило його, — каже вона у відповідь. — Все ставало гірше, нестерпніше… Я була не захищена зовсім. Не знала, куди іти і до кого звернутися. І тепер теж у мене немає широких плечей, які б прийшли і вибили ті зуби, якими мене кусали. Але зараз скажу: слава богу, що я все це пройшла. Я знаю, що у мене є мої діти, мої два сонечка. Це найдорожче для мене на даний час. А битися, кусатися — це прояв слабких.

Навіщо жінка все розповіла?

Через вручання батьків чоловіка у справи її сім’ї, як пояснює Ольга Ніколова, вона наважилася розказати про свою проблему журналістам. Про цю вінничанку вже написало не одне видання. А її чоловік-психіатр, коментуючи слова дружини, заявив пресі: Ольга його оббріхує, бо вона сама далеко не ідеальна.

Тим не менше, саме вона стала ініціаторкою кримінального провадження і проходить судово-медичну експертизу для встановлення ступеню тяжкості завданих травм. Як сказала прес-офіцер обласної поліції Анна Олійник, в процесі розслідування справи за заявою дружини психіатра можуть перекваліфікувати на більш тяжку статтю. Це залежить від того, який висновок дадуть експерти. Зараз йдеться про умисне нанесення легких тілесних ушкоджень.

— Поліція зробить свою справу. За це не турбуюся, — говорить Ольга Ніколова. — Я переживаю, щоб його батьки не втрутилися, щоб процес був справедливий, відкритий. І щоб він поніс покарання за свої вчинки, а не все списалося чи заховалося, як це буває при впливових батьках.

Що робити, якщо знущається близька людина?

— Перше, що зробити треба, — зателефонувати в поліцію. Друге — до приїзду поліцейських триматися подалі від тієї людини.

Тетяна Соляр, адвокат:

— Перше, що зробити треба, — зателефонувати в поліцію. Друге — до приїзду поліцейських триматися подалі від тієї людини. Вони задокументують порушення, із сімейним кривдником проведуть бесіду і поставлять його на облік. Крім того, є громадські організації по запобіганню насилля в сім’ї, тому третє — варто бути з ними на зв’язку, якщо вже маєте таку проблему. Також раджу розірвати усі можливі контакти з людиною, яка знущається.

З наступного року в Кримінальному кодексі України з’явиться нова стаття — спеціальна для сімейних кривдників. Вона буде стосуватися не тільки чоловіків, жінок, батьків і дітей. До суб’єктів відповідальності додали, тіток/дядьків та інших членів сімей та колишніх чоловіка/дружину. 

Також з незабаром поліція буде на виклику виносити забороні приписи кривдникам. Такий припис зобов’яже винуватця сімейного конфлікту залишити місце проживання жертви не залежно від того, в чиїй власності квартира чи дім. Щоб дізнатися більше про це — слідкуйте за стрічкою новин vn.20minut.ua.


Читайте також:

Убивство Віталіни Плахотнюк: арештували її колишнього чоловіка як замовника

Три зґвалтування і один замах. В поліції розказали про нерозкриті злочини

Тюрми не буде. Прозваного тяжилівським маніяком збоченця визнали неосудним

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Alex Timo

    Давно відомо, що психіатрія то лженаука, псевдо, бо вона не може лікувати душу вічну. А от докази того, що палачі в білих халатах існують- доводить стаття.
  • Брумс

    Но ржу нимагу. Это ж какой дурдом делается в стране, если преподы психиатрии заказывают друг дружку ))))
  • Брумс

    Реальный выход - только договариваться. Для начала перестать быть сук..й, может. и мужик тогда перестанет быть козлом. Если не получится - чистый профит и пацам, и ментам, и адвокатам с судьями
  • Брумс

    Старый замес. Выбить зубки у нас в городе можно кому угодно и плеч для этого хватает. Но важно помнить, что услуги зубодробителей стоят дорого и деньгами с симпатичных и послушных су..к они не берут. За услуги будут шпилить хором и по очереди во все щели, потом меняться су..ми, потом сдавать в аренду. Закончит симпатяшка на Мамбе на радость дрочерам или на окружной, если не повезет и пофиг профессия.

    Винничанин коренной reply Брумс

    Ти вже всі лавки пофарбував, невдахо?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up