Перестрілка на Вишеньці: як «копи» брали озброєного «макаровим» рецидивіста

Перестрілка на Вишеньці: як «копи» брали озброєного «макаровим» рецидивіста
  • Велосипедист відкрив стрільбу з пістолета Макарова по поліцейським, щойно ті запитали в нього документи.
  • Щоб «копів» нагородили за затримання озброєного без жертв, тепер клопоче генерал перед міністром.
  • Що за злодія такого небезпечного взяли та як все сталось? Подробиці нічної стрілянини в спальному районі міста.

За кілька годин після події журналістів покликали в обласне управління поліції. Начальник главку Юрій Педос привів на зустріч з пресою чотирьох поліцейських на чолі з їхнім керівником Редваном Усеїновим. Генерал сказав, що поруч з ним сидять герої, які заслуговують бути нагородженими за зроблене кілька годин тому.

Поки Вінниця спала, патрульні Олександр Нідзельський, Артур Карпенко, Юрій Осадчук, Олег Боржемський спіймали озброєного пістолетом Макарова злодія. Обійшлося без жертв, хоча стріляв і злодій, і «копи».

— Це була реальна перестрілка, — сказав Юрій Педос про нічну подію 18 жовтня. — Вона була в місті, коли люди спали. І переможцем в цій перестрілці стала правоохоронна система.  

 

Вхопився за «ствол»

Поліцейські проводили відпрацювання міста разом з оперативними службами. Незадовго до цього випадку у Вінниці взяли групу гастролерів, які обкрадали автомобілі. А тієї ночі, під ранок 18 жовтня, патрульні випадково натрапили у дворах на Вишеньці на велосипедиста, що виявився зеком з 17-річним стажем і озброєним.  

Відео дня

Чоловік був у рукавичках, що видалося дивним для теплої пори. Пересувався тільки дворами, уникаючи освітлених місць. Озирався і поглядав на припарковані на вулиці машини.

— Патрульні підійшли до нього, щоб попросити документи і перевірити його особу, — розказує Юрій Педос. — Вони його спитали, куди їде. Може спортом займається, може на роботу добирається. Чоловік почав нервувати, робити різкі рухи. Він майже одразу дістав з-за пояса бойовий пістолет Макарова і почав вести прицільний вогонь в бік працівників патрульної поліції.

Олександр Нідзельський, на якого направив злодій пістолет, намагався видерти в нього зброю. Каже, вхопився в «ствол» і відвів пістолет від себе.  

— Він намагався вистрілити в мого напарника з близької відстані, але так як затвор був трохи відсунутий, не зміг цього зробити, — розказує поліцейський. — Не знаю, про що я тоді думав. Напевне, за життя і про напарника. Чи злякався? Ні. Треба було швидко діяти.

Напарник Нідзельського оголив свою табельну зброю і чотири рази вистрілив. Але він боявся влучили в колегу, який змагався зі злочинцем, тому на враження не стріляв. Врешті, двічі вистріливши, велосипедист втік від патрульних. Його спіймав інший патруль, який був найближче до місця перестрілки і отримав інформацію про підмогу на пошуки озброєного чоловіка, що стріляв по «копах».

 

Під балконом  

Почалася стрілянина на Космонавтів, а спіймали патрульні стрілка під балконом будинку на вулиці 600-річчя.             

— Ми отримали по радіоефіру орієнтування і повідомлення, куди чоловік побіг після застосування зброї, — розповідає Юрій Осадчук. — Прийняли рішення перекрити вулицю 600-річчя і в ході обстеження в пішому порядку виявили підозрюваного, який почав заходити за будинок №18. Він біг. Побачивши нас, прискорився. Ми йому неодноразово давали команду зупинитися, але він не реагував. Тоді ми привели свою зброю в бойову готовність і продовжували його переслідувати.

Затриманий - рецидивіст з Хмельницького. Чоловік кинув пістолет, коли зрозумів, що його зараз розстріляють

— Перебігаючи паркани, він зупинився біля краю будинку, під балконом, — продовжує поліцейський. — Не раз йому пояснювали, що в нас оголена зброя, що ми можемо її застосувати. На це чоловік відкинув в бік свій пістолет, і ми його затримали за допомогою фізичної сили. Надягнули кайданки і викликали слідчо-оперативну групу.

Злодій здався, розуміючи, що поліцейські можуть застрелити його. Він мав у своєму пістолеті ще кулі, але більше стріляти не став.

 

З солідним стажем

— Це чоловік 67-го року народження з Хмельницького, який раніше близько 17 років провів у місцях позбавленні волі за вчинення різного роду майнових злочинів, — розповідає Юрій Педос. — У нього вилучили зброю і шість бойових патронів. Крім того, неподалік того місця, де він напав на поліцейських, був автомобіль «Ауді», на якому він пересувався і в якому знаходилися речові докази — раніше викрадені речі громадян. Також виявили «Мерседес», з якого він напередодні вчинив крадіжку, та інші докази, що беззаперечно вказують на його провину.

І велосипед, на якому затриманий пересувався, він також вкрав. Крім цих епізодів (число скоєних злочинів рахується не в одиницях), стрілку інкримінуватимуть замах на убивство працівників поліції. За це загрожує значно більше, ніж чоловік раніше сидів — аж до довічного позбавлення волі.

— Я буду особисто клопотати перед міністром внутрішніх справ про заохочення цих працівників патрульної поліції, — сказав генерал про Олександра Нідзельського, Артура Карпенка, Юрія Осадчука і Олега Боржемського. — І з великою честю хотів би представити цих працівників громадськості.  

Юрій Педос вітає патрульних. Він каже, що клопотатиме перед міністром внутрішніх справ про заохочення цих поліцейських

«Такого в школах не вчать»

Як вдалося уникнути жертв під час стрілянини? Начальник обласного управління Юрій Педос пояснив це відповідною підготовкою патрульних.

— Як реагувати на бойовий пістолет і тим більше на стрільбу, у школах не вчать, — сказав генерал. — Усі патрульні проходять навчання і, слава Богу, ці навчання дуже знадобилися. Кожний наш співробітник, який виходить на службу, завжди готовий до подібного нападу. Працівник поліції завжди ризикує. Можу нагадати історію, як колись виїжджав на затримання озброєного злочинця. Біля Немирівського посту кілька років тому застосували проти підозрюваного табельну зброю і тоді його застрелили. Працівники ДАІ зупиняли автомобіль, не зупинився, почали наздоганяти. Потім, при перевірці документів злочинець дістав пістолет і почав стріляти по працівниках. Він одному влучив у жетон, який знаходився в області серця. Працівник залишився живий. Інший ДАІшник наніс зловмиснику смертельне поранення. Більше таких затримань, щоб була реальна перестрілка, я не пам’ятаю.

І крадії тепер з пістолетами?

За словами начальника обласної поліції, в процесі розслідування злочинів затриманого з вогнепальною зброєю 51-річного крадія перевіряють на причетність до інших, більше тяжких злочинів. А на питання, чи здивований він, що дрібні злодії тепер ходять озброєні, генерал Педос ось як відповідає:

— Здивувати працівника поліції важко, бо в нас було багато різних злочинів. Але, звичайно, це неприємно. Та дуже велика радість у мене за те, що ніхто не постраждав та саме професійні дії патрульних поліцейських привели до того, що злочинець затриманий.

— Справа у тому, що передбачити, хто може заїхати в місто, неможливо, — говорить Юрій Педос. — Кримінальний світ великий. Багато залежить від того, як ми будемо реагувати і як ми маємо злочинця зустріти. Якщо до всього готові, то зустрінемо гідно — затримаємо.






Читайте також:

На 100% розкривають тільки вбивства. Вінницькі кримінальні історії 2018-го й дані

Три зґвалтування і один замах. В поліції розказали про нерозкриті злочини

У місті знову ділять поліцію. Додають Вишенське та Київське відділення

Чому валютники більше вдома гроші не тримають? Хроніка нападів за останні роки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Vlad Batuk

    Разбитые приусы подарите )))))))
  • Олександр Шевченко

    Интеллектуалы лять.
  • Юлия Мартыненко

    Не понимаю такого возмущения. Вам что жалко, что ребят могут как -то наградить?  Может это как раз будет для кого-то из других полицейских мотивацией что-то делать.  Сделал хорошее дело - получил вознаграждение. В чём проблема?

    Женя Иванов reply Юлия Мартыненко

    они за это з/п получают, а не за то что кофе пьют и катаются по городу

    Tatiana Tatiana reply Юлия Мартыненко

    Юлия Мартыненко, конечно, подарки, это хорошо, но полицейские, должны знать и делать свою работу, не ради подарков, а по сознанию того, что они на службе!
  • Ирина Лошак

    Полностью согласна с Виктором!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики 16:41 «Головне в житті сісти в правильний вагон». В Іванові вручили СміхоОСКАР і згадували Олега Чорногуза 16:02 Вінницькі спортсмени здобули сім медалей на чемпіонаті Європи 15:30 Шоколадна паска з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 15:03 У Вінниці суд відправив під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 14:43 Пам'ять Дениса Бабія «Трейна» вшанували чемпіонатом України і юнацьким турніром photo_camera 14:40 Куди вступити після 9 класу: огляд навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up