Суддям знов було мало доказів. Справа «Шефа» в апеляції завершилася виправданням

Суддям знов було мало доказів. Справа «Шефа» в апеляції завершилася виправданням
  • Суддя, який не здатен карати, стає співучасником злочину.
  • Такою заявою відреагувала адвокат Олена Грабік на рішення апеляційного суду в справі зятя мера Могилів-Подільського.  
  • Його звинувачували в замаху на убивство її клієнта і у Вінницькому міському суді виправдали за недоведеністю причетності до злочину.
  • Чому оскарження вироку першої інстанції нічого не змінило?

Бізнесмена і депутата місцевого рівня Сергія Шевчука, одруженого на падчерці мера Могилів-Подільського, не каратимуть як злочинця. Розгляд його кримінальної справи в апеляційній інстанції залишив у силі рішення Вінницького міського суду, винесене торік.

Колегії суддів знову не вистачило доказів винуватості підсудного. А його звинувачували в замаху на вбивство людини — мешканця райцентру Олександра Коломійця, з яким у «Шефа» був конфлікт.

Нібито стріляниною останній і намагався цей конфлікт розв’язати, але не вистачило куль. Олександр Коломієць отримав вогнепальні поранення в стегно і сідницю. Кулі витягли в лікарні Пирогова. Звідти їх забрала слідчо-оперативна група для експертного дослідження. А от пістолет, нагадаємо, поліція так і не знайшла. Він мав, за словами пораненого могилівчанина, вигляд револьвера.

Відео дня

Про судовий розгляд названої кримінальної історії в першій інстанції, який відбувався торік у Вінницькому міському суді, 20minut.ua докладно розповідав нашим читачам. В серії публікацій були позиції сторін, цитати свідків, інформація про докази, що були в провадженні. Нагадаємо, що колегія Вінницького міського суду під головуванням судді Курбатової спочатку дуже ретельно допитувала учасників процесу, а потім квапливо дослідила всі докази, провела дебати та винесла виправдальний вирок.

В червні минулого року вирок назвав недоведеною причетність Сергія Шевчука до цього замаху на вбивство. Надалі могилівподільські кримінальні «розбори», що відбулися в дворі житлового будинку серед білого дня 10 травня 2016-го,  перекочували до апеляційного суду.

Шевчук і Коломієць. Поза судом один одного називають інакше: "Шефом" із клану Бровка і "Кабаном" із "Серебристих хуторян"

Даремна апеляція

Судове рішення за підписом судді Курбатової стало приголомшливим для потерпілої сторони. І Олександр Коломієць, чия теща надала розголосу історії зі стріляниною «Шефа», з допомогою адвоката подав апеляційну скаргу на вирок. Паралельно була подана скарга на суддю до Вищої ради правосуддя.

Минулої середи, 10 жовтня колегія апеляційного суду Вінницької області постановила: «Апеляційні скарги прокурора Карнауха та адвоката Грабік залишити без задоволення. Вирок Вінницького міського суду від 9 червня 2017 року, яким Сергія Шевчука виправдано у зв’язку з недоведенням, що кримінальне правопорушення вчинено обвинуваченим, — залишити без змін. Ухвала може бути оскаржена до Верховного Суду впродовж 3 місяців з дня проголошення».

Повний текст рішення прозвучить в суді повністю сьогодні, 16 жовтня. Але сторона обвинувачення вже заявила, що буде далі оскаржувати виправдання Сергія Шевчука. А Олександр Коломієць своє невдоволення показав суду одразу: він, щойно зрозумів суть рішення, демонстративно вийшов із зали, грюкнувши дверима. Його адвокат Олена Грабік потім прокоментувала журналісту фінал апеляційного розгляду ось так:

— Суддя, який не здатен карати, стає співучасником злочину. Завжди у своїй боротьбі за правду і справедливість потрібно йти до кінця, тому рішення апеляційної інстанції буде нами оскаржено до Верховного Суду.

Допит свідка в апеляції. Коломієць ставить питання, його адвокат готова озвучити своє, а теща (на знімку зліва) спостерігає за реакцією опонентів на озвучене 

«Суд ніби підмінили»

За правду і справедливість чи не найбільше бореться теща Олександра Коломійця Тетяна Глущак. Вона свого часу переконала зятя заявляти на «Шефа». Також скликала журналістів на судові засідання і давала коментарі. Паралельно свідчила в процесі, як свідок. А після виправданого вироку — плакала і обіцяла судитися до кінця. Так само жінка говорить й зараз.

— Суд дослідив усі докази, які спростовували висновки суду першої інстанції. Чому, після цього, прийнято таке рішення — нам не відомо, — каже Тетяна Глущак. — Ми спростували алібі обвинуваченого, спростували документально усі аргументи захисту. Навіть адвокат підозрюваного заявив, що, якщо і була стрільба в потерпілого, то не достатньо доказів, що це зробив Шевчук Сергій. Так само, як і в першій інстанції, за тиждень до завершення розгляду суд ніби підмінили. Судді перестали чути і бачити. У нас немає належних та допустимих доказів того, що суддів купили. І нам не зрозуміло, чому так сталося. Проте зрозуміло точно одне: якщо у справі суд поводиться незрозуміло і ігнорує докази та покази свідків, які прямо доводили винуватість Шевчука Сергія, значить в справу втрутилися кошти.

Ставить питання захисник Корпало. Його цікавило, хто вінницькій слідчій доручив їхати в лікарню до могилівчанина і вилучати докази

Це ще не розв’язка?

Що купити намагалися і її, казала постійно під час судових розбирань, теща Олександра Коломійця. Вона викладала в мережу відео своєї розмови з дружиною Сергія Шевчука та її матір’ю (дружиною мера Могилів-Подільського). Розповідала, що не погодилася за гроші відмовитися від звинувачень, бо добивається публічного визнання вини «Шефом».

— Ми не хотіли його садити. Нам це не треба, — говорить про Сергія Шевчука теща Олександра Коломійця. — Ми хотіли, щоб він визнав, і щоб більше ніколи такого не робив. В нього троє дітей. Нам теж від цього легко не стане, якщо ми його засадимо. Але людина зухвало себе веде, і не визнає вини. Не визнає факт того, що він стріляв. Ми це діло так не лишимо. Тільки Європейський суд, мабуть, поставить крапку на цьому питанні, і ми до нього дійдемо. Обов’язково будемо оскаржувати.

Також Тетяна Глущак сказала, що будуть скарги на суддів апеляційного суду, які надали чинності рішенню Корбатової. Про результат подачі скарги на останню, як вона сказала, ще інформації немає.

Подружжя Шевчуків після виправдального вироку Вінницького міського суду. Тоді Сергій сказав лишень, що "справедливість восторжествувала"

«Ніякої доказової інформації»

Вінницький адвокат Віталій Корпало захищав Сергія Шевчука в апеляційній інстанції. Задоволений рішенням захисник прокоментував апеляційну розв’язку могилів-подільської справи коротко, бо ще не звучало повне рішення з докладною аргументацію.

— Судовий розгляд був тривалий, — каже Віталій Корпало. — Повністю дослідили всі докази, наявні в матеріалах кримінального провадження, повторно. Крім того, суд задовільним всі клопотання про доповнення судового слідства: витребовування речей, допит свідків. Однак, в ході вивчення та дослідження доказів, наявних в провадженні, повторно підтвердили наявність суттєвих порушень, врахованих судом першої інстанції. Нові здобуті докази також не мали суттєвого значення для можливого скасування вироку, оскільки не несли доказової інформації щодо безпосередньої дії злочину.

В апеляції допитували слідчу, яка вилучала в лікарні головний доказ – рештки куль, які дістали з Коломійця під час операції. Також адвокат потерпілого додавала відповіді на свої адвокатські запити. Вони стосувалися «забракованих» в першій інстанції процесуальних документів та доказів присутності Сергія Шевчука на місці злочину (інформація мобільного оператора).  

Сам Сергій Шевчук, нагадаємо, давав коментар пресі тільки раз — щойно його звільнили з-під варти після вироку Вінницького міського суду. Він сказав: «Справедливість восторжествувала» й більше ні слова. Під час розгляду апеляцій на його виправдання — відмовлявся говорити з журналістом на цю тему.

Раніше його дружина Христина в ексклюзивному інтерв’ю RIA/20minut.ua розказала, що звинувачення її чоловіка — це наклеп, пов'язаний з намаганням усунути «праву руку» Бровка, а потім і його самого. Падчерка мера підтримувала свого чоловіка протягом всього судового процесу. Вона в перерві між засіданнями народила Сергію третього сина.

Пишемо їй зараз в Месенджері прохання про коментар. Відповіді на поставленні питання, в тому числі, про реакцію на намір сторони звинувачення судитися далі, від Шевчуків ще немає.


Читайте також:

Вінничани приголомшили рівнем довіри до судів. А що думають судді про реформу?

На 100% розкривають тільки вбивства. Вінницькі кримінальні історії 2018-го й дані

Відкупився за 200 доларів. Засновник «піраміди» вмовив ошуканих забрати апеляцію

Тюрми не буде. Прозваного тяжилівським маніяком збоченця визнали неосудним

Вирок за збиту на Довженка жінку. Чому неуважному водію дали умовне
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Брумс

    Самая большая хохма в этой истории, это то, что по материалам суда, у потерпевшего в результате проникновения свинцовой пули в жопу, резко повысилось содержание свинца в организме в целом ))) #ржунимагу #придуркирядом
  • Юрий Бондарук

    тут саме проводили соц опитування про довіру до судів)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up