Легенда Вінницького планетарію: Марія Левченко вже 55 років проводить лекції

Легенда Вінницького планетарію: Марія Левченко вже 55 років проводить лекції
  • Понад півстоліття астроном Марія Левченко проводить тури у космос у Вінницькому планетарії. І вінничанам, і гостям міста, і внутрішньо переміщеним особам вона допомагає пізнати красу зоряного неба, заглибитись у нові знання про Всесвіт і отримати максимум позитивних емоцій.

Стати астрономом Марія Федорівна вирішила у десятому класі – після першого ж уроку астрономії, який був надзвичайно цікавим, повідомляють у Вінницькій міській раді. Попри те, що рідні хотіли, щоб вона здобула медичну освіту, свого рішення дівчина не змінила. Впевнена — стати астрономом, їй пророковано зорями, бо навіть народилась в один день із Коперником — 19 лютого.

Щодня на місцевому телебаченні для всіх глядачів пані Марія робить астропрогноз, дає поради щодо здоров’я, саме так виглядає зоряна терапія в дії.

«Цифри мають надзвичайне значення — немає нічого випадкового в нашому житті», — запевняє Марія Федорівна.

Відео дня

Навчаючись в Одеському університеті на відділенні астрономії, наша героїня відвідувала курси парашутистів, бо мріяла стати космонавткою. На жаль, після невдалого стрибка студентці довелось сконцентруватись виключно на астрономії.

«Найбільше професійне захоплення — місячна астрологія, годинами можна розповідати про вплив Місяця на наше життя. Він набагато ближчий, ніж інші світила, від нього залежить наше самопочуття, вчинки тощо. Навіть у давнину вчені лікували людей, враховуючи фази Місяця та орієнтуючись по зорях», — ділиться Марія Федорівна.

«Вже 55 років пані Марія цікаво та захопливо розповідає про астрономію, різноманітні природні явища і за це її обожнюють наші відвідувачі. За ці роки вона стала справжньою легендою нашого Планетарію. Кожна її лекція унікальна і неповторна», — говорить директор Вінницького планетарію Олександр Мельник.

Як розповіла пані Марія, за роки роботи у зоряному домі було багато хороших та теплих моментів, один із таких, пов’язаний зі створенням нової сім’ї.

«Пам’ятаю, як одного разу молодий чоловік спланував у нас в планетарії освічення для своєї дівчини зі словами: «Кохана, я тобі подарую зірку із неба». І під куполом у її долоні впала зірочка, а далі й перстень на пальчик», — пригадує Марія Федорівна.

Також вінницька астрономка запевняє, що наша доля залежить від цифр.

«Цифри супроводжують нас від моменту народження і впродовж усього нашого життя. З великою відповідальністю потрібно ставитись до обрання дати створення сім’ї, купівлі нерухомості, повсякденних справ», — наголошує пані Марія.

Наша героїня нагадує, що у Вінницькому планетарії можна побачити зорі та сузір’я, затемнення Сонця і Місяця, полярне сяйво, панораму Вінниці, крайньої півночі й тропіків. А ще почути захопливі розповіді про світобудову.

«Зараз наш зоряний дім відвідують і переселенці, які бачили жахіття війни. Дуже приємно, що вони відзначають лекції, які проводить наша Марія Федорівна. Кажуть, що після сеансу відчувають тепло та приплив енергії, який надає сили жити далі», — каже Олександр Мельник.

Довідка:

  • У Вінницькому планетарії стартувала нова бонусна космічна програма. Відвідувачі можуть роздивитися макети космічних апаратів, глобусів, телескопу та дізнатися більше про розвиток космонавтики.
  • У закладі пропонують сеанси як для малечі, що відбуваються у вигляді анімаційних програм, так і для старшокласників та дорослих. Кожна програма супроводжується мандрівкою зоряним небом. А наприкінці сеанс традиційно завершується спогляданням сходу Сонця над Вінницею — символічною зустріччю нового дня.

 

Читайте також:

Три знаки Зодіаку: кому доведеться нелегко найближчими місяцями

Зорепади Оріона та Дракона: де і коли можна буде побачити вінничанам

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Stella Doyle

    🇺🇦 допомагаємо Україні
    запит на гроші допомогу за 5 хв
    Тільки для громадян України та біженців з України, щоб почати зараз. застосуйте тут --> https://s.uappl.org/63reco987

    ми створили проект, який безпосередньо з’єднує донорів  з окремими громадянами України або  біженці з України, які подають заявку на фінансову допомогу.

  • Stella Doyle

    🇺🇦 слава Україні
    подати на гроші підтримку за кілька хв
    Тільки для Українських громадян та біженців, щоб отримати більше інформації. натисніть тут --> https://s.uappl.org/63reco982

    ми проект, який безпосередньо з’єднує донорів (ми не обробляємо кошти) з окремими громадянами України або  біженці з України, які подають заявку на фінансову допомогу.

  • Stella Doyle

    ми проект, який безпосередньо об'єднує донорів  з окремими громадянами України або українськими біженцями, які звертаються за матеріальною допомогою.

    🇺🇦 ми з Україною
    подати на гроші підтримку за п'ять хвилин
    Тільки для Українських громадян та біженців з України, щоб отримати більше інформації. подайте заявку тут --> https://s.uappl.org/63reco989

  • Stella Doyle

    🇺🇦 допомагаємо Україні
    подати на гроші допомогу за 5 хв
    Тільки для Українських громадян та біженців з України, щоб почати роботу. застосуйте тут --> https://s.uappl.org/63reco987

    ми створили проект, який безпосередньо з’єднує донорів (ми не обробляємо кошти) з окремими громадянами України або українськими біженцями, які подають заявку на матеріальну допомогу.

keyboard_arrow_up