Зорепади Оріона та Дракона: де і коли можна буде побачити вінничанам

Зорепади Оріона та Дракона: де і коли можна буде побачити вінничанам
У жовтні падатимуть зірки Оріона та Дракона: де і коли можна буде побачити
  • Масове падіння небесних тіл в нічний час доби — одне з найбільш приголомшливих, екстраординарних видовищ, доступних неозброєним оком.
  • Так, відразу два астрономічних явищ чекають жителів Землі в жовтні поточного року, а саме — два зорепаду: Драконіди і Оріоніди.

Зорепад Драконіди

Зорепад буде першим за рахунком і почнеться в перших числах наступного місяця, а свого піку явище досягне 7 числа. Його особливість в кольорі: метеорні потоки Драконіди часто мають жовтуватий або червонуватий окрас.

Побачити його можна близько сузір'я Дракона в Північній півкулі, тобто, і вінничани зможуть спостерігати за явищем. Насолоджуватися метеорних дощем можна відразу після заходу сонця і до півночі.

Відзначається, що пік зорепаду припадає на три ночі, а в годину можна неозброєним оком помітити від п'яти до 18 палаючих частинок.

Відео дня

Жовтневий зорепад трапляється щороку з 7 по 12 число. Земля проходить через скупчення пилу і сміття, залишені кометою Джакобіні-Циннера.

Зорепад Оріоніди

Зорепад Оріоніди починається 2 жовтня і триває до 7 листопада. Пік його активності припадає на 20-21 жовтня. Дане явище вважається одним з найбільш видовищних. Він відрізняються великими розмірами, високою швидкістю і яскравістю, а також мерехтінням у вигляді довгих розчерків хвостиків.  Кількість частинок комет, які будуть згоряти, в середньому складе від 15 до 22. Проходить він у сузір'ї Оріона.

Метеорний потік можна буде спостерігати і в Південній, і в Північній півкулі, але краще його видно саме в Північній.

Не дивлячись на те, що зорепад Оріоніди дає невелику кількість метеорів на годину, він вважається одним з найкрасивіших і яскравих метеорних потоків.

Більша кількість падаючих метеорів зорепад дає після півночі, а пік їх падіння можна спостерігати за пару годин до світанку.

Як правильно загадувати бажання

Існує популярна традиція загадувати бажання, коли бачиш метеор (падаючу зірку). Головне робити це в хорошому настрої та бажати чогось не зі стану страху, злості, а зі стану радості та спокою.

Щоб побачити зорепад чітко, варто поїхати на природу, подалі від вогнів міста. Тому сміливо загадувайте бажання, коли побачите падаючий метеор.

Опитування

А Ви загадуєте бажання, коли бачити зірку, яка падає?

Нагадаємо, 17 липня розпочався один з найбільш видовищних метеорних потоків року Персеїди. Він триватиме до 24 серпня.

Довідка:

  • У Вінницькому планетарії стартувала нова бонусна космічна програма. Відвідувачі можуть роздивитися макети космічних апаратів, глобусів, телескопу та дізнатися більше про розвиток космонавтики.
  • У закладі пропонують сеанси як для малечі, що відбуваються у вигляді анімаційних програм, так і для старшокласників та дорослих. Кожна програма супроводжується мандрівкою зоряним небом. А наприкінці сеанс традиційно завершується спогляданням сходу Сонця над Вінницею — символічною зустріччю нового дня.

 

 

Читайте також:

Дні європейської спадщини у Вінниці. Програма заходів на 15-25 вересня

Власники житла, які прихистили переселенців, отримають компенсацію. Гроші виділили

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Андрій Петрович Корчинський

    Метеорит з неба _ а я його відмиваю від сміття й здаю на переробку. (чим ти Україні....... запитують.

keyboard_arrow_up