120 пісень до 120-річчя Гната Танцюри: пісенний челендж вінничанки вже на фінішній прямій

120 пісень до 120-річчя Гната Танцюри: пісенний челендж вінничанки вже на фінішній прямій
Фото у матеріалі з facebook-сторінки Юлії Васюк
  • Вінничанка Юлія Васюк 2 березня оголосила про челендж  «#Танцюра120».
  • До 120-річчя видатного подільського фольклориста Гната Танцюри вона вирішила заспівати 120 пісень, які він записував у 1918-1930-х роках від співачки з Вінниччини.
  • Днями Юлія Васюк виконала вже соту пісню, а до завершення її ініціативи залишається все менше днів. Який сюрприз підготувала співачка?

На початку березня співачка, викладачка Вінницького училища культури і мистецтв імені М. Д. Леонтовича й членкиня правління ГО «Етномайстерня Коло» Юлія Васюк кинула собі виклик — заспівати 120 пісень, які записав відомий подільський фольклорист Гнат Танцюра. Він збирав їх з 1918 до 1930 року від співачки з села Зятківці Гайсинського району Явдохи Зуїхи. 

Саме у червні 2021-го відзначать 120-річчя з дня народження видатного фольклориста й саме цій події присвятила свій челендж вінничанка. 

— Я гортала «Пісні Явдохи Зуїхи» в пошуках репертуару для студентів і подумала, як би було гарно, якби хтось взявся відтворити велику кількість пісень, щоб трохи наситити простір давніми піснями, — розповідала нам раніше Юлія Васюк. — Хтось... Ми увесь час сподіваємося на цього всюдисущого «хтося», що часто забуваємо, що це під силу нам самим.  

Відео дня

Тоді ж вона зізналась, що відразу після виникнення ідеї, почала втілювати її в життя, не витрачаючи жодної хвилини на вагання чи підготовку.

— Пісні, які планую відтворювати, не готую завчасно. А відбираю за наявністю якоїсь родзинки, яка відгукується особисто в мені: якийсь незвичний мелодичний зворот, цікавий текст або рідкісне ім'я, вживане в пісні, нетиповий ритмічний малюнок, — говорила вінничанка.

Співачка запланувала, що 120-ту пісню вона опублікує безпосередньо в день 120-річчя Гната Трохимовича — 10 червня. І, маємо зазначити, що до своєї цілі вона рухається цілком впевнено. 2 червня на її facebook-сторінці з’явилось вже 101 музичне відео.

Ювілейна пісня у символічному місці

А ось соту, ювілейну, пісню «Пийте, люди, горілочку» з розділу «Родинні відносини і соціальна нерівність» Юлія Васюк виконала в хаті фольклориста.

«Музей Танцюри — затишне, охайне, по-домашньому тепле місце. Я тут була не вперше, але мені було приємно знову погостювати. Речі, які були важливими для когось, книги, які були б цікавими, мабуть, лише такій, як я, мінімалістичний інтер'єр кімнат... Житло людини, яка горіла в душі, палала піснями, історіями, минулим. Він був саме таким», — написала вона. 

Побувала вінничанка й у селі Кущинці, де народилася Явдоха Сивак.

«Вона його (село — авт.)  любила і воно зберегло її пам'ять, її дух — не в людях, а в природі, в просторі, в землі. Вони ввібрали її тугу, її біль, її незламність, витривалість, різку, але таку веселу вдачу. І ми сьогодні йшли її дорогами, між дерев, які напевне її пам'ятають, повз камені, які бачили її збиті, босі ноги, — читаємо далі й дізнаємось, що село Зятківці вона теж не оминула. — Тут усе відбувалося: зустріч, знайомство, усвідомлення і довгі години, дні, тижні, місяці і роки роботи. Тут вона йому СПІВАЛА... Тут він писав, переписував, перечитував, переспівував, назбирував. Тут складали спадок».

За словами Юлії Васюк хата Явдохи не збереглась, а місцеві жителі вже й не особливо пам’ятають, де вона точно була. 

«Коли я розпочинала #Танцюра120, навіть не уявляла, що він стане таким дорогим для мене. Пісні, люди, щоденні записи, переосмислення, пошуки справжнього навколо себе, — додає співачка. — Про Танцюру вже наче й досить написано і прочитано. А щоразу він мені відкривається знову. Той факт, що в усьому світі я і моя команда Мокоша (фольклорний гурт Вінницького фахового коледжу мистецтв імені Миколи Леонтовича — авт.) знаємо найбільше пісень з його записів, ми вже прийняли і усвідомили. Це очевидно. Бо хто, як не ми?»

Пісня для кожного

За три місяці плідної роботи Юлія Васюк заспівала чимало побутових, весільних, заробітчанських, історичних та інших пісень. Пропонуємо вам послухати деякі з них.

Мистецький челендж знайшов підтримку

Крім того, ідея вінничанки знайшла відгук у серцях багатьох людей. У спеціально створеній тематичній facebook-групі можна побачити чимало відео, на яких інші співаки виконують пісні, записані Танцюрою. Особливо багато таких роликів, записали досить молоді митці Вінниччини.

Радимо звернути увагу й на них.

Там же Юлія Васюк ділиться світлинами подільського етнографа й фольклориста, щоб вінничани дізнались не лише про його роботу, але й про особисте життя. Так, на одній світлині він сидить поруч із дружиною Тамарою, а на іншій, до прикладу, відзначає 40-річчя своєї діяльності у листопаді 1957 року.

Запрошують на концерт

Ще ближче познайомитись з доробком Гната Танцюри всі охочі зможуть 11 червня о 18.00  у Вінницькому обласному молодіжному центрі «Квадрат».

«За час своєї фольклористичної діяльності Гнат Танцюра записав близько 5000 пісень, — читаємо в анонсі події. — Гуртове звучання пісень ілюструватимуть учасники фольклорного гурту «Мокоша» Вінницького фахового коледжу мистецтв імені Миколи Леонтовича, керівник Юлія Васюк».

Для відвідувачів співатимуть:

  • Аліна Яхно
  • Максим Дудніченко
  • Марина Балацька
  • Катерина Чепіль
  • Олександр Верестун 
  • Евеліна Сентемон
  • Марина Махновецька 
  • Авак Бабаханян
  • Ельвіра Грушко 
  • Софія Аль-Хадіді.

Щобільше, містяни зможуть насолодитись цими піснями у трохи незвичному форматі, а саме за допомогою різних інструментів:

  • Марія Петровська — бандура, вокал
  • Артем Сандул — акордеон
  • Ольга Іванова — скрипка
  • Евеліна Сентемон — дримба
  • Софія Аль-Хадіді — харківська бандура

«Концепція заходу може мінятися в залежності від надходжень цікавих пропозицій і ідей наших прихильників та поціновувачів традиційного пісенного фольклору, — зазначають організатори. — Будемо раді провести цей вечір з вами».

 

Читайте також:

«Культурна ідентифікація». Чому вінничанка вирішила заспівати 120 народних пісень і де їх почути?

Багато сміху, жартів і музики: яким буде завершення театрального сезону

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач59

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up