Давайте допомагати правильно. Чого у вінницьких волонтерів вдосталь, а чого немає

Давайте допомагати правильно. Чого у вінницьких волонтерів вдосталь, а чого немає
  • З перших днів війни молодіжний центр «Квадрат» перетворився у найбільший центр збору допомоги армії та біженцям. Насамперед, завдяки волонтерам. Їх серед вінничан виявилося дуже багато.
  • Сьогодні, 15 березня, журналіст 20minut.ua побував у центрі волонтерської допомоги та дізнався про особливості його роботи. Зокрема і про те, чого бракує нашим ВСУ, а чого у достатній кількості. 

У волонтерському просторі «Квадрат» постійно підʼїжджають автомобілі, які то розвантажують тюки і коробки, то завантажують і везуть туди, де є найбільша потреба. Всередині приміщення стоять великі бутлі з водою, в іншому кінці — ящики із печивом та солодощами. На коридорах та у залах — постійна метушня. 

Нині роботу волонтерського центру координує Наталя Штогрин. Каже, що до війни досвіду у цій роботі в неї не було. Все склалося само собою.

Відео дня

— Все розпочалося з поселення біженців. Охочих допомогти виявилося настільки багато, що постала необхідність в координації їх роботи на базі окремої об’єкту. Так дуже швидко «Квадрат» з молодіжного центру перетворився на волонтерський, — говорить жінка. — Після поселення біженці телефонували знову до центру і просили про найнеобхідніше — речі, продукти, тощо. Відтак, довелося вийти у соцмережу із дописом про необхідність створення локації для прийому і передачі різної допомоги. В перший день на новому місці працювали 17 осіб, а на другий їх вже виявилося 200.

— З часом у нашому приміщенні одночасно вже нараховувалося до півтисячі осіб. Це дуже велика кількість для нього, — продовжує Наталя Штогрин. — Довелося розподілити роботу на зміни. Зараз на кожній близько ста людей.

Всі ці люди — вінничани. На спілкування часу не мають, до того ж цього не дозволяють правила безпеки. Кожен, хто з’являється у центрі новий — проходить перевірку на встановлення особи.

Також у центрі журналісту 20minut.ua розповіли, що допомги надходить дуже багато, при чому з різних країн Європи. За ці дні про «Квадрат» знімали матеріали європейські та американські журналісти. Дуже багато речей назбиралося, відтак у них потреб немає. Чого не скажеш про тепловізори, бронежилети, казки та іншу військову амуніцію. 

Центр сьогодні починає більше уваги приділяти в допомозі армії і теробороні. Зараз приступають до виробництва аптечок для військових. В нагоді стають перев’язувальні засоби та медикаменти. 

Більше про роботу і потреби волонтерів можна дізнатися з відео:


Читайте також:

В аеропорту Тель-Авіву літакам РФ вінничанин подавав сигнали прапором України. Його звільнили?

Кохання під час війни: скільки у Вінниці одружилося пар та народилося дітей

Георгій Самков заснував «банку допомоги» та ініціював виплату стипендій ветеранам спорту

Коментарі (5)
  • Zoya Ostrovska

    Дякую вам, Наталя Вікторівна!!!!
  • Ол Са

    Так толком і не сказалм, як правильнл допомагати.. Одягу не треба.. Треба турнікети.. Все
  • Сергій Джус

    Чекайте завтра рано ракету, придурки.
  • Людмила Олійник

    Тому що воєнний стан

keyboard_arrow_up