Чому військових «накриває» та як їм допомогти? Запитали поради у психолога

Чому військових «накриває» та як їм допомогти? Запитали поради у психолога
  • Війна так чи інакше торкнулася кожного українця. Найчастіше, тому що хтось з рідних чи близьких на фронті.
  • Дізналися у психолога про те, як правильно спілкуватися з ними у різних моментах життя.

Ольга Бондарчук є психологом Veteran Hub у Вінниці, який надає юридичну і психологічну допомогу, а також є супровід менеджера підтримки з питань пошуку роботи, освітніх програм, реабілітаційних центрів та інших соціальних можливостей. Сюди можуть прийти ветерани, подружжя та партнери, діти і близькі ветеранів, члени родин загиблих, зниклих безвісти та полонених воїнів, безпосередньо воїни НГУ, МВС, ТрО, Державної прикордонної служби, ДСНС і, звісно, медики та добровольці.

Ольга Бондарчук

Про це детальніше розповідали у нашому попередньому матеріалі:

У цій статті порушимо питання стресових реакцій у військових та те, як рідні, близькі чи знайомі можуть допомогти їм прожити ці реакції: що робити, а що навпаки — не робити.

Експертка пояснила, що стресові реакції трапляються з усіма, не лише військовими. Однак відмінністю є те, що травматичний досвід, який провокує цей стрес, у захисників та захисниць виникає в результаті отримання військовими бойового стресу.

— Стресова реакція — це зміна функціонального стану організму, його фізіологічних, гормональних процесів, завдяки яким формуються захисні механізми, які допомагають врятувати наше життя, — пояснює Ольга Бондарчук. — Коли головний мозок зустрічається з будь-якою травматичною подією, йде збудження нервової системи, і «включаються» захисні механізми: бий, біжи, завмри.

Як пояснила психологиня, ці три захисних механізми провокують підняття в крові гормонів стресу: адреналіну і норадреналіну. Це сприяє активації вегетативної нервової системи. У нас може з'явитися тахікардія, йде прилив крові в м'язи рук та ніг для того, щоб ми були мобільні, з'являється важке дихання, почервоніння, пітливість тощо.

А вже після цих трьох захисних механізмів дуже часто формується гостра стресова реакція, яка може тривати від кількох годин до кількох діб.

— Вона може бути дуже різною: в когось це рухова активність, а може бути навпаки — ступор. Це може бути панічний страх, нервове тремтіння, плач або флешбеки. І яким саме чином людина буде реагувати, яку зі стресових реакцій обере, важко спрогнозувати, — каже експертка. — Так, це відбувається у всіх людей, але у військових є така особливість: це все в них відбувається під час виконання бойових завдань. Тобто в них формується так званий бойовий стрес.

Військові, які виїжджають в зону активних бойових дій для виконання завдань, постійно перебувають в стані стресу і загрози втрати життя. І навіть якщо вони мають хоча б кілька діб для відпочинку, то їхньому організму цього замало: вони продовжують перебувати в напружені. Їм важко заснути, розслабитись. Вони можуть відчувати агресивність, роздратованість або навпаки — апатію і не бажання з кимось спілкуватись.

Мене «накриває»

І ось, певне, більшість у нашому суспільстві чули, що військові можуть говорити, що їх «накриває». Так, це один з результатів того, що вони постійно перебувають у стані стресу. У кожного поняття «накриває» індивідуальне: хтось закривається від інших, наприклад, не відповідає на повідомлення або не бере слухавку, хтось навпаки починає писати, що «це кінець, я звідси не виберусь живим», або починає виговорюватися про все, що його хвилює.

У цей момент важливо для близьких, які переважно і є свідками такого стану, вчасно зрозуміти, як слід себе вести.

— Якщо у вас з людиною дуже близькі стосунки, і вона може вам виговоритися, то потрібно не перебивати, а просто слухати, не оцінювати, не дорікати щодо того, як людина висловлюється, з якою гучністю вона говорить, чи вживає ненормативну лексику. Тобто дати можливість висловитися, — пояснює експертка. — Не потрібно давати якихось порад, якщо вони непрохані, оскільки ми не знаємо, як їм там, ми не на їхньому місці.

Ви — опора

Але як ви можете допомогти? Як пояснила пані Ольга, для військових дуже важливо знати, що хтось їх чекає. Враховуючи ті умови, в яких вони там знаходяться, вони не можуть будувати плани на майбутнє. Тому важливо, щоб була людина, яка буде думати про них, про їхнє майбутнє. Ну і матиме можливість і більше внутрішнього ресурсу, щоб підтримати.

— Банальне «привіт» та турбота про те, чи він щось їв сьогодні, чи вдалося йому хоча б трішки поспати, відпочити, фрази: «я тебе люблю», «я тебе обіймаю», «я поряд». Такі фрази мають бути систематичними, тоді він буде знати, що йому є, кому написати, і є той, хто його чекає, — зазначає психолог. — Був з мого досвіду військовий, який казав, що йому дуже подобається слухати розповіді дружини про те, що вона робила вдень, куди ходила з дітьми, що готувала їсти чи їла, тобто його це теж заспокоювало. Деяким військовим приємно чути, як проходить день їх близьких. Вони радіють, що в їхніх рідних життя продовжується.

Таким чином можна прийти до висновку, що постійними нагадуваннями того, що ви чекаєте на людину, та турботою про нього чи неї, ви допомагаєте військовому проживати той стрес, в якому він перебуває. Тоді такий етап як «мене накриває» йому буде простіше пройти, бо він може буде відкритішим і розділить з вами свій біль.

Якщо навіть і в такі моменти людина буде від вас закриватися, то не варто наполягати на тому, щоб він чи вона поділилися своїми переживаннями. Це має бути добровільне рішення.

Дуже важливо також в розмові зберігати спокій, адже в стані стресу людина може кидатися з крайності в крайність, а ви як опора завжди маєте залишатися стійкими і повторювати: «Що б не сталося, я тебе чекаю».

Тому якщо ви людина, яка є опорою для захисника чи захисниці, то маєте розуміти, що самі в розмові з ним маєте мати ресурс на це. Однак в силу постійного хвилювання і стресу вам також це може не вдаватися. В такому випадку слід і вам звертатися до психологів і не нехтувати своїм психологічним станом, наприклад, приєднувати до груп підтримки дружин та партнерок, що очікують.


Читайте також:

Що зараз з підозрюваними у справі розкрадання бюджету у Гнівані? Дізналися продовження

Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up