Тут можуть отримати безкоштовну допомогу ветерани та їх родини. Про Veteran Hub у Вінниці

Тут можуть отримати безкоштовну допомогу ветерани та їх родини. Про Veteran Hub у Вінниці
Інформаційні зустрічі у Вінницькому просторі Veteran Hub
  • Veteran Hub — простір, створений задля надання послуг ветеранам, працівникам сектору безпеки, їхнім рідним та близьким, а також для підтримки процесу інтеграції військових у цивільне життя. 

Від початку війни росії проти України  кількість ветеранів АТО та ООС, повномасштабної війни поступово збільшується. Найближчим часом, як прогнозує Міністерство у справах ветеранів, колишніх військовослужбовців, так і родин загиблих Героїв  зросте врази, щонайменше до 4-5 мільйонів осіб.

 У зв'язку з цим, починаючи з 2014 року, в наших містах та громадах почали створюватися осередки ветеранських організацій — спершу як клуби для спілкування й обміну інформацією та досвідом, а вже згодом і як повноцінні установи, що проводять професійні консультації та тренінги для воїнів, які повертаються зі служби і війни в цивільне життя. 

Наразі є кілька форматів ветеранських просторів та громадських закладів, що надають необхідні послуги ветеранам. Один з найпопулярніших у Вінниці — Veteran Hub.

Відео дня

Перший Veteran Hub відкрили в Києві 2018-го року, потім такі ж простори почали роботу у Вінниці та Дніпрі. Основний ресурс діяльності установи — благодійний фонд, який працює на грантовій основі та донори, які фінансують проекти.

У просторах чекають на ветеранів, військовослужбовців, колишніх полонених та їхні родини, на сім’ї тих, хто загинув або зник безвісти. Також сюди можуть завітати працівники силових структур та їхні рідні. Допомога надається безкоштовно.

Veteran Hub у Вінниці

Філія Veteran Hub у Вінниці прийняла перших відвідувачів у вересні 2020-го. З початком повномасштабного вторгнення до нас звернулось на 40% більше відвідувачів щомісячно.

Цільова аудиторія хабу — ветерани, захисники, їхні родини та близькі, члени сімей тих, хто загинув на війні чи перебуває у полоні. До кожного, хто приходить до хабу — тут індивідуальний підхід і пошук максимально можливої допомогти, аби клієнт закрив те питання, з яким завітав.

Серед клієнтів збільшилась частка сімей захисників вони складають тепер більше половини відвідувачів. Проте часка ветеранів та військовослужбовців — зменшилась із зрозумілих причин. З того моменту в Хабі зосередились на трьох напрямках роботи: юридичному, психологічному та на кар'єрних консультаціях. Також тут проводять тематичні лекції і навчання. 

Особливо користується попитом консультації юриста: від 24 лютого 2022 року юристами було надано близько 2 000 юристами вінницького хабу, що складає більше ніж 35% від кількості звернень загалом в хаб за цей час.

— Моя робота заключається в первинній правовій допомозі, розповідає Микола Тимощук, юрист Veteran Hub. — Тобто ми не надаємо адвокатський супровід, але надаємо супровід по всіх можливих питаннях досудового врегулювання. Допомагаємо формувати рапорти, запити, заяви, звернення, тощо.

Найпопулярнішими зверненнями до юриста є консультація з медичних питань (проходження МСЕК та ВЛК), оформлення виплат та грошового забезпечення, отримання соціальних гарантій, оформлення статусів УБД, особи з інвалідність внаслідок війни, сім’ї загиблих військовослужбовців.

Отож, консультанти хабу працюють для:

  • ветеранів, 
  • подружжя та партнерів, дітей і близьких ветеранів, 
  • родин та близьких військових, 
  • захисників і захисниць НГУ, МВС, ТрО, Державної прикордонної служби, ДСНС, 
  • медиків та добровольців.

— Ми можемо надати людям консультацію чи спеціалізовану допомогу безпосередньо в хабі, є лінія підтримки онлайн,— зазначає Алла Карпенко, керівниця напрямку послуг Veteran Hub.— Також мобільний офіс може приїхати до людей, які мешкають в області. Екіпаж фахівців на місці надасть комплексну консультацію з усіх питань, які цікавлять.

Багато людей приходить до хабу, коли мають потребу у підтримці чи пораді — юриста чи психолога, або в пошуку роботи. Чимало приходить і щоб просто поспілкуватися, зустрітися за кавою з побратимами. Крім того, навідуються у хаб і задля роботи в коворкінгу. У час, коли восени-взимку були перебої зі світлом, тут працював власний генератор, був надійний інтернет, і в хабі, що став своєрідним пунктом незламності, збиралося чимало люду.

— Ми активно працюємо в соцмережах, у місцях, де може бути наша цільова аудиторія, поширюємо роздаткові матеріали, — розповідає Анастасія Бунич, керівниця вінницького Veteran Hub. — Також взаємодіємо зі структурами та організаціями, які так само працюють для ветеранів. Дуже ефективним засобом комунікації є так зване сарафанне радіо, коли інформація про нас іде від людей, які тут побували й отримали певний сервіс чи увагу. Це означає, що їм подобається тут. Крім того, в нас працює команда мобільного офісу, яка їздить по області й надає ті ж послуги, що й тут у просторі в місті. Працює мобільний хаб з вівторка по суботу для ветеранів та ветеранок, а також сімей захисників і захисниць.

Також команда Veteran Hub займається створенням проектів та досліджень переважно в Києві, але окремі ініціативи реалізують і у Вінниці. Серед них, наприклад, «Шлях ветерана», «Шлях коханої воїна», «Військовий досвід у резюме» тощо.

У простір підтримки для воїнів та їхніх близьких Veteran Hub можна звертатися:

  • Адреса: Вінниця, Славетна 29 (8-го Березня);
  • Години прийому: Пн-Пт: 11.00–19.00, Сб-Нд: 12.00–18.00;
  • Електронна адреса: [email protected]
  • Викликати екіпаж можна за номером: (067) 348 28 68.

 

Читайте також:

«Не витріщайся, не розпитуй, не жалій». Як поводитися, коли бачите захисника з інвалідністю

«Відчувають себе не героями, а ізгоями». Розповідає психологиня, що працює з бійцями в лікарні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up