Що зараз з підозрюваними у справі розкрадання бюджету у Гнівані? Дізналися продовження

Що зараз з підозрюваними у справі розкрадання бюджету у Гнівані? Дізналися продовження
  • На початку лютого 2024 року стало відомо про вручення підозр заступнику мера Гнівані Віктору Гавришку та ще кільком особам, які були з ним у змові.
  • Їх підозрюють у розкраданні 1,5 мільйона гривень з бюджету міста.
  • Що зараз по цій справі? Розповідаємо.

Ще у січні 2024 року вперше розповідали на сайті «20 хвилин» про те, що 17 жовтня 2023 року у заступника міського голови міста Гнівані, Віктора Гавришка, було проведено обшук в автомобілі марки та моделі «MERCEDES-BENZ GL 550», яка згідно з деклараціями належить йому.

Тоді правоохоронці вилучили ряд речей, серед яких гроші в сумі 4320 доларів США. Про це повідомлялося в ухвалі Вінницького міського суду

Віктор Гавришко

Як стало відомо з власних джерел наших журналістів серед силовиків, проводились обшуки в домогосподарствах безпосередньо Віктора Гавришка та його тестя Анатолія Дрозда, який також є депутатом Гніванської міської ради. Додатково перевірялись помешкання міського голови Володимира Кулешова, директора «Гніваньводопостач» Олега Швеця та підприємця Євгенія Мельника.

Відео дня

Уже 14 лютого 2024 року головний прокурор Вінницької області Олексій Химченко повідомив, що всім фігурантам справи повідомили про підозру за частиною п'ятою статті 191 Кримінального кодексу України (Привласнення бюджетних коштів у великих розмірах, скоєних у воєнний час організованою злочинною групою).

Прокурор також повідомив, що учасникам обрали запобіжний захід — тримання під вартою, а справу про відсторонення даних осіб з займаних посад направили до суду.

Викрали більше 1,5 мільйона гривень

Як встановило слідство, підозрювані розкрадали міський бюджет шляхом штучного завищення цін на роботи з заміни вікон у закладах освіти Гніванської міської ради, зокрема: ліцеї №2 міста Гнівань, Могилівській філії ліцею №2 та Селищенському ліцеї.

До злочинної групи входили: директор комунальної установи «Гніванський центр з обслуговування закладів освіти» — Лариса Семко, головний бухгалтер цієї ж комунальної установи — Альона Каперіс, фізична особа-підприємець — Олександр Католік, заступник очільника міста — Віктор Гавришко.

Вінницька обласна прокуратура детально показала у вигляді схеми, хто за що відповідав у цій злочинній групі, а також оприлюднила ряд їхніх розмов.

Згідно з матеріалами справи, першу махінацію прокрутили у квітні 2023 року, завдана матеріальна шкода склала 429 239,56 грн. Наступного разу, вони повторили таку ж схему у червні 2023 року, тоді загальних збитків вийшло на суму 628 985,03 грн. І в третє, це сталось в червні-липні 2023 року, сума матеріальної шкоди вийшла 505 394,88 грн.

Таким чином, загальний розмір збитків, нанесених міському бюджету, склав трохи більше 1,5 мільйона гривень.

Чи все ще під вартою?

З останніх ухвал відомо, що Віктора Гавришка продовжують тримати під вартою до 14 квітня 2024 року з можливістю внесення застави у розмірі 302 800,00 грн. Проте була подана апеляційна скарга, тому на 20 березня 2024 року призначене судове засідання.

Директорку комунальної установи «Гніванський центр з обслуговування закладів освіти» Ларису Семко спочатку також взяли під варту на строк шістдесят днів, тобто до 3 травня 2024 року, з можливістю внесення застави у розмірі 242 240 гривень. Була інформація, що заставу сплатили, але нині з останньої ухвали відомо, що жінку взяли під цілодобовий домашній арешт.

Бухгалтерку комунальної установи, Альону Каперіс, також спочатку було взято під варту з можливістю внесення застави у розмірі 1 500 619,47 грн. Однак адвокат підозрюваної подав скаргу, тож апеляційний суд скасував цю ухвалу. Натомість до неї застосували запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.

Щодо підприємця Олександра Католіка, то з останньої ухвали Вінницького апеляційного суду відомо, що чоловіка взято під варту на строк шістдесят днів, до 3 травня 2024 року, з можливістю внесення застави у розмірі 242 240 гривень. Застава сплачена.


Читайте також:

Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття

Боялись добудовувати через пророцтво: легенди про Немирівський палац княгині Щербатової

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ihor Bondar

    🇺🇦 Скільки грошей потрібно для щастя. Максимальний рівень щастя досягається при доході близько 95 тисяч доларів. Це вчені розповіли!
  • Оксана Кужель-Череп

    Не вони перші,не вони останні,цих гієн є у кожнім кабінеті..

keyboard_arrow_up