Прокурор Олексій Химченко розповів про подробиці корупційного скандалу в Гнівані

Прокурор Олексій Химченко розповів про подробиці корупційного скандалу в Гнівані
  • Головний прокурор Вінницької області Олексій Химченко зустрівся з представниками засобів масової інформації Вінниці та прозвітував про роботу обласної прокуратури і відповів на запитання журналістів.
  • Зокрема, розповів про затриманих посадовців з Гнівані, які привласнили понад 1,5 мільйона гривень бюджетних коштів.

На початку зустрічі Олексій Химченко наголосив на спільній роботі правоохоронних органів на пріоритетних напрямках з протидії у бюджетній сфері. Працівники органів прокуратури спільно з Національною поліцією управління стратегічних розслідувань та СБУ викрили діяльність організованої злочинної групи на чолі з заступником мера одного з міст Вінницької області.

Заступник мера міста разом з директором комунального підприємства, бухгалтером та фізичною особою підприємцем намагалися привласнити бюджетні кошти. Організатором був заступник мера, він і розробив злочинний план щодо привласнення грошей. Директор комунальної установи підписував на позаконкурсній основі прямі договори з підконтрольним підприємцем на виконання послуг: закупівлю і встановлення вікон у навчальних закладах міста.

Відео дня

Договір був заключений за значно завищеними цінами. Хоча, відповідно до нормативно-правових документів постанови Кабінету Міністрів України, спочатку має встановлюватись очікувана вартість предмету закупівлі за державні бюджетні кошти і лише тоді обирається найприйнятніша ціна для закупівлі. Цього не було зроблено.

В подальшому кошти, які надходили на рахунок підприємця, були переведені у готівку. А за готівку на ринку, де ціни відрізнялися від реальних, купувалися вікна. Залишки коштів учасники злочинного угрупування розподіляли між собою. Таким чином вони привласнили більше 1,5 млн гривень.

Олексій Химченко продемонстрував присутнім стенограми розмов між учасниками злочинного угрупування.

Станом на сьогодні всім фігурантам повідомили про підозру за частиною п'ятою статті 191 Кримінального кодексу України (Привласнення бюджетних коштів у великих розмірах скоєних в воєнний час організованою злочинною групою).

Учасникам обрали запобіжний захід — тримання під вартою. Справа про відсторонення даних осіб з займаних посад направлена до суду. 

Головний прокурор вважає, що доказів, зібраних у цій справі, є достатньо, щоб довести вину фігурантів у суді.

На запитання журналіста «20 хвилин» Віталія Павловського, чи мова йде про посадовців з Гнівані, Олексій Химченко не відповів. Лише звернувся до присутніх журналістів з проханням наступного разу не анонсувати дій прокуратури, адже тоді фігуранти в тій чи іншій справі переховуються, їх важко знайти та вручити підозру.

Слідчі інкримінують чотирьом підозрюваним ряд злочинів, за вчинення яких їм загрожує до 12-ти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. 

Нагадаємо, що з повідомлень жителів Гнівані стало відомо про затримання заступника міського голови, а також про те, що проводились обшуки. Журналісти редакції «20 хвилин» провели власне розслідування та дізналися, в кого ще з чиновників проводили обшуки та як рухається справа.

Згодом до редакції звернулися працівники Гніванської міської ради з проханням спростувати надану раніше інформацію, що в них проводилися обшуки. Як дізналися з їх слів, ні на їхніх робочих місцях, ні в домах обшуки не проводилися. Єдине, що підтверджують, що в їхніх кабінетах відбулася добровільна видача завірених копій та службових документів. Детальніше про іншу версію подій читайте за посиланням.

 

Читайте також:

Справа із заправками «Спектр-Ойл». Як їх кришують силовики та криміналітет

Нова інформація про корупційний скандал у Гніванській міській раді. Дізналися іншу версію подій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up