Боялись добудовувати через пророцтво: легенди про Немирівський палац княгині Щербатової

Боялись добудовувати через пророцтво: легенди про Немирівський палац княгині Щербатової
  • Певно, кожен палац, фортеця чи історична пам'ятка має навколо себе кілька легенд чи міфів.
  • Тож розповідаємо їх про Немирівський палац княгині Щербатової.

Садиба графині Марії Григорівни Щербатової (Строганової), внучки графа Потоцького, є пам'ятником архітектури та історії. У Вінницькій області даний палац – одна з найпопулярніших пам'яток. Побудований у стилі неокласицизму двоповерховий палац оточений красивим парком, де можна побачити більше 160 видів кущів і дерев.

І звісно, біля такої будівлі не могло не виникнути кілька легенд, одна з яких безпосередньо пов'язана з будівництвом цього палацу. Ще у 1880 році Щербатова наказала розібрати старий родовий маєток, а за п'ять років на його місці розпочалося будівництво нової резиденції.

Відео дня

І за легендою, ворожка наворожила Марії Щербатовій, що життя її буде пов’язане з будівництвом палацу. Мовляв, «поки він будується – ти живеш, як побудуєш – смерть твоя й настане». Пишуть про це на сайті «ГОВОРИ!» 

Припускають, що саме через це палац так і не був добудований, і головні роботи були закінчені лише у 1917 році.

Є ще одна легенда, правда, вже не пов'язана з палацом, а з парком, який його оточує. Як можна знайти в декількох інтернет-джерелах, пращуру Марії, Вінцент Потоцький, якому раніше належала ця територія, був великим шанувальником садівництва. І коли на місці сучасного палацу була його резиденція, він засадив великий парк.

Цікавим у цій історії є те, як саме він це робив: своїм кріпакам пан начебто дозволяв одружуватися, тільки якщо вони посадили хоча б кілька дерев у парку. Таким чином, закохані селяни, які прагнули якнайшвидше взяти шлюб, засадили парк «деревами любові».

Кажуть, що вони досі тут ростуть, через що молодята часто в день весілля відвідують цей парк.

А які ви чули легенди про палац? Напишіть у коментарях.


Читайте також:

ТОП-6 храмів та монастирів Вінниччини: куди можна поїхати?

З сірого під'їзду в зоряну ніч Ван Гога з українськими нотками: 20-річна художниця створює мурали

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Світлана Бурлаченко

    Да. Цікаво,але скільки ще є нерозгаданих таємниць
  • Наталья Ивановна

    Лише б не зруйнували цю красу, не осучаснили. Чомусь ми, дуже вправно, своїми справами та діями ,як взмахом саблі, спочатку доводимо до руйнування, а потім хтось заволодіває цією землею і будує торгові центри та інше.
    А споруда ні в чому не винна, це лише споруда зі своєю історією.
  • Татьяна

    В дитинстві, мабуть був це рік 79 чи 78 в тому парку на галявинці побачила дивні дзвоники. Один був з рожевими квітами, а інший з синіми але дві чашечки голубого росли одна з одної. Це диво врізалось мені в пам'ять на все життя. Тепер завдяки інтернету я дізналась, що це італійські сорти кампанул.

keyboard_arrow_up