ТОП-6 храмів та монастирів Вінниччини: куди можна поїхати?

ТОП-6 храмів та монастирів Вінниччини: куди можна поїхати?
  • На Вінниччині можна знайти багато цікавих, гарних та історичних пам'яток.
  • Тож склали добірку храмів та монастирів, які мають неймовірну архітектуру та історією.
  • Вони знаходяться не більше двох годин від Вінниці.

Михайлівська церква (Суботівка)

Про неї відомо не багато, але на сайті Україна Інкогніта можна знайти інформацію, що перша церква святого Михаїла була зведена ще у 1762 році і була вона дерев’яною. Однак, у 1860-х роках відбувся ремонт і через сорок років знесли. Проте у 1910-1913 рр. із пісковика збудували ту Михайлівську церкву, яка стоїть у селі нині. Її підняли на кам’яний фундамент та купол покрили залізом.

Адреса: с. Суботівка.

Час від Вінниці: дві години.

Відео дня

Гранівський монастир (Тишківська Слобода)

Гранівський чоловічий монастир розташовується у Гайсинському районі в селі Тишківська Слобода. Через відсутність інформації про монастир невідомо, коли він був заснований. Проте на сайті Vlasno пишуть, що у селах навколо розповідають, що більше п’яти століть тому тут були дрімучі ліси. На місці майбутнього монастиря афонський чернець Онуфрій оселився біля невеликого болота в восьми кілометрах від Гранівського замку. Він викопав там криницю, звідки забило джерело. Вода була не просто, а мала властивості відновлення. Після цього до нього приєдналися інші люди, і тут зародився чоловічий монастир. Колодязь освятили на честь преподобного Онуфрія. 

Монастир цікавий не лише історією, а й в першу чергу розписами, які не були притаманні українському стилю.

Адреса: Т0226, Тишківська Слобода, Вінницька область, 23700

Час від Вінниці: півтори години.

Церква Іоанна Богослова (Косаківка)

Це дерев'яний двокупольний храм у селі Косаківка Липовецького району Вінницької області і це пам'ятка архітектури місцевого значення. За інформацією з Вікіпедії знаємо, що його будівництво розпочалося в 1902 році, а у 1915 розпочалися богослужіння. Тобто під час Першої світової війни. У радянський час храм закрили, тут містилася бібліотека. У роки незалежності України відновлено богослужіння. 

Адреса: Косаківка, Вінницька область, 22530.

Час від Вінниці: пів години.

Костел-усипальня Потоцьких (Печера)

Ця будівля за обрисами нагадує костел. Її автором є відомий архітектор Владислав Городецький, а з’явилася вона у 1904 року на замовлення Костянтина і Яніни Потоцьких. 

Як розповідає Іgotoworld, особливістю костелу-усипальниці є поєднання кам'яних і бетонних деталей. І є інформація про те, що після закінчення робіт Владислав Городецький відмовився від гонорару на знак пошани до відомого роду. Костел оздоблений кам'яними деталями у готичному стилі.

У радянські роки в склепі проводили кінопокази. Зараз тут розташований костел Святого Андрія, де проводяться недільні служби.

Адреса: Вінницька область, вул. Леніна 7, с. Печера

Час від Вінниці: одна година.

Храм Святого Юзефа (Гнівань)

У 1903-1906 роках у Гнівані було споруджено неоготичний храм за проектом Фелікса Ольшанського. 14 вересня 1906 року костел освятили під титулом св. Йосифа. Проте, як пишуть у Вікіпедії зі встановленням радянської влади спочатку 1922 року, звідти були  конфісковані усі літургійні предмети. А весною 1930 року зняли дзвони для потреб електротехнічної промисловості, а потім і хрест. Остаточно храм закрили 1935 року, розташувавши у ньому гуртожиток для пожежників. Костел знову запрацював під час війни, але лише до приходу радянських військ. У 1958 році храм розділили на чотири поверхи та розібрали вежу для розміщення підшипникового заводу.

Костел повернули 1992 році, тоді ж і було розпочато його ремонт. Символічно, але і 14 вересня 1997 року відремонтований костел знову освятили.

Адреса: вулиця Подільська, 17, Гнівань.

Час від Вінниці: пів години.

Костел Святої Анни (Бар)

Він збудований в 1811 році і є архітектурною та історичною пам'яткою. На сайті Барської міської ради можна знайти історію цього костелу. Так, відомо, що наказала його збудувати польська королева Бона Сфорца ще у 1550-му році. Однак храм з’явився в Барі лише під кінець ХVI століття. З самого початку костел був дерев'яний і пожежі двічі вщерть знищували приміщення й предмети церковного вжитку. А після Барської конфедерації та розподілу Польщі, з ініціативи тодішнього преора Барського домініканського монастиря отця Емерика Шатбея розпочалося будівництво вже мурованого костелу і закінчилось у 1811 році. У 1906 році храм освятили на честь Святої Анни – покровительки Барської парафії.

Адреса: м. Бар вул. Св. Миколая 12

Час від Вінниці: година.


Читайте також:

З сірого під'їзду в зоряну ніч Ван Гога з українськими нотками: 20-річна художниця створює мурали

Не можуть затримати? 13-річний хлопчик з Тяжилова нападає на дівчат та обрізає їм волосся

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Григорий Пилипенко

    Гарний костел святої Клари знаходиться в селі Городківка Житомирської області. Приємною несподіванкою була знахідка на Дніпропетровщині, а саме - величний  костел святого Миколая в Кам'янському, бувшому Дніпродзержинську.

keyboard_arrow_up