Не можуть затримати? 13-річний хлопчик з Тяжилова нападає на дівчат та обрізає їм волосся

Не можуть затримати? 13-річний хлопчик з Тяжилова нападає на дівчат та обрізає їм волосся
  • У Вінниці в районі Тяжилова та Київської 13-річний хлопчик нападає та обрізає волосся дівчаткам.
  • Вже були три напади, але заарештувати його не можуть.

До редакції «20 хвилин» звернулася мама однієї з потерпілих дівчаток і розповіла, що 16-го лютого 2024 року, в під'їзді їхнього дому біля ліфта невідомий хлопчик напав на її доньку.

— Дитина поверталася зі школи, у неї була друга зміна. Біля п'ятої години вона вже йшла додому, зайшла в під'їзд і чекала ліфт. І в цей момент вбіг хлопець. Закрив їй рукою рота, прижав її в куток і почав в цей момент щось діставати в кишені, — розповідає про ті події Жанна Арсенюк. — Дитина злякалася, почала видиратися від нього, і коли видерлася, почала тікати та кликати по допомогу.

І як пояснила мати дівчинки, вона вибігала з під'їзду, і в момент, коли намагалась відкрити двері з кодовим замком, хлопчик схопив за волосся і відрізав шмат пасма.

Відео дня

Як знає Жанна, цей хлопчик живе в районі Тяжилова і припускає, що на Київську, де безпосередньо сталася ця ситуація, дістався він одним з громадських маршрутів, який прямує з того району на кінцеву зупинку, біля якої проживає потерпіла.

Мама 10-річної дівчинки розповіла, що для її доньки ця ситуація стала дуже травматичною в психологічному плані, особливо школярка почала боятися самостійно заходити до під'їзду.

— Зараз вона нормально, але в неї є страх під'їзду. Я її, мабуть, тижня два забирала, возила з дому в школу. Тобто дитині 10 років, вона вже сама ходила, а це боїться. Зараз вже краще, в телефонному режимі спілкуємося, поки спуститься і підніметься. Але все одно цей страх в неї залишився, — зізнається жінка.

Це не перший випадок?

Коли почали проглядати реєстр судових рішень, то натрапили на ще декілька подібних справ. Так, наприклад, 21 грудня 2023 року, близько 13.22 год., стався подібний напад.

Як йдеться у справі:

«Між будинками № 3 по вул. Юрія Клена та № 27 по вул. Павла Тичини, невстановлена особа чоловічої статі, малолітній чи неповнолітній хлопець (вік не встановлено), діючи умисно, протиправно, з корисливих мотивів, маючи на меті збагачення за рахунок чужого майна, погрожуючи застосуванням фізичної сили та наявного в його руках ножа, який прикладала до шиї потерпілої та частково відрізала з її голови волосся з метою залякування, відкрито заволоділа майном малолітньої».

Відомо, що це учениця 4 класу, що говорить про те, що потерпілими є дівчатка однакового віку.

Такий самий опис має і справа родини Арсенюків:

«16.02.2024 близько 16:56 год. учениця 4 класу, повертаючись зі школи, рухаючись по 1-му пров. Київському в м. Вінниці, зайшовши до підїзду № 2 по 1-му пров. Київському, 55 очікувала на ліфт. В цей час, до вищевказаного підїзду забіг невідомий хлопець, віком близько 11-13 років, худорлявої тілобудови, зростом близько 155-160 см, одягнений в світло-коричневу куртку, шапку чорного кольору з рюкзаком на плечах. Після чого вищевказаний хлопець наблизився до (потерпілої, — авт.) та затулив лівою рукою рот потерпілої та притиснув до кутка між стінами. (потерпіла, — авт.) намагалась вирватись та в цей момент невідомий хлопець засунув руку до бокової кишені своєї куртки, в яку був одягнений та дістав предмет схожий на ножиці. В подальшому (потерпіла, — авт.) вирвалась та почала спускатися сходами до дверей під`їзду, де її наздогнав невідомий хлопець, схопив за волосся та використовуючи предмет схожий на ножиці, яким відрізав його частину», — йдеться в ухвалі суду

Тобто розуміємо, що мова йде все ж про одного і того самого нападника, адже вік хлопчика, загальний опис злочину, місце нападу та проміжок часу досить однакові.

Також знаємо, що є вже й третій такий випадок, але мама постраждалої відмовилася надавати коментар.

Хто цей хлопчик?

Як зазначається в одній зі справ, йому все ж 13 років.

Також в одній з ухвал вказується, що він неодноразово знаходився на стаціонарному лікуванні у Вінницькій обласній клінічній психоневрологічній лікарні ім. ак. Ющенка Вінницької обласної ради з діагнозом: «Інші змішані розлади поведінки і емоцій».

Після першого нападу в ході досудового розслідування, 29 грудня 2023 року, було проведено амбулаторну комісійну первинну судово-психіатричну експертизу, яка підтвердила цей діагноз.

Як розповіла мама однієї з постраждалих дівчат, у хлопчика було нелегке дитинство.

— Зі слів, коли ми їздили на допит в «Барнхаус», то керівник цього центру говорила, що він батька немає, а мама дуже проблемна. І мама його прив'язувала, чи до батарей, чи кудись ще, щоб він нікуди не втік, постійно знущалась, била, а потім його забрали в інтернат, де його постригли, — пригадує розповіді Жанна. — Як пояснили, що з психологічної точки зору він був у своєму середовищі, так йому там було погано і його били, але це була його мама і середовище, до якого він звик з дитинства. І тут його кудись забирають, якісь люди чужі і його там стрижуть. Потім перебуває там якийсь період і знову кудись переводять, де знову стрижуть.

Але зараз, наскільки відомо, він проживає знову з матір'ю та має страх стригти волосся собі. Бо, як пригадує мама потерпілої, в нього воно довгеньке.

Не можуть судити

Як зазначила мама 10-річної дівчинки, вона хотіла б надати розголосу цій справі, оскільки через вік малолітнього хлопчика його ніяк не можуть притягнути до відповідальності. Мама його не йде на контакт, а він продовжує це робити.

— Тобто, він може це зробити і з іншими дітьми, а може це перерости у щось більш серйозне, — каже жінка.

І справді, є проблема із засудженням 13-річного нападника. Так, наприклад, слідчий суддя пропонував помістити хлопчика до лікувального закладу з метою проведення стаціонарної судової психолого-психіатричної експертизи як тимчасове позбавлення свободи (волі) особи. Проте в такому проханні йому було відмовлено, знову ж таки, через малолітній вік.

Журналістка «20 хвилин» також вирішила звернутися до Служби у справах дітей, щоб дізнатися, чи мати виконує свої обов'язки й чи взагалі може хлопчик проживати з нею. Як тільки отримаємо відповідь, додамо її до матеріалу.


Читайте також:

Біля Вінниці вже майже друга Стадниця. Дорога до села Майдан-Чапельський стає звалищем

Грали в «Монополію», перетягували канат та їли вареники. Технічний коледж встановив рекорд

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (81)
  • julik

    каструвати чмошника і буде як шовковий
  • Тамара

    У цього хлопчика нервова система не впорядку, плюс перехідний вік і в результаті
    потрібен курс психотерапіі.
  • Prosto Ukrainochka

    Дитину неодноразово били в дитинстві, принижували, ніхто ним не займався, от і наслідки ☹️ Куди дивилися відповідні служби? Там маму потрібно спочатку лікувати, а потім дитину‼️
  • Сергей

    Очевидний пройоб та імпотенція соціальних служб



    Там в этих службах одни ебнутые козы работают.

keyboard_arrow_up