Біля Вінниці вже майже друга Стадниця. Дорога до села Майдан-Чапельський стає звалищем

Біля Вінниці вже майже друга Стадниця. Дорога до села Майдан-Чапельський стає звалищем
  • По одній з доріг, яка веде до села Майдан-Чапельський, можна побачити гори сміття.
  • Місцеві мешканці вже не знають, як з цим боротися та хто і як має відповідати за це.

До редакції звернувся місцевий мешканець села Майдан Чапельський, Микола Возняк. Чоловік розповів, що ще від 1999 року ця дорога до села потерпає від постійного вивезення сміття. Літом тут трапляються пожежі, постійно стоїть нестерпний запах і, на жаль, часто можна зустріти наркозалежних.

— Ще з 99-го року, як закрився залізничний переїзд, перестала сюди їздити комунальна техніка і почали вивозити масово сміття, — пояснює Микола. — Вивозять все, все, що возиться на Стадницю, те саме возять сюди. І місцеві жителі, і Луки-Мелешківської, і Вінницьких Хуторів, і Старого міста, всі кому не лінь.

Відео дня

Як каже місцевий, він стомився вже самостійно воювати, тому хотів би привернути до цього увагу.

Він самостійно вже зачищав цю ділянку, прибирав тут неодноразово, але довго чистота тут не залишається. Оскільки як тільки наступає ніч, то сюди їздять безперервно.

Вже й поліцію викликали не раз

Микола Возняк розповів, що не раз заставав людей за тим, що вони викидали тут сміття, тож телефонував у поліцію, але ті зазвичай навіть не виписували протокол.

— Поліція скинула на участкового, участковий подзвонив лісникам, лісники викликали екологію, екологія не приїхала. Я реально втомився з ними боротися. Бо навіть я б хотів це все поприбирати, то в мене немає як, в мене зв'язані руки. Адже потім раптом, що усі питання будуть до мене, — каже місцевий мешканець.

@nikolai._voznyak.123

 

♬ оригинальный звук - Николай Николаевич.

Чоловік навіть замовив відеокамери і домовився, що на кожному стовбові будуть вони стояти. Також має бажання встановити таблички, що вивіз сміття заборонено. Але якщо на них не так ще сподівається, бо гадає, що можуть повідбивати, то на камери більші надії, вірить, що на стовби вже не полізуть.

Ні лісництва, ні громади

Але ж хто відповідальний за цю ділянку дороги? Це намагався з'ясувати і Микола, і журналістка «20 хвилин».

Спочатку зв'язалися з майстром лісу, біля якого влаштували звалище. Ним є Руслан Серга, нещодавно у нього дізнавалися про причину вирубки частини лісу у Прибузькому лісництві, і зараз поцікавились, чи належить ця ділянка дороги їм.

Руслан Серга

— Це не наша територія, наша територія за ровом за 15-20м до дороги. Ця територія відноситься до автодоріг, — зазначив Руслан. — Ми також боремося, щоб розв'язали це питання. Залучаємо лісову охорону, щоб виявити порушників.

Крім того, майстер лісу розповів, що і лісництво потерпає від цього, оскільки вітер розносить сміття по лісовому масиві. Також, як вже говорив Микола Возняк, тут часто трапляються влітку пожежі, по два-три рази можуть викликати пожежників за місяць.

— Неодноразово я із працівниками лісової охорони прибираємо засмічені території, — каже чоловік. — Як я знаю ця територія раніше прилягала до Луки-Мелешківської ОТГ, а потім її передали до автодоріг. Ми писали звернення на них, щоб вирішили цю проблему, але результату немає.

Не можуть повпливати на автодор

Змогли також зв'язатися з Олегом Ющуком, заступником начальника Державної екологічної інспекції у Вінницькій області, який пояснив, що зі своєї сторони наразі вони не можуть повпливати на цю ситуацію.

— Якщо ми заходимо на суб'єкт господарювання чи орган місцевого самоврядування, який відповідає за дану ділянку, то тоді ми зобов'язуємо їх прибрати. Однак, на даному етапі я не готовий сказати щодо цієї ділянки, але вона скоріше належить службам автомобільних доріг, а зараз ми не можемо їх зобов'язати до цього, тому що це юридична особа. Таким чином у нас перевірки заборонені на сьогоднішній день, — каже пан Олег. — Нині ми працюємо лише з органами місцевого самоврядування, які дозволено нам перевіряти. Їх ми перевіряємо, зобов'язуємо, де знаходимо такі місця. Ну і за зверненням ми теж виїжджаємо і зафіксовуємо сам факт, що там актом обстеження засмічено. Проте, якщо це служби автомобільних доріг, то ми не зможемо нічого зробити.

Та все ж Олег Ющук зауважив, що якщо з боку правоохоронних органів надійде до інспекції провадження, то в такому разі їм дозволяється обстежити ділянку без перевірки.

— Скажемо так, можуть повпливати (правоохоронці, — авт.), тому що якщо вони провадження відкривають, то ми в ході цього можемо обстежувати ділянку без перевірки, але з наданням до справи об'ємів засмічення, площі для розраховування збитків. В такому випадку ми не робитимемо це комусь конкретному, а будемо передавати поліції для проведення слідчих дій, — каже чоловік.

Тобто, як пояснив заступник, місцеві можуть викликати поліцію, зареєструвати звернення, правоохоронці почнуть провадження і в такому випадку Державну екологічну інспекцію залучають, як спеціалістів. І тоді вже в результаті обстеження інспекція зробить розрахунки і якщо поліція встановить винуватців, то притягне їх до відповідальності.

Також журналістка намагалась зв'язатися з Райавтодором щодо цієї ситуації, однак ні один з номерів, які розміщені не відповідав, або взагалі був недійсний, а коли завітали туди, то на місті керівництва не було. Тому попросили інших працівників передати наше звернення і прохання зв'язатися з редакцією.

Всі 850 метрів засмічені


Читайте також:

Грали в «Монополію», перетягували канат та їли вареники. Технічний коледж встановив рекорд

Йога, хор, поетичні вечори і не тільки: зруйнуємо стереотипи про бібліотеки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Читач99

    Можна іноді там ставити патрулі. Свиноту, спійману за вивезення сміття, робити відомою через засоби масової інформації, а також потрібно штрафувати.
  • Benya Raiderman

    С 2013 так точно там свалка эта начала образовываться
  • Александр Господарец

    Свині живуть серед нас, яка нахер Європа !
  • L.

    Дуже просто,ввести великі штрафи а ті хто не в змозі їх оплатити залучити до прибирання лісів і лісопосадок. На днях була новина що чоловік порізав прапори на могилах солдат, от його притягнути і заставити прибирати ліс,ось так потрібно а не закликати до вбивств,обзивати і чатах і клясти

keyboard_arrow_up