Як вінницькі депутати комунікують з виборцями у 2022 році: дослідження

У 2022 році  ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» продовжує моніторинг діяльності вінницьких депутатів. І цього разу ми вирішили дослідити, які інструменти для комунікації використовують наші місцеві депутати, чи інформують вони громадськість про свою діяльність і яким чином.


Найоперативнішим та давно звичним для суспільства каналом комунікації є соціальні мережі, лідерство серед яких традиційно належить Facebook.

Перевірити посилання на сторінки у соціальних мережах з сайту Вінницької міської ради наразі неможливо у зв’язку з воєнним станом. Тож пошук сторінок депутатів у соціальних мережах здійснювався шляхом введення їхніх імен та прізвищ у відповідному розділі соціальних медіа.

З-поміж 54 депутатів Вінницької міської ради у 96% із них, тобто у 52-х, наявні сторінки у соціальній мережі Facebook, у декількох депутатів є їх кілька, і навіть є сторінки в Instagram. Не вдалось знайти сторінки у соціальних мережах у Педорченка Олександра та Яблонського Павла.

Крім основної сторінки, 40 депутатів (74%) мають ще й інші сторінки у  Facebook  або Instagram, або ж і дві сторінки у Facebook та Instagram одночасно. 

Проте наявність навіть двох сторінок у соціальних мережах не гарантує активної комунікації та інформування громадськості про діяльність міської ради та самого депутата/депутатки. До неактивних депутатів у соціальних мережах можна віднести 10 (19%) депутатів: Аксельрода Романа, Горлачова Ігоря, Грушка Сергія, Іващук Антоніну, Майструка Олександра, Матвійчука Ярослава, Павлюка Василя, Панчук Наталю, Плясовицю Віталія, Понайотову Юлію.

У деяких депутатів, навіть у воєнний час, замість інформації щодо розгляду питань на сесіях, роботу в окрузі та прийом громадян наявні дописи з веселими мемами та «прикольними» картинками. 

Депутати, які інформують на сторінках про свою діяльність, здебільшого пишуть про роботу міської ради (31 депутат, що становить 57%), а саме засідання сесій і комісій, та в загальних рисах питання, які піднімались чи були ухвалені за підсумками засідань. Є такі депутати, що інформують власними дописами.


Сторінка Теймура Абушова                                                    


Сторінка Катерини Поджаренко


Сторінка Павла Чайковського                                                  


Сторінка Дмитра Науменка 


Але є й такі, яких інші колеги відмічають у своїх дописах, що стосуються роботи міської ради (засідання сесій, комісій тощо).


Зі сторінки Андрія Очеретного, в дописі якого відмічено 14 осіб, в тому числі депутатів ВМР

Найбільш активно ведуть свої сторінки та інформують про депутатську діяльність і роботу в округах Мира Дмитро, Мельник Олександр, Поджаренко Катерина, Верлан-Кульшенко Олена, Чайковський Павло, Приймак Юлія, Власюк Алла. У решти депутатів відносна активність на сторінках, а у деяких вона була ще за місцевих виборів або взагалі ж не стосується депутатської діяльності. Наприклад, Сергій Борзов на своїй сторінці вже який рік поспіль позиціонує себе як голову облдержадміністрації, а щодо депутатської діяльності міської ради інформації немає.



Сторінка Олени Верлан-Кульшенко
  

Сторінка Дмитра Мири                                


Сторінка депутатів Власюк та Чаленко


 У 2022 році сторінки депутатів від команди «Слуги народу» Вінниччини зосереджені на висвітлення діяльності окремих народних депутатів, популяризації діяльності голови ВОДА (наразі ВОВА) та ініціатив у регіоні. Щодо діяльності депутатів саме у міськраді, то найбільш інформативні дописи серед представників “Слуги народу” публікує депутатка Юлія Головчук, причому одразу на кількох своїх сторінках у різних соціальних мережах. 


Успішні кейси комунікації депутатка демонструє, анонсуючи оголошення про щомісячний  прийом громадян, про позапланові та планові прийоми тощо. 





Сторінка Юлії Головчук


Депутати, сторінки яких залишились «у минулому», не користуються «старими», але й не створили нових. Це Бабій Петро, Бабійчук Олег, Волошенюк Оксана, Мацера Віктор та Торкотюк Віктор.



Сторінка Олега Бабійчука

Досліджуючи висвітлення депутатами питань бюджету громади на 2023 рік, можемо відзначити, що ніхто з депутатів протягом 2022 року не піднімав ці питання у своїх каналах комунікації. Ймовірно, це можна пояснити воєнним станом або ж тим, що ці питання знаходяться лише у процесі підготовки (станом на 18.10.2022 р.).


Ми провели моніторинг сторінок депутатів з метою виявлення, чи піднімають депутати будь-які питання підготовки громади до зими, яка цього року буде надзвичайно складною для Вінниці, області, України і світу в цілому. 


Лише 21 (39%) депутат інформував про питання, які можна вважати дотичними щодо підготовки громади до зими. У переважній більшості дописів ці питання стосувалися ухвалення рішення сесії щодо придбання генераторів та іншого обладнання для забезпечення функціонування підприємств, дитячих садків та шкіл.


Сторінка В’ячеслава Терліковського                          


Сторінка Віктора Петрова

Щодо інформації про розвиток громади у майбутньому, то більшість дописів депутатів стосувались прийнятого рішення про проголошення «Зеленого курсу» - вектора, за яким Вінницька територіальна громада буде рухатись до 2030 року разом з нашою країною та Європейським Союзом, а також про додатковий виїзд з Академічного на Гніванське шосе.


Сторінка Олександра Теренчука 


Сторінка Андрія Очеретного


 Сторінка Володимира Онофрійчука

Та все ж, попри складний для всіх 2022 рік, депутати разом з активними громадянами, волонтерами, займаються підтримкою ЗСУ, надають допомогу, шукають можливості, залучають ресурси. 
Все для перемоги!

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up