Вінницькі депутати і Фейсбук - кого можна знайти у всесвітній павутині?

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад» продовжує досліджувати різні напрямки роботи депутатів Вінницької міської ради. І наступним кроком моніторингу є дослідження каналів комунікації місцевих обранців з жителями щодо депутатської діяльності.

На відміну від депутатів з інших міст, вінницькі депутати доволі рідко використовують сайти партій, партійні газети чи телебачення для інформування про свою діяльність, а найпопулярнішим і найпростішим способом повідомити про свою роботу залишається соціальна мережа Facebook. 

У грудні 2020 року Вінницька міська рада оновила на своєму сайті розділ з інформацією про депутатів, і зараз там є посилання на сторінки у Facebook 41-го з 54-х, а саме Теймура АбушоваАндрія АндреєваОлега БабійчукаСвітлани ВасилюкОлени Верлан-КульшенкоАлли ВласюкОксани ВолошенюкОлени ГавриловаЮлії ГоловчукІгоря ГорлачоваСергія ГрушкаЛілії ДишкантАнтоніни ІващукВалерія КамінськийСвітлани КуцоїНаталі ЛітвіновоїОлександра МайструкаВолодимира МалінінаЛеоніда МарцинковськийВіктора МацериОлександра МельникаДмитра МириДмитра НауменкаВасиля ПавлюкаНаталі ПанчукВіктора ПерловаВіталія ПлясовиціКатерини ПоджаренкоЮлії ПонайотовоїЮлії ПриймакТараса ПрисяжнюкаСергія СергійчукаДмитра СидоренкаОлександра ТеренчукаВячеслава ТерліковськогоІгоря ТкачукаПавла ЧайковськогоОлександра ЧернегиВолодимира ЧорноволаМаргарити Юрчак  та Світлани Ярової.

Хоча тут виникає плутанина, адже деякі депутати на сайт ради надали посилання на свої особисті сторінки, але в той же час мають окремо ще й «депутатські» сторінки, де висвітлюють свою діяльність. Або ж навпаки – на сайті ради зазначені «офіційні» сторінки, де немає активності з часів місцевих виборів, а депутати пишуть про свою роботу в раді і на окрузі на особистих сторінках. Команда «Атестації» все ж рекомендує депутатам розмежовувати свої офіційні сторінки і особисті, оскільки у багатьох депутатів інформація про розгляд питань на сесіях, роботу в окрузі та прийом громадян межує з веселими мемами та фотографіями з відпочинку. 

Також часом депутати «закривають» свої сторінки, і побачити інформацію про їхню роботу можна, лише додавшись у «друзі», що теж не надто зручно і обмежує доступ пересічних громадян. Тому тут необхідне доопрацювання як з боку самих депутатів, так і з боку адміністраторів сайту ради для того, щоб містяни отримували достовірну і повну інформацію про депутатську діяльність.    

Ті з депутатів, які все ж розміщують інформацію щодо своєї діяльності в статусі депутата, пишуть переважно про депутатські прийоми, загальні нариси щодо проведених сесій та розглянутих питань, роботи в окрузі та, в окремих випадках, щодо благодійної діяльності та співпраці з різними ініціативами і громадськими організаціями.


Сторінка Теймура Абушова


Сторінка Юлії Головчук
 

Сторінка Олени Верлан-Кульшенко

 
Сторінка Сергія Грушка

 

Ще однією особливістю сайту міської ради є те, що посилання на сторінки у Facebook окремих депутатів взагалі відсутні, хоча сторінки у них насправді є. Це стосується депутатів Романа АксельродаПетра БабіяСергія БорзоваВячеслава ЗарембиЯрослава МатвійчукаВолодимира ОнофрійчукаАндрія ПіжевськогоІнни СинявськоїВіктора Торкотюка та Олександра Третяка. Хоча лише Ярослав Матвійчук, Володимир Онофрійчук та Андрій Піжевський активно ведуть свої сторінки та пишуть про депутатську діяльність. У решти остання активність була ще за місцевих виборів або ж не стосується депутатської діяльності. Сергій Борзов на своїй сторінці позиціонує себе як голову облдержадміністрації, а щодо депутатської діяльності інформації немає. 


Ярослав Матвійчук розміщує оголошення про проведення депутатського прийому

             
Андрій Піжевський створює на FB-сторінці подію щодо свого депутатського прийому, що є хорошою практикою, адже в оголошенні розміщується також google-карта з геолокацією приймальні
 

Володимир Онофрійчук пише про роботу на окрузі та закликає голосувати за проєкти Бюджету громадських ініціатив Вінниці

 

Також на просторах Facebook можна знайти сторінки політичних сил, які представлені у Вінницькій міській раді, проте наповнення цих сторінок відрізняється.

Так, на сторінці «Української стратегії Гройсмана» пишуть про діяльність Володимира Гройсмана, спільні депутатські прийоми вінницьких обранців та ініціативи політсили на Вінниччині з хештегом #Команда_Гройсмана_працює.

Вінницька команда «Європейської солідарності» публікує інформацію як про діяльність екс-президента Петра Порошенка, так і інформацію про діяльність депутатів на Вінниччині, зокрема фракції у Вінницькій міськраді, а також критику в бік опонентів.

Сторінка команди «Слуги народу» Вінниччини зосереджена на висвітленні діяльності окремих народних депутатів та Президента України, а також ініціатив у регіоні. Діяльність депутатів у міськраді Вінниці не висвітлена майже зовсім, окрім деяких публікацій, що не стосуються діяльності на пленарних засіданнях.

Сторінка «Опозиційної платформи – За життя» Вінниччини – це винятково набір відео з ток-шоу на телеканалі «Перший незалежний», які аж ніяк не висвітлюють діяльність депутатів від даної політсили у Вінницькій міській раді.

Та все ж, попри існування сторінок регіональних представництв політичних сил, все ж радимо депутатам Вінницької міської ради розмежовувати свої особисті сторінки від публічних, відкрити публічні сторінки для усіх, а також внести правки на сайт міської ради і, звісно ж, активно публікувати інформацію про свою діяльність в усіх можливих джерелах.

Контакти: 
ГО «Центр громадської активності «Результат», [email protected], 068 67 62 927. 
Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація».

 

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up