Про заповідні дуби

В області налічується 424 об’єкти природно заповідного фонду. У Вінниці великих старих дерев, що мають ботанічну цінність, не багато. Їх можна полічити на пальцях. Одним з таких є дуб на вулиці Архітектора Артинова, біля дитячої стоматологічної лікарні. Ще у 1984 році його визнали пам’яткою природи і він охороняється законом. Є такий дуб на подвір’ї будинку на Хмельницькому шосе, 6.

Нині ведуться роботи по оформленню усіх документів для офіційного затвердження як об’єкту природно заповідного фонду, ботанічної пам’ятки природи місцевого значення дуб «Гаврило», який росте майже в центрі міста на вулиці Оводова. Це величезне дерево, якому близько 200 років, воно має охват понад чотири метри. Його розкішна крона дає тінь чотирьом будинкам. Поки що ми тільки на початку шляху. Нещодавно міська рада прийняла рішення про погодження оголошення об'єктом природно-заповідного фонду цього дуба. Необхідне ще погодження з кількома інстанціями, винесення на сесію обласної ради. Треба зібрати великий пакет документів, відповідно до закону.

Для чого деревам потрібен офіційний статус? Для того, щоб зберегти їх для майбутніх поколінь. Такі дерева необхідно брати під державну охорону, аби їх не зрубали, щоб за ними належно доглядали, щоб влада несла за них відповідальність.

 

Коментарі (0)

В області налічується 424 об’єкти природно заповідного фонду. У Вінниці великих старих дерев, що мають ботанічну цінність,...

У народі поширений вислів, що стосується малих річок - «річка-смердючка». Мало хто задумується, що ці річки є...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв українців за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up