Помічники замість депутатів, фейкові адреси та зачинені двері: як депутати Вінницької міської ради прийом виборців проводили

Відповідно до п. 3, ч. 1, ст. 10 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад», депутати повинні вести регулярний (не рідше одного разу на місяць) прийом виборців, а також на оприлюднити інформацію про час та місце прийому.

В рамках кампанії з «Атестація депутатів», започаткованої Одеською обласною організацією ВГО КВУ, у Вінниці протягом серпня-листопада 2018 року проводився аналіз того, як же депутати Вінницької міської ради проводять прийом виборців. Що ж показали результати? Хто не виконує норму закону і відповідно до нього ж, може бути відкликаний виборцями?

Моніторинг прийому виборців депутатами Вінницької міської ради показав, що більшість депутатів добросовісно проводять особистий прийом не рідше одного разу на місяць, але частина депутатів працює виключно через своїх помічників.

Є депутати, про чий прийом не вдалось отримати достовірної інформації, про що частково описано в попередньому розділі. Наприклад, вже вищезгаданий депутат Віктор Кривіцький (БПП «Солідарність»). Також за адресою приймальні Юрія Максименка (ПП «Об’єднання Самопоміч»), що вказана на сайті, знаходиться доволі занедбане приміщення. Опитування працівників найближчих офісів вказує на те, що депутат не проводить прийом за вказаною адресою, хоча табличка є. Телефон приймальні депутата не обслуговується.

Також у приймальнях ще двох депутатів, які позначені відповідними табличками, тобто інформація на сайті мала б відповідати дійсності, проте команда проекту жодного разу не застала в години прийому ані депутатів, ані їх помічників. Це депутати від ПП «Вінницька Європейська стратегія» Олександр Дан і Павло Задорожнюк.

Під час моніторингу було виявлено, що в переважній більшості помічниками проводиться прийом від імені 12 депутатів, з них:

8 депутатів є представниками ПП «Вінницька Європейська стратегія» – Зажирко ЮрійСкоромний ІгорТерліковський Василь, Чернега Олександр, Гройсман Борис, Бессолов Степан, Мацера Віктор та Шеншин Віктор;

2 депутати від БПП «Солідарність» – Ткачук Ігор, Третяк Олександр;

2 депутати від ВО «Батьківщина» – Ревунов Олександр, Тихонюк Микола.

Кількість людей на прийомі у кожного окремого депутата різниться в залежності від кількості каденцій, протягом яких він є депутатом (тобто, як довго виборці певного округу знають його), зручності розташування приймальні, округу розташування приймальні (зазвичай, мешканці багатоповерхової забудови активніше відвідують приймальні, аніж мешканці приватної забудови), активності депутата в соціальних мережах, днів тижня і годин прийому, пори року і т. ін. Тому простежити якусь певну закономірність чи кореляцію показників кількості відвідувачів приймалень до кожного окремого фактора не є можливим. В переважній більшості кількість відвідувачів складає 5-10 осіб.

Щодо тем, з якими найчастіше звертаються до депутатів, то це звісно проблеми ЖКГ, виділення матеріальної допомоги, соціальні питання, скарги на дії чи бездіяльність певних чиновників чи органів влади і т.ін., рідше – юридична допомога чи власні пропозиції.

 

Приміщення депутатських приймалень різняться і по облаштованості, і по місцю їх розміщення. 10% депутатів проводять прийом за місцем своєї основної роботи, 30% депутатів – у школах, дитячих садочках, клубах, бібліотеках та у комунальних школах мистецтв, трохи більше 30% – у ЖЕКах, ОСББ, приміщеннях квартальних комітетів та на комунальних підприємствах. Ще 2 депутати проводять прийом у офісах власних фірм, 2 депутати – у партійних приймальнях, 4 депутати – в окремих офісах. Тож, звісно, не всі з цих приміщень належно облаштовані та призначені для прийому громадян.

Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад», про те як, здійснюється оцінювання та про його результати можна дізнатись на сайті організації
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 
З червня 2019 – на платформі Атестація депутатів місцевих рад
В розділі «Атестація місцевих депутатів» на інформаційному ресурсі «Ізбірком» 

 

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up