Боротьба проти цензури: громадська рада Держкомтелерадіо виступила проти блокування сайтів

  • Народні депутати можуть проголосувати за сумно відомий законопроект 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам нацбезпеці в інформаційній сфері», адже його не відізвано.
  • Якщо коротко, інформаційні сайти можуть бути заблоковані не тільки за рішенням суду, а і за бажанням слідчого або прокурора.
  • В корумпованій країні і тим паче перед виборами Президента – це пряма дорога в забуття.
  • До категоричного протесту проти законопроекту одноголосно приедналась громадська рада Держкомтелерадіо України.

    21 вересня 2018 року. Київ. Громадська рада при Держкомтелерадіо збирається на збори, де одним з головних питань стало недопущення прийняття диктаторського законопроекту “про блокування сайтів” під номером 6688. Рішення громадської ради, в яку входять 24 організації, одностайне – затвердити звернення до депутатів ВР,  Президента, послів ЄС та США, до українських і міжнародних організацій. Але спочатку коротко про законопроект.

    Про абсурдний законопроект

    Цей законопроект просуває колишня журналістка і нині нардеп від Народного фронту Тетяна Чорновол разом з “колегами по цеху” Іваном Вінником (БПП) і “фронтовиком” Дмитром Тимчуком. В законопроекті чорним по білому написано:

    “Визначається поняття блокування інформаційного ресурсу як припинення доступу необмеженого кола споживачів до визначеного інформаційного ресурсу…через які поширюється інформація, розповсюдження якої підпадає під ознаки діяння, передбаченого нормами Кримінального кодексу України”.

    І як виходить з цього законопроекту, блокування сайту може бути можливим під час досудового розслідування, а також під час судового провадження (за клопотанням прокурора). І блокувати сайти зможуть на необмежений термін поки йде провадження. Рік..два...Але є але!

    В документі йдеться і про “невідкладні випадки”. Випадки ці можуть бути “пов’язані із врятуванням життя людей та запобіганням вчиненню тяжкого або особливо тяжкого злочину”. І тоді...блокування сайту може бути розпочате навіть без ухвали слідчого судді і застосовуватиметься на строк не більше 48 годин, при чому прописані сценарії, за якими блокування може тривати роками.

    “Проект ініціює цензуру”,- висновок науково-експертного управління

    Головне науково-експертне управління від 5 вересня цього року дало свій висновок щодо цього законопроекту. На 18 аркушах розписано про недолугість, помилки, невідповідність до Законів і Конституції України. І цей висновок можна помістити в три рядки:

    “За результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання з врахуванням висловлених зауважень і пропозицій”.

    До того ж всього, цей законопроект порушує громадянські і політичні права. І як кажуть спеціалісти науково-експертного управління:  

    “Проект фактично ініціює введення в мережі Інтернет державної цензури, яка не буде підконтрольна і відповідальна перед громадськістю”.

    Перший заступник керівника Головного управління Сергій Гудзинський каже, що ця цензура буде здійснюватись за гроші простих українців. Чому? Тому що провайдерам потрібно буде закупити коштовне обладнання, а “відбити” гроші можна буде одним шляхом – підняти тарифи для населення.   

    Написали звернення депутатам і послам ЄС

    Громадська рада при Держтелекомрадіо не стала мовчати й відкрито веде “війну” проти драконівського законопроекту, яким не міг похвастатись навіть режим Януковича. Громадські організації (“Асоціація «Незалежні Регіональні Видавці України», Інтернет Асоціації України, Національна Спілка журналістів України, чисельні інші) підписали звернення до усіх народних депутатів не голосувати за цей законопроект. Автори законопроекту теж отримали лист з проханням відкликати свою “недопрацьовану” роботу, яка ставить під загрозу Свободу слова в Україні.

    Звернення отримали також і посли ЄС. То ж про недолугий законопроект знають вже і в Європі.  Президент також отримає прохання накласти вето, якщо законопроект буде прийнятий.

Коментарі (0)
Про сумнозвісний законопроект 6688 вже знають в ЄС!

Про сумнозвісний законопроект 6688, який дозволяє блокування сайтів без суду, вже знають в Єврокомісії і в Європарламенті....

Боротьба проти цензури: громадська рада Держкомтелерадіо виступила проти блокування сайтів

Народні депутати можуть проголосувати за сумно відомий законопроект 6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих...

Конгресс информационных сайтов. Присоединяйтесь!

Каждый год для специалистов интернет-медиа делаем Конгресс информационных сайтов и городских порталов. 28 октября в Киеве...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up