Їздив у Львові п'яним за кермом? Як рік ховався від тюрми засуджений за побиття підлітка дільничний

Їздив у Львові п'яним за кермом? Як рік ховався від тюрми засуджений за побиття підлітка дільничний
Микола Мілінчук потрапив за грати на чотири роки. Досі уникати покарання засудженому, як каже потерпіла сторона, допомагали його зв’язки / Фото з архіву 20minut.ua
  • Розшукали Миколу Мілінчука, що будучи дільничним міліціонером у Шпикові побив місцевого підлітка через конфлікт з його батьком.
  • Рік тому його засудили до чотирьох років тюрми за хуліганство та перевищення влади, але одразу чоловік за грати не потрапив. 
  • Тільки зараз змогли затримати утікача від правосуддя, у Львові. Чи не тому, що він там двічі потрапив під відповідальність по 130-тій?

Про те, що Миколу Мілінчука затримали, доправили в СІЗО і далі конвоюють до місць позбавлення волі, аби він нарешті відбув покарання за скоєний злочин, розповів журналістці 20minut.ua Володимир Карпенчук. Це батько хлопця, на якому вище названий екс-міліціонер зігнав злість ще у 2014-му році. Розбив обличчя міліцейським кийком під сільською дискотекою. 

Зараз потерпілий від таких дій хлопець вже дорослий. Минуло вісім років. Але лишень рік тому, у червні 2021-го, набрав чинності вирок у цій справі, що затягнулася у судах на роки, й винуватець злочину мав сісти за грати. Але рішення апеляційної інстанції про ув’язнення не змогли виконати. Цілий рік Микола Мілінчук, незважаючи на те, що він правоохоронець (хай і колишній), уникав виконання винесеного йому вироку. І очевидно, розраховував так робити й надалі, поки обставини не підвели. 

— Мілінчука затримала поліції Львівської області, він у Львові був весь цей час. Там, в управлінні Нацполіції працює його дружина, і він там жив. Цього не могли не знати. Ймовірно, його прикривали, — говорить Володимир Карпенчук. — Не просто ж так людину з вироком про тюремне ув'язнення цілий рік не притягували до відповідальності.

Відео дня

Рівно рік тому редакція 20minut.ua розповідала, що Миколу Мілінчука оголосили у розшук. Тоді на сайті МВС інформацію про нього можна було знайти в базі людей, що переховуються від органів влади. Зараз, як бачимо у тій же базі, його в розшуку немає. Натомість соцмережі зберегли дописи, під якими у коментарях потерпілий від злочину Мілінчука Богдан Карпенчук звертав увагу правоохоронців, де шукати утікача. 

Під поліцейською інформацію про викриття іншого розшукуваного Богдан написав: «А коли знайдете Мілінчука Миколу Миколайовича? Чоловіка вашої співробітниці, колеги Мілінчук(Круглій) Марії Львівни!!! Вже рік він собі безпечно проживає у м. Львів!!! Ви випадково не прикриваєте його?». Відповіді на цей коментар немає. 

Миколу Мілінчука не взяли під варту одразу в залі суду після проголошення рішення про чотири роки тюрми за скоєне. Це рішення, нагадаємо, винесли 1 червня 2021 року у Хмельницькому апеляційному суді, куди справу з Вінницького апеляційного передали на розгляд:

Хмельницький апеляційний передав ухвалу, проголошену о пізній годині (дебати затягнулися, і вирок винесли близько 21.00), у місцевий суд, і рішення про ув'язнення надалі мала би виконати поліція — забрати засудженого за місцем проживання в Тульчинському районі й доставити до місць позбавлення волі. Але поліцейські за адресою, відомою суду, Мілінчука не знайшли.

Такий стан речей передбачав батько потерпілого хлопця. Так і сказав журналістці 20minut.ua після вироку, що злочинець неодмінно буде тікати від правосуддя.

— Я так думаю, і мені всі в один голос говорять, що він зараз буде переховуватися від виконання вироку і далі продовжить оскарження, — говорив після суду Володимир Карпенчук. — На касацію піде рік-півтора. І якщо в касації винесуть рішення на його користь, то все це скасується й те, що він не сидів, вже ніякого хвилювати не буде…

Що ж вийшло далі? Засуджений поїхав з області. А відслідкувати те, де він був поки його розшукували правоохоронці Вінницької області, можна за інформацією з відкритих джерел. Зокрема Єдиний центр обробки судових рішень показує адміністративні справи Львівських судів. 

Виходить, що розшукуваний «засвітився» на порушеннях ПДР, але арештували його не одразу. Вище названий ресурс показує дві справи про 130-тій, що слухали Сихівський районний суд м. Львова і Франківський районний суд м. Львова. Йдеться про керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння.

Крім того, центр обробки судових рішень показує ще одне судове розбирання: «За позовом мілінчука миколи миколайовича, мілінчук ольги олександрівни, мілінчука миколи михайловича, палас віктора григоровича до карпенчука володимира івановича про захист честі, гідності та ділової репутації та відшкодування моральної шкоди».

Тобто засуджений, його мати-активіста громадської організації «Стопкорупції», ще один активіст, що відвідував судові засідання і висвітлював справу виключно з позиції Мілінчуків, позивалися до батька потерпілого хлопця про наклеп. В чому той наклеп, якщо суд вже виніс рішення про винуватість Мілінчука? Схоже на ще одну можливість тягнути справу.  

Редакція 20minut.ua раніше розповідала, як немісцеві «стопкорівці» супроводжували розгляд справи Мілінчука. Організовували акції, пресконференції. Врешті маму колишнього міліціонера взяли у свої ряди. Ця жінка падала під час проголошення вироку без тями. Навмисно чи ні, можемо тільки здогадуватися. До неї викликали швидку. Все це фільмували активісти... Узагалі була швидка в судах Мілінчука не раз. То матір, то сина мали рятувати медики:

Але краще нагадаємо обставини справи колишнього дільничного, вирок у якій тепер, аж на восьмий рік від злочину, нарешті зможуть виконати. 

Дільничний чергував на виборчій дільниці, але близько опівночі відлучився з неї і поїхав до кафе, щоб нібито купити води, на власній машині «Мазда» третьої моделі. Він був у формі, як вказували свідки. Мав із собою і табельну зброю, і гумовий кийок. Цим кийком (наче особистим), за словами очевидців і потерпілого хлопця, він двічі влупив по обличчю Богдана Карпенчука. Третій удар наніс у живіт ногою. Це було недалеко від кафе, повного людей. На дорозі, якою хлопець ішов додому.

Дільничний наздогнав підлітка на авто. Зупинився, вийшов і напав на нього з ніде не оформленим міліцейським спецзасобом. Такі обставини виклав суд першої інстанції, опираючись на розповіді свідків та інші докази. Версію обвинуваченого у вироку назвали спростованою. А його варіант перебігу подій такий: був не у формі, без кийка, ударив кулаком за те, що підліток його під кафе образив словесно, а потім гепнув двічі по машині, коли він їхав повз.

Тільки через сім років описане вище рішення першої інстанції підтвердили в апеляції. Єдине, що змінили для екс-дільничного — термін покарання. Якщо перший суд сказав, що колишньому міліціонерові варто відсидіти за скоєне п’ять з половиною років, то торік вирішили: досить покарання в чотири роки в’язниці.

Минув рік від завершення судового розгляду в апеляції і вісім років після події. Досить довго довелося чекати потерпілому, а його батькові поїздити по судах, доки кривдник понесе покарання. Ось як виносили вирок:


Читайте також:

ДБРівці «пов'язали» начальника Крижопільської колонії. Що накоїв посадовець?

15 років тюрми за державну зраду. Притягують до відповідальності автора антиукраїнських статей

Перелік онлайн-сервісів, які допомагають шукати зниклих родичів та близьких

«ТиХто»: створили додаток для швидкої перевірки людей на зв’язок з «російським світом»

Він один з тих, про кого кажуть «гартовані вогнем війни». Розповідь про морпіха зі Жмеринки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Тыдыш

    дуже цікаво. от попасти на роботу чи працювати в колишній міліції з судимим близьким родичем було неможливо.

    а тут. будь ласка - чоловік судимий і ховається від правосуддя а жінка в управлінні нацполу. а куди ВБ дивилось?

keyboard_arrow_up