СУБ’ЄКТИВНО: Революція, як революція – чим більший тиск, тим більший спротив

СУБ’ЄКТИВНО: Революція, як революція – чим більший тиск, тим більший спротив
Вибухи у Вінницькій ОДА. Задушливий газ. Залита водою підлога фойє. Забаракидовані коридори. Вибиті вікна вхідних дверей до адміністративного приміщення. Усе це неодмінні атрибути революційних ситуацій. А ще оголошення очікуваного результату – вимоги відставки голови ОДА Івана Мовчана, паралельно із захопленням адміністративної будівлі активістами Майдану та створення Народної ради.

Репортаж з-за димової завіси

Позачергова сесія обласної ради 25 січня мала приймати бюджет на 2014 рік і

голосувати за звернення депутатів Вінницької обласної ради шостого скликання до президента України та Верховної Ради щодо суспільно-політичної ситуації в Україні. До початку сесії перед приміщенням вінницької ОДА вже стояло декілька тисяч мітингуючих. А периметр облдержадміністрації був оточений трьома-чотирма сотнями правоохоронців, чимало з яких були в касках та зі щитами. Зрозуміло, що сесія в звичному режимі проходити не буде, всі чекали від неї вимог і спроб революційних перетворень, що вже відбулись в інших обласних центрах України: відставки представника президентської вертикалі голови ОДА Івана Мовчана та захоплення приміщення облдержадміністрації.

Відео дня
> Захоплення приміщення Вінницької обласної ради пройшло не зовсім мирно, однак, на щастя, без жертв. У сесійній залі ще з самого початку роботи сесії почалась паніка через вибухи і на вулиці, й у фойє самого приміщення та неможливість нормально дихати через задушливий газ, не зрозумілого на той момент походження. Як виявилось у той час мітингуючи штурмували приміщення. У хід пішли світлозвукові гранати, вода й дубинки. Усе приміщення заповнилось їдким газом. 

У перші хвилини захоплення адмінбудівлі постраждало декілька активістів – їм розбили обличчя. Є постраждали також і серед правоохоронців. Штурм почали зі словами «Банду геть!» та «Міліція з народом!». Загалом штурм на першому поверсі приміщення ОДА був тривалішим та запеклішим, ніж на вулиці. 

У цей час в роботі сесії залі оголосили перерву. 

Хвиля протестуючих, що ринула в сесійну залу вимагала відставки губернатора. Іван Мовчан в супроводі начальника обласного УВС Віктора Русина та голови облради Сергія Татусяка вийшов до мітингуючих на вулицю і повідомив, що на ньому лежить відповідальність за бюджет та за долю 1,6 мільйона мешканців області, а тому він не буде подавати у відставку. 

Після виступу голова ОДА та чиновники, котрі його супроводжували, взагалі пішли створеним правоохоронцями живими коридором. 

У сесійні залі під координацією депутата Верховної Ради Андрія Шевченка депутати–опозиціонери та декотрі мажоритарники підписали згадане звернення до перших осіб країни, з основними вимогами відставки Кабінету міністрів, та дочасних виборів президента й парламенту у вересні 2014 року. Також була створена Народна рада, як представницький орган територіальних громад Вінниччини та її виконком. За твердженням активістів підставою для створення виконавчого комітету є стаття 5 розділів І та ХІ Конституції України, Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні». 

Головою виконкому обрали Андрія Шевченка (депутат ВР фракції «Батьківщина»,

відомий український журналіст), до керівного складу також ввійшли Людмила Щербаківська (лідер обласного осередку «Батьківщини»), Олексій Фурман (лідер облорганізації «Свободи»), Сергій Свитко (голова облорганізації Народного Руху). 

Окрім них членами складу виконкому Народної ради у Вінницькій області ще стали - Геннадій Ткачук (лідер обласного УДАРу), Олексій Порошенко, Володимир Воловодюк, Анатолій Жучинський, Тетяна Редько, Вадим Кудіяров, Юрій Павленко, Володимир Базелюк, Андрій Вербецький, Іван Ніколаєв, Валерій Палій, Денис Котов.

Комендантами у Вінниці, котрі курують загони самооборони, обрані активісти Майдану Денис Котов, Василь Костюк, Юрій Хорт. 

Відповідне рішення підписав голова Народної ради Андрій Шевченко. До речі, обрання головою нового органу на Вінниччині киянина Андрія Шевченка стратегічно правильне рішення, адже він є недоторканою особою, оскільки народний депутат.

Крім того, не заплямований жодними майновими, чи іншими каламутними скандалами. А власних опозиційних депутатів з таким чистим реноме у Верховній Раді України не виявилось. За кого ми голосували, вінничани? 

Тоді ж, 25 січня, були приклади високого рівня свідомості та справжньої 

громадянської позиції. Численній громаді майданівців, опозиційних політиків та журналістів суддя Тульчинського райсуду Володимир Люлько повідомив, що написав заяву про звільнення на ім’я глави Вищої Ради Юстиції, оскільки, за його словами, в ситуації, що склалась у країні не бачить себе в судовій системі. 

А тим часом стрес і напруга почала бити по здоров’ю чиновників: стало погано заступнику губернатора області Любові Спірідоновій, їй викликали швидку.

Проте справжнє протистояння лише починається. Як стало відомо, за фактом захоплення приміщення ОДА відкрито кримінальне провадження.

Процес пішов, що далі?

Пізніше відбулось перше засідання виконавчого комітету. На нього у Вінницю 

приїхали приблизно 150 депутатів місцевих рад. А замість Андрія Шевченка, котрий від’їхав до Києва, участь у засідання брав інший депутат ВР від «Батьківщини», наш земляк, письменник Володимир Яворівський. 

Спершу зібрання підтримало ініціативу відкликання повноважень, котрі облрада делегувала облдержадміністраціям. Їх візьме на себе виконком Народної ради. 

А з 27 січня у районах Вінниччини почали створюватись районні відділення Народної ради. І також місцеві керівники мали б, за рішенням виконкому нової ради, також написати заяви про відставку. 

За словами керівників вінницької Народної ради, місцеві органіці НР мають координувати всіма процесами життєдіяльності на місцях з розрахунку 1/12 річногго бюджету на місяць. 

Володимир Яворівський поставив задачу перед активістами Вінниччини «знімати глав РДА та брати під контроль (шляхом переговорів – авт.) силові структури в районах.

Головний свободівець області Олексій Фурман попросив підтримати рішення Народних рад інших областей про заборону символіки ПР та КПУ, а також повідомив, що в органи юстиції буде подано звернення з вимогою зняти ці партії з реєстрації на місцевому рівні. 

Як відомо, біля Вінницької ОДА споруджено барикади, проходять мітинги. Швидше за все це буде відбуватись доти, доки голова Вінницької ОДА не напише заяву про відставку. Барикади такий собі своєрідний тиск на прийняття рішення пропрезидентської владою у Вінниці. Тим більше, що все це так просто й швидко не закінчиться. Ніхто нікуди так просто не збирається йти. Наприклад, губернатор області Іван Мовчан, веде перемовини з активістами протестного руху, аби ті звільнили приміщення ОДА та дали можливість працювати державним службовцям. Вочевидь, людям нинішньої влади є що втрачати. 

Попередні висновки

Як відомо, революції починаються у столицях, а закінчуються в регіонах. Робити будь-які висновки в нашій ситуації справа марна і невдячна, бо ситуація може змінитися, буквально, за півгодини. Та все ж… нарешті відбулось те, що мало відбутись на Майдані – суспільство радикалізувалось. Бо два місяці стояння на Майдані у Києві, танці під Руслану, або, як написала Юлія Тимошенко, «не перетворюйте Майдан у модну тусовку», - нічого не дало – влада ніяк на це не реагувала. Вимоги активістів просто ігнорувались, тому не думаю, що влада не передбачала масштаб силового спротиву. Банкова планувала отримати щось подібне. А до цього часу будь-яка демонстрація сили з боку влади лише множила силу спротиву. Радикали стали тим авангардом революції, котрий готовий прийняти на себе перші удари. Бо вже зневірились люди у всіх, і у опозиційних вождях також. Адже опозиція має право говорити рішучіше, навіть з позиції сили, мовою ультиматумів, бо за нею численна кількість людей. А тому головний висновок, який нічим не змінити – мітингуючи готові покладатись лише на себе. 

Дуже важливим питанням залишається подальша стратегія Майдану. З одного боку він розбалансований і не піддається жорсткому управлінню лідерами опозиції. З іншого – зовнішній тиск і провокації все ще втримують його в певних рамках зі всіма антагоністами влади. Проте, чимало політологів прогнозують його розкол, якщо Арсеній Яценюк та Віталій Кличко приймуть пропозицію Віктора Януковича, першому запропоновано крісло прем’єр-міністра, другому-віце-спікера з гуманітарних питань. З огляду на ці пропозиції складається враження, що Янукович не знає, що Майдан не вважає лідерів опозиції своїми вождями. 

Тепер задача представників Майданів по всій Україні, в тому числі по всіх районах нашої області, діяти чітко, дисципліновано й організовано. Тоді можна розраховувати на переможні діалоги з офіційною владою Януковича та встановлення порозуміння з силовиками. 

Скажімо, в Гайсині, 26 січня, за свідченням очевидців подій, особливо 

запеклого штурму приміщення, де розташована районна влада не було, голова райдержадміністрації, вийшовши до активістів, попросив лише про одне: нічого не ламати. Проте наразі не відомо, чи написав він заяву про відставку. А наступного дня в райцентрі проходив мітинг. 

Для нас важливо, жити в якісно іншій, новій країні з високою відповідальністю ПЕРЕД ВЛАСНИМ НАРОДОМ та беззаперечною моральністю усіх чиновників. Хоча б заради пам’яті тих мужніх борців – майданівців, котрі «душу й тіло» вже поклали за нашу свободу.

Читайте також:
Вінничани штурмують обласну адміністрацію. Всередині - газ
Вінницька ОДА утримується людьми. Оголошено створення комітетів Народної ради
Губернатор Вінницької області Мовчан заявив, що не піде у відставку
У захопленому приміщенні Вінницької облдержадміністрації формуються загони самооборони
Біля Книжки, де проходить альтернативне засідання ОДА, напали на журналістів
Фоторепортаж із захопленої вінницької ОДА
Як вінничани захоплювали Вінницьку обласну Раду
Захоплення Вінницької ОДА: Активісти використовували вогнегасники і газові балончики, міліція - лише оборонялася (ФОТОРЕПОРТАЖ)
Під час захоплення обласної адміністрації побили 15 правоохоронців
Кілька сотень активістів збираються стерегти Вінницьку ОДА вночі. Потрібні їжа, дрова та бочки
Завтра Народна рада скликає всеобласні збори депутатів у приміщенні Вінницької ОДА
Революціонери обживаються у захопленій ОДА: прибирають, готують їжу та поливають водою сніг
Вход в обл.совет свободен. Заходите посмотреть и погреться (ВИДЕО)
Вінницьку облраду захоплювали "бойовики" з західних областей?
Вінницька Народна Рада оголосила регіоналів та комуністів у Вінниці поза законом
Захоплена ОДА: Міліція навіть близько не підходить

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Anonymous

    ПРосто здорово, а як тебе звати?
  • Anonymous

    Юрій Павленко ("ХОРТ") - справжнісінький СУЧОК-СУЧКА (Розуміти, як собаку жіночого роду)! Не даремно, СУЧКОМ, СУЧОК або СУЧКОЮ називають Юрія Павленка ("ХОРТА"). СУЧОК - це нове псевдо Юрія ПАВЛЕНКА.
  • Anonymous

    Юрій Павленко ("ХОРТ") - справжнісінький СУЧОК-СУЧКА (Розуміти, як собаку жіночого роду)! Не даремно, СУЧКОМ, СУЧОК або СУЧКОЮ називають Юрія Павленка ("ХОРТА"). СУЧОК - це нове псевдо Юрія ПАВЛЕНКА.
  • Anonymous

    А чего мы добьемся , если Мовчан сейчас напишет заявление на отставку? Вин. область не примет бюджет на 2014 , остановится финансирование гос. структур на неопределенный срок. Дайте винницкой ОГА работать, а уже после выборов президента изберут нового губернатора, если это будет необходимо . Отсутствие управления областью будет иметь худшие последствия .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up