СУБ’ЄКТИВНО. Порошенко – прем’єр, Кличко – президент: версії сценарію

СУБ’ЄКТИВНО. Порошенко – прем’єр, Кличко – президент: версії    сценарію
Після того як майданним шляхом не було повалено режим – навіть уряд не відправили у відставку - лідерам опозиції і тим політикам, хто відносить себе до опозиційних, уже зараз спало на думку розпочати президентську кампанію.

Однак перше в цьому році Народне віче в Києві виявилось менш чисельним, ніж минулорічні акції. Усе можна було зробити одним махом саме тоді, в недалекому минулому році, коли на вулиці столиці України вийшло півмільйона людей. Однак тоді ж розгубились усі: й влада, й опозиція, тим самим залишившись вірними собі.  

І тоді й тепер уже в підготовці до президентської гонки одним із помітних  політичних персонажів залишається вінницький народний депутат Петро Порошенко.  

Роздивляючись перспективи кожного з опозиційних претендентів на українську булаву в ретроспективі: а кого ж підтримають впливові закордонні лідери Європи та Америки, знову ж таки в поле зору потрапив Петро Олексійович. Як уже повідомлялось, минулого тижня відбулась неформальна зустріч глав МЗС ЄС та заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд. Україну на ній  представляв, отримавши особисте запрошення, Петро Порошенко. А це означає, що окрім Кличка і Яценюка – між цими двома кандидатури Захід досі не може визначитись – там почали вивчати як гіпотетичного лідера України і Петра Порошенка. Цьому чимало посприяло грудневе соцопитування, за яким рейтинг Петра Олексійовича значно виріс. Крім того політик однаково рівновіддалено сприймається електоратом і від влади, і від опозиції.  

Відео дня
> Разом з тим протиріччя всередині опозиції ростуть з приводу єдиного, чи не єдиного кандидата. Віталій Кличко за єдиного представника опозиції. Не дивно, у нього найвищий рейтинг серед усіх кандидатів у депутати. У «Батьківщині» і «Свободі» впевнені, що в першому турі потрібно йти кожному окремо.  

Разом з тим за підтримку єдиного кандидата виступає Юрій Луценко, котрий  останнім часом орієнтується на політика й бізнесмена Петра Порошенка. Останній, як виплило із кулуарних розмов опозиції, намагався вести перемовини з Кличком щодо перспектив 2015 року, де його цілком задовольнила б схема: «Кличко – президент, Порошенко – прем’єр». Але поки що ці домовленості результату не дали. Віталій Кличко не дав згоди. З одного боку Порошенко і політично, і економічно, порівняно з Кличком, гуру вітчизняної політекономії. Звичайно ж не відмовиш Петру Олексійовичу й у знанні міжнародних відносин, вмінні формулювати думки, подати себе. Тому Кличко, напевне, боїться опинитись у тіні прем’єр-міністра. А з іншого боку – жоден із опозиційних лідерів, у тому числі й Кличко, не представили хоча б приблизний список свого Кабміну. А тому бути президентом при не слабенькому дієвому прем'єру спокійніше для рейтингу всередині країни, ніж просто при недосвідчених номінальних одиницях. Ну хіба що, якщо чемпіон сподівається, що Європа й Америка розроблять йому план дій і допоможуть втілити, тоді  так, все логічно. 

Крім того недоброзичливці почали нашіптувати про відродження давньої конфронтації між Порошенком і Тимошенко. А захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко в соцмережах заявив, що власник «5 каналу» дав команду блокувати інформацію, що має відношення до Юлії Тимошенко. У свою чергу член спостережної ради «5 каналу», нардеп Юрій Стець заявив, що ці звинувачення безпідставні. 

Не бачить предмету для коментарів і щодо блокування інформації про Тимошенко на «5 каналі», і щодо повернення конкуренції між нею та Порошенком і лідер обласного осередку ВО «Батьківщина» Людмила Щербаківська і додає: 

- Зараз на цьому етапі не може бути жодної політичної конкуренції, бо в нас наразі єдине спільне  завдання – повалити діючу владу, - каже пані Щербаківська, - перебуваючи на Віче в Києві 12 січня, я бачила, що між  опозиційними політиками є порозуміння і домовленість. Нагадаю, що з’їзд нашої партії однозначно прийняв рішення про єдиного кандидата від «Батьківщини» Юлію Тимошенко. І вчора Майдан скандував «Юлі – волю!» і «Юлю - в президенти». Однозначно Майдан за президента Юлю Тимошенко, іншого сценарію немає, - впевнена лідер партії Юлії Тимошенко на Вінниччині Людмила Щербаківська.     

Основне питання, яке варто було б озвучити опозиційним лідерам і власне також Петру Порошенку, чи вірять вони в перемогу опозиції на президентських виборах 2015 року? Якщо відповідь «так», тоді думка Петра Олексійовича щодо свого прем’єрства цілком зрозуміла – як не крути, а потрібно, йдучи на президентські вибори, мати свій політичний проект. Хтось же має «в полях» на вибори працювати. Без партійних осередків і роботи на місцях ефективну кампанію побудувати неможливо. А за півтора роки до виборів у 2015–му створити, або підняти до потрібного рівня свою «Солідарність» - майже нереальне завдання.   

У принципі Петро Порошенко зміг би бути непоганим прем’єр–міністром і тоді вже на наступних виборах президента він точно став би гарантом. 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Anonymous

    пусть лучше бизнесмен, чем зек!
  • Anonymous

    Думайте !!!! ... якщо є чим !
  • Anonymous

    ти про що?
  • Anonymous

    ревнуешь????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera Від читача 13:38 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up