«Солона справа». Під час обшуків у кабінетах міськради спецслужба мільйони не знайшла

«Солона справа». Під час обшуків у кабінетах міськради спецслужба мільйони не знайшла
  • Трьох працівників міськради звинувачують у змові з керівником фірми і завданні бюджету збитків на суму майже 5 мільйонів гривень.
  • Мова про торішню закупівлю солі для посипки вінницьких доріг за нібито вдвічі завищеною ціною.
  • Директор профільного департаменту міськради написав у Фейсбуці, що йому оголосили підозру.
  • Редакція RIA разом з експерткою знайшла закупівлю, яку слідство вважає кримінальною. У чому там підступ?

Вчора отримали клопотання і сьогодні, 28 квітня, у Вінницькому міському суді мають розглянути прохання слідства про арешти фігурантам «солоної справи». Які запобіжні заходи оберуть на час розслідування? Найімовірніше, суворішого за домашній арешт не буде, хоч і сума збитків від злочину, який інкримінують трьом працівникам Вінницької міської ради, чималенька — майже 5 мільйонів гривень.

Стільки, як стверджують в слідстві, переплатили з бюджетних коштів приватній структурі. Невже ті самі 5 мільйонів і хотіли знайти співробітники спецслужби в кабінетах міськвиконкому в кінці минулого тижня? Було би дуже дивно, якби дійсно великі гроші там були.

Суть справи

Про махінації з сіллю, закупленою торік містом за майже 10 мільйонів гривень для посипання доріг узимку, дізналися із новини, що з’явилася на сайті СБУ наприкінці робочого дня минулої п’ятниці, 24 квітня. До інформації прес-служба додала кілька фотографій. На окремих навіть не довелося затушовувати, як зазвичай роблять в таких випадках, обличчя фігурантів та співробітників. Всі тепер носять маски, то ж і так мало впізнаванні.

Відео дня

Але от гроші в доларах, чітко видно на фотографії з обшуку. Яку суму вилучили під час слідчих дій в кабінетах міськвиконкому, спецслужба не сказала. Але на відміну від прокуратури області, чия новина про тут ж справу була опублікована раніше, в СБУ не приховували, про яку саме міську раду йде мова.

В СБУ назвали речі своїми іменами: «У Вінниці СБУ викрила посадовців міської ради на мільйонних збитках, завданих бюджету». В прокуратурі дали фактаж, але завуальовано, як про котрусь із міськрад Вінницької області. Ось цитата з прокурорської новини про суть інкримінованого неназваним чиновникам злочину:

«За даними слідства, посадовці однієї з міських рад області, зловживаючи своїм службовим становищем, за попередньою змовою із засновниками так званих фірм «прокладок» наприкінці 2019 року здійснили закупівлю майже 5 тисяч тон технічної солі, завищивши її вартість на 4,8 мільйона гривень».

Якщо доведуть вину

По вдвічі завищеній ціні, як інформують в прокуратурі, посадовці міськради закупили технічну сіль для посипання доріг під час ожеледиці, бо були задіяні в схемі розкрадання бюджетних коштів, призначених на закупівлю для потреб міста.

Фігуранти «солоної справи»: три працівники міської ради та директор неназваного приватного підприємства. Стаття звинувачення у всіх одна: зловживання владою або службовим становищем. Частина друга статті 364 Кримінального кодексу каже про діяння, яке спричинило тяжкі наслідки та карається позбавленні волі з забороною займати посади та зі штрафом.

За названою статтею, яка може й змінитися в процесі розслідування, підозрюваним загрожує від трьох до шести років тюрми плюс від 8,5 до 17 тисяч гривень штрафу (від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). А поки слідство триває, чиновників мають відсторонити від посад та обрати їм запобіжні заходи.

Що Вінницька міська рада «готова всебічно сприяти слідству, надати необхідну інформацію для проведення ретельного об’єктивного та неупередженого розслідування», написали на офіційній сторінці муніципалітету в Фейсбуці. Повідомили, що Департамент правової політики та якості міської ради у межах його компетенції долучили до співпраці із правоохоронними органами. Також в реакції на новину СБУ і прокуратури додали:

«У разі неспростовного доведення вини посадовців, особи мають бути притягнуті до відповідальності згідно з законом. Однак, якщо суд не встановить складу правопорушення, обвинувачення виявиться не підтвердженим — правосуддя повинно відновити справедливість та захистити честь, гідність та професійність співробітників Вінницької міської ради».

 

«Вмію тримати удар»

На сторінці мера теж не забарилася відповідь на новини про справу солі. З неї зрозуміло, що він піддає сумніву завищену ціну закупки.

«Вчора трьом працівникам одного з департаментів міської ради були оголошені підозри щодо придбання солі по, нібито, завищеній ціні, — навмисно виділив слово «нібито», мабуть, Сергій Моргунов. — Чи дійсно мало місце кримінальне правопорушення, має встановити слідство. Моя позиція: якщо справді були допущені зловживання — винуватці мають бути покарані. Але якщо люди не винні — то правосуддя повинно їх захистити».

«Живіть чесно!», — такими словами звершується допис мера.

Але найцікавішим був допис директора департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міськради Володимира Ніценка. Його повідомлення теж з’явилося у Фейсбуці наступного для після кримінальної новини про сіль, яка поширилася міськими сайтами.

«Вчора співробітники Служби Безпеки України оголосили мені підозру у зловживанні службовим становищем. Це несправедливе і безпідставне звинувачення, — написав Володимир Ніценко. — Як колишній військовий офіцер я знаю, що таке честь та гідність. Я вмію тримати удар і буду боротися, щоб довести свою правоту і розвіяти всі звинувачення на мою адресу».

 

Ми проглянули декларації Володимира Ніценка. Свіжу, за минулий рік. Та за попередні роки. Вони виглядають досить стриманими. У власності цього керівника порівняно невеликий будинок в Стижавці (128,3 квадратів), зведений в 2014-му році на земельній ділянці 500 м2, придбаній за 30 тисяч 500 гривен. Два авто: Honda jazz 2008 року (вказана вартість 87 тисяч 971 гривень) і Suzukі sx4 2011 року випуску (набута в тому ж 2014-му, вартість не вказана).

Про статки сім’ї в деклараціях є така інформація: декілька тисяч доларів готівки, які накопичуються потроху з року в рік, та кілька тисяч в гривнях у банку. Ніяких тобі й тут мільйонів, не тільки в кабінеті.

Слідчі дії тривають

Тепер все ж про саме звинувачення Ніценка та його, так розуміємо, підлеглих. Ось як розповіли в СБУ про махінації з закупками технічної солі:

«Співробітники спецслужби встановили, що посадовці Департаменту комунального господарства та благоустрою вступили у змову з менеджером одного з місцевих товариств. Вони створили антиконкурентні умови для інших потенційних учасників торгів і значно завищили вартість продукції. У грудні минулого року між Департаментом та цим товариством укладено договір на постачання дорожньої солі на суму 9,9 мільйона гривень».

Як на доказ, в СБУ посилаються на ініційовану слідством товарознавчу експертизу, яка «задокументувала факт завищення ціни товару удвоє: на майже 4,8 мільйона гривень». За цією сумою і визначили тяжкість злочину — збитки в особливо великих розмірах.

Слідчі СБУ в п’ятницю оголосили чотирьом фігурантам про підозри. А в понеділок, 27 квітня, до Вінницького міського суду, як сказали та журналісту 20minut.ua, надійшли клопотання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

І сьогодні, за словами прес-секретарки суду Карини Тарасової, клопотання слідства будуть розглянуті, у першій половині дня. Щоб дізнатися, які ж запобіжні заходи оберуть у справі дорожньої солі, слідкуйте за стрічкою новин на нашому сайті.

Експертна думка

Тим часом шукаємо у відкритих джерелах ту саму закупівлю, в якій побачили злочин правоохоронці. Редакція попросила експертку Юлію Григу проглянути закупівлі солі департаментом, очолюваним Володимиром Ніценком. В чому тут може бути підступ?


Юлія Грига,  голова правління ГО «Філософія Серця» та обласна координаторка DOZORRO:

— Серед закупівель Департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради за 2019 рік в системі Прозорро я знайшла дві закупівлі дорожньої солі. Одна з них не відбулась через відсутність подальшої потреби. І це виглядає логічно з огляду на відсутність снігу.

Залишається закупівля, яку оголосили в липні 2019 року. За її результатами договір було укладено 9 вересня з переможцем аукціону — ТОВ «МЕГАУКРБУД». Щодо цієї процедури 28 листопада було розпочато моніторинг (перевірку) Управлінням Північного Офісу Держаудитслужби (колишнє КРУ). За результатами перевірки порушень виявлено не було.

Але якщо мова про антиконкурентні дії, як зазначено в повідомленні Служби безпеки України, то це і не в компетенції ДАСУ. Такими порушеннями займається Антимонопольний комітет.

В повідомленні також зазначено, що товарознавчої експертизою задокументовано «факт завищення ціни товару на майже 4,8 мільйона гривень, чим державі завдано збитки в особливо великих розмірах». Це досить поширене явище в закупівлях, яке до цих пір дуже складно було доводити навіть через суд.

Я не бачу в цій закупівлі процедурних порушень, але ознаки узгоджених дії в оформленні документів учасників, на мій погляд, є — однакові скорочення в назвах документів, самі назви документів. І якщо дійсно будуть підтверджені факти узгоджених дій, тоді стає зрозумілим «факт завищення ціни товару». Крім того, ми ж не знаємо, які ще докази є у слідства. Я думаю, що досліджується і причинно-наслідковий зв'язок. Тобто, крім відкритої сторони закупівлі в Прозорро, — факт поставки товару. 

ОНОВЛЕНО

Надвечір сьогодні, 28 квітня, Володимир Ніценко написав у Фейсбуці, що суд не обрав йому такого запобіжного заходу, який просило слідство. Замість арешту зі заставою він буде під особистим зобов'язанням. 

  



Читайте також:

За мить до розв’язки. Кілька гучних судових процесів перетворилися на закриті справи

Карантин пришвидшить падіння B2B Jewelry? Заморозили виплати і створюють телемагазин

Конфлікт інтересів? Головою міського суду стала дружина першого заступника прокурора області

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Юрий Пархомчук

    Лохи.Вас би та в мою школу дєтсва, як до стовпа доіпатись. А у вас служба на пси зійшла, даже височайшу команду вінницьких пресонути оформити не можете)
  • Таня Стеценко

    Я так розумію там нічого такого,просто деякі процедурні порушення і все)
  • Крюк Крановой

    Пока чиновник решает у кого за бюджетные деньги , что то купить или сделать , он всегда будет иметь свой процент , договорняк или другую выгоду . И глаза такие честные и взгляд такой добрый и даже честь офицерская есть .
  • Альбіна Борисова

    Як тепер тим людям яким заплямували репутацію, а у висновку виявиться що вони ні в чому не винні?!

    Крюк Крановой reply Альбіна Борисова

    На данный момент У них воровская репутация и каждый чиновник должен быть готов к любым проверкам , нужно душить грибы в зародыше. Иначе бардак и нищета у Нас будут вечно !

    Крюк Крановой reply Крюк Крановой

    Не грибы ,а гниду !
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 22 по 29 квітня, які ви могли пропустити photo_camera 19:50 Сестри Тельнюк приїдуть у Сугаки. Коли і кого запрошують на зустріч з ними? 19:44 Магнітні бурі в травні-2024: коли очікувати на погіршення самопочуття 19:10 «Потрібна підтримка!» Зірка «Перелесника» з Вінниці братиме участь у новому проєкті Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:38 «Вінницький» ліфт встaновлять в одній із бaгaтоповерхівок містa 17:42 На Вінниччині до Реєстру корупціонерів за 2023 потрапили 169 осіб 17:07 П'ять вулиць у Вінниці назвуть іменами загиблих захисників 15:43 На фронті загинув Микола Калачик з Тульчинської громади 15:20 Втрачена історія: закинуті садиби та палаци Вінниччини 14:25 Під час пожежі на Вінниччині травмувався власник будинку photo_camera 13:07 Вербна неділя: традиції та заборони, куди поставити освячену вербу 11:50 Вінницька торгово-промислова палата працюватиме в оновленій будівлі Пошти photo_camera 10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up