Нітрати перевищують норму в рази, що робити? Ми перевірили осінні овочі, кавуни та дині

- Фермери полюбляють збільшити врожайність за допомогою щедрого використання додаткових хімічних добрив. У переважній більшості це нітрати.
- Плоди, в яких кількість хімічних речовин перевищує норми, є небезпечними для здоров'я людини. Споживачі думають, що такі продають лише на початку сезону.
- Разом із фахівцями Торговельно-економічного інституту перевірили деякі овочі та баштанні культури і зрозуміли: гарантії, що восени ви їсте безпечну городину — немає.
У світі з кожним роком все менше і менше овочів і фруктів, про які можна сказати — екологічно чисті на сто відсотків. Якщо тільки ці продукти не надходять на столи безпосередньо з наших городів (і то — гарантії на чистоту грунту ніхто не дасть). Як же захиститися від нітратів і наскільки вони можуть бути небезпечні?
Солі нітратних добрив, якими фермери удобрюють грунт для класного урожаю, відкладаються в плодах або в зелені. Якщо вони перевищують норму — стають небезпечними для здоров'я людини, особливо це стосується дітей.
Крім отруєння, у нітратів є і більш небезпечний вплив. Ця хімічно активна сполука в організмі людини з часом перетворюється в нітрити, які потім утворюють канцерогенні елементи. Людина стає слабкою, знижується імунітет, йде негативний вплив на життєдайні системи організму. Є допустимі норми споживання: для дорослої людини біля 250 мг, для дитини — до 50 мг на масу тіла.
— Одні споживачі відносяться з пересторогою, інші не приділяють значення — говорить наш експерт Сергій Гирич, декан факультету торгівлі, маркетингу та сфери обслуговування ВТЕІ КНТЕУ.— Але і позитив теж можна знайти. Наприклад природні нітрати в соці буряка знижують артеріальний тиск, підвищують м'язову активність. Здорова людина має можливість на 60-80% може виводити нітрати, які потрапили з плодами.
Які овочі та фрукти накопичують нітрати?
У природі все влаштовано таким чином, що деякі рослини накопичують хімічні сполуки в більшій, а деякі меншою мірою. Тому і норми для кожного виду розрізняються. Якщо говорити про рослини і плоди, які більше за інших накопичують нітрати, то тут можна виділити лідерів:
- свіжа зелень, особливо теплична в несезон: салат, кріп, петрушка, селера і т.д. — до 2000 мг/кг);
- буряк — близько 1400 мг/кг;
- капуста білокачанна — 500 мг/кг;
- кабачки — до 400 мг/кг;
- морква сезонна осіння, а також картопля — до 250 мг/кг;
- помідори, солодкий перець, картопля, часник і ріпчаста цибуля — 150 мг/кг;
- диня — до 90 мг/кг;
- виноград, кавун, яблука, груші — до 60 мг/кг;
- допустима концентрація для маленьких дітей — до 50 мг/кг.
Ми перевірили сезонні овочі та фрукти
Якщо гадаєте, що небезпечними плоди можуть зустрічатися лише в несезон, то ви помиляєтеся. Ми придбали осінні овочі та баштанні культури на ринку і в супермаркеті (кавуни, дині, баклажани, кабачок) і перевірили їх з фахівцями Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ.
Для виявлення ступеня змісту нітратних добрив Сергій Гирич використав портативний нітрат-тестер. Такий прилад коштує недешево (більше 2,5 тисяч гривень), зате визначити шкоду овоча ним можна прямо на ринку, не відходячи від прилавка. Потрібно просто увіткнути прилад в овоч чи фрукт — і за мить побачите вміст нітратів на електронному дисплеї.
Коли журналісти 20minut.ua провели перевірку в лабораторії Торгово-економічного, результати нас негативно вразили, тестер від понаднормового вмісту нітратів «зашкалював». Лише в кабачках менше норми — 50 (при нормі 400 мг/кг).
- кавун червоний з ринку — 320 (при нормі 60 мг/кг)
- кавун жовтий з супермаркету — 530 (при нормі 60 мг/кг)
- диня з ринку — 670 (при нормі 90 мг/кг);
- диня з супермаркету — 1300 (при нормі 90 мг/кг)
- баклажан з ринку — 880 (при нормі 300 мг/кг)
- баклажан з супермаркету — 1600 (при нормі 300 мг/кг)
— В лабораторіях нашого інститут ми проводили чисельні дослідження на вміст нітратів в плодах і овочах, — розповідає декан факультету Сергій Гирич. — Практично у всіх фруктах і ягодах всі зразки були в межах норми, перевищення стосувалося овочевих та баштанних культур. Найменшу кількість нітратів містять картопля,томати, перець, часник і цибуля.
Подивіться перевірку з докладними коментарями експерта у нашому відео-сюжеті:
Народні методи тестування і знешкодження
Крім портативних нітрат-тестерів і тест смужок є і народні методи визначення вмісту нітратів в продуктах. Фахівці дають кілька підказок, як споживачі можуть на око визначити шкідливі овочі чи фрукти, орієнтуючись на їх зовнішній вигляд.
- Занадто рівні розміри овочів на прилавку (наприклад, коли всі помідори «як на підбір», рівненькі, яскраво-червоні, гладенькі, одного розміру).
- Відсутність солодкого смаку (мовчазний смак) у баштанних (дині, кавуни), а також недозріле насіння в них.
- Білі і тверді прожилки всередині томатів. Світліша в порівнянні з шкіркою м'якоть.
- Рихлість огірків, швидке їх пожовтіння при зберіганні, жовті плями на шкірці.
- Занадто великі морквини ( «снаряди») і дуже світле забарвлення, біляві сердцевинки.
- Занадто темне або занадто яскраве забарвлення зелені, її швидке підгнивання при зберіганні і неприродно довгі стебла.
- Крихкість листя салату, наявність коричневих кінчиків на них.
- Темний колір верхнього листя капусти, занадто великий розмір, розтріскування качанів. Чорні плями і темні точки на листі (грибок нітратної капусти).
- Прісний смак груш і яблук.
- Відсутність солодкого смаку в абрикосів, персиків і схильність фруктів до розтріскування.
- Занадто великий розмір ягід винограду.
- Рихлість картоплі. При відсутності нітратів в бульбах лунає хрускіт від натискання нігтем.
- Закручені хвостики у буряка.
Експерти-товарознавці також розповіли, як можна знизити кількість нітратів в продуктах:
- подрібнити і виварити плід, але при цьому воду варто один раз поміняти, і використовувати її в їжу не можна;
- тривале вимочування розрізаного і очищеного плоду в підсоленій воді може також допомогти;
- не вживайте розсіл з консервованих плодів, він забирає на себе всі негативні сполуки;
- фреші випивайте одразу, оскільки довгий контакт з киснем нітрати перетворює на нітрити;
- нарізані овочі і фрукти вживайте відразу після приготування ( при зберіганні особливо в теплому місці також відбувається перетворення нітратів в нітрити).
- варка і тушкування овочів повинні відбуватися без кришки;
- вітамін С зменшує кількість нітратів, тому їх немає зовсім в цитрусових.
Найголовніша порада від фахівців — купуйте, по можливості, перевірену продукцію зі свого регіону, а не привезену здалеку. А ще краще — вирощуйте самостійно. Позбавляйтеся від сумнівних, підгнивших, пошкоджених плодів. І не поспішайте накидатися на ранні овочі і фрукти, та не давайте їх дітям.
Автор відео Володимир БАБКОВ
Читайте також:
Ми перевірили. Як правильно вибрати ранець чи рюкзак вашому школяру?
Розливні квас і мохіто популярні у спекотні дні. Ми перевірили, чи якісні ці народні продукти
Без крововиливів і поламаних кісток: ми дізналися у фахівців, як має виглядати якісна курятина
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
-
Iurii Iurii«Вченний «, цілий декан факультету, з авторитетного вузу міряє нітрати прибором з розетки. Зайдіть на сайт магазину і прочитайте відгуки про точність цього приладу.
-
Dailyвперше в житті було дурно від кавунів нагодувати продавців разом з нашою поліцією