Ми перевірили. Як правильно вибрати ранець чи рюкзак вашому школяру?

Ми перевірили. Як правильно вибрати ранець чи рюкзак вашому школяру?
Завідувач кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва ВТЕІ Алла Тернова
  • Перед школою найперше, з чим зіштовхується кожен з батьків, який дитячий рюкзак купити. В магазинах та на ринках, просто неймовірний вибір, на будь-який гаманець. Тож як правильно обрати, саме той наплічник?
  • Товарознавці підказали, на які деталі і характеристики варто звернути увагу.

Школяру, крім підручників і зошитів, у наплічник потрібно покласти ще силу-силенну речей. Оптимальним варіантом для всього цього «багажу» стане шкільний рюкзак або ранець.

Правильно підібраний шкільний ранець чи рюкзак надзвичайно важливий для здоров’я дитини, адже при правильному виборі наплічника зменшується навантаження на спину дитини, а, отже, і рівень втоми, також зменшується ризик розвитку порушень постави.

Поговоримо про те, як вибрати рюкзак чи ранець правильно, з огляду на анатомічні особливості, вагу, розмір, матеріал та інші фактори. В цьому нам допоможе розібратися Алла Тернова, кандидат технічних наук, завідувач кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ. Журналіст 20 minut.ua разом з товарознавцем завітали в магазин канцелярських товарів «Скрепка» і розбиралися в асортименті шкільних наплічників. 

Відео дня

Рюкзак чи ранець?

В першу чергу необхідно визначитись, що саме ви хочете придбати рюкзак чи ранець? Адже, мало хто насправді знає між ними різницю. Насправді, все максимально просто. 

— У шкільного рюкзака, немає ні жорсткого корпусу, ні ущільненої спинки, — розповідає завідувач кафедри Торговельно-економічного інституту. — Саме через це, для першачків не рекомендується обирати рюкзак. Вміст буде завдавати тиску на спину, через що, потім виникнуть проблеми з поставою. Не плутайте шкільні рюкзаки з міськими і туристичними.

Алла Тернова рюкзаки рекомендує старшокласникам

А от ранець для першокласника — те, що треба. Спеціально розроблений корпус, який підтримує спину та не спричиняє деформації хребта.

Ще каркасний ранець краще захищає вміст від наслідків шкільної активності. Такий рюкзак може впасти, влетіти в стіну, «проїхатися» коридором. Особливо активні дітлахи навіть примудряються використовувати його замість санчат узимку.

— На Україні 5-6 підприємств виробляють рюкзаки, — говорить Алла Тернова. — За зовнішнім виглядом дещо програють імпортним, проте за ціною доступніші. Ціни в магазинах на рюкзаки і ранці коливаються від 300 гривень до 3 тисяч, в залежності від якості і виробника.

Матеріал, фурнітура

Щоб не виникало дискомфорту у дитини, шкільний рюкзак має бути виготовлений з легкого матеріалу. Якщо дитячий рюкзак буде стійким до погодних умов — це буде лише плюсом. Це обов’язково має бути тканина з водонепроникним або навіть водовідштовхувальним просоченням, яку можна буде легко помити.

Всі шви чи кріплення на рюкзаку повинні бути добре пропрацьованими. Жодних клеєних елементів. Для формування постави потрібно обирати моделі, які мають ортопедичну спинку, виготовлену з сітчастого матеріалу для вентиляції.

Ранці з ортопедичною спинкою товарознавець рекомендує меншим школярам

— Ортопедична спинка повторює природні вигини хребта, — наголошує фахівець з Торгово-економічного. — Це автоматично змушує школярів тримати спину правильно і раціонально розподіляє навантаження на спину, що запобігає розвитку сколіозу. В якісних ранцях і наплічниках вигини спинки вкриті спеціальною дихаючою сіткою, що зменшить перегрівання прилягаючих ділянок спини дитини.

Дно обов’язково повинно бути жорстким — навіть якщо ви віддасте перевагу мішкуватому рюкзаку, а не каркасному ранцю. Врахуйте, що його постійно ставитимуть на підлогу. Зараз вставки роблять із пластику або прогумованого матеріалу.

Кількість відділень — важливо. Адже в шкільний рюкзак потрібно ще покласти пляшку з водою, контейнер з бутербродами і мобільний телефон. Відділень має бути кілька: для книг і зошитів, пенала, різних дрібниць. На рюкзаку повинна бути зручна ручка довжиною близько 8 см. Іноді в комплекті з рюкзаком йде сумка для змінного взуття. 

Якщо дитина обирає яскравий рюкзак — це тільки плюс. Не намагайтеся переконувати дитину і нав'язувати свій колір. З яскравим ранцем дитина буде помітна в натовпі, і що важливо для першокласників, не втратить його і не переплутає з чужим. 

— При покупці переконайтеся, що дитина зможе відкрити всі замки і кишені, — говорить товарознавець. — Блискавки повинні легко відкриватися, плавно, без гальмувань. Зверніть увагу на їх якість. Дешева фурнітура швидко ламається, а замінити її непросто.

Коли йдете купувати рюкзак, обов'язково візьміть із собою дитину, щоб врахувати її бажання і приміряти рюкзак. Вибираючи рюкзак, обов’язково звертайте увагу на:

  • плечові ремені (лямки): важливо, щоби рюкзак був з з двома лямками широкими і м’якими,
  • ремінь на талії: додатковий ремінь дозволить зафіксувати рюкзак на поясі і таким чином, зменшити навантаження на спину,
  • жорсткість спинки: краще обирати спинку середньої жорсткості, але вона обов’язково має бути м’якою з боку спини дитини,
  • вагу і розмір рюкзака.

Згідно з вимогами, лямки мають бути регульовані за довжиною, що дозволить правильно припасувати ранець до спини дитини. Крім того, вони мають бути достатньо широкими (4-5 см), з м’якою підкладкою, адже вузькі лямки швидко натирають плечі, тому діти вимушені носити ранці в руках, що сприяє порушенню постави.

Всі діти різного зросту, та й одяг в різний сезон має різну щільність. Щоб взимку не зіткнутися з тим, що ранець не вдягається на зимовий пуховик, потрібно заздалегідь врахувати цей момент.

Розмір та місткість

Деякі батьки купують першокласникам ранці на виріст — хто через економію, хто задля зручності. І це велика помилка. Для дитини це не лише незручно, але навіть небезпечно: навантаження розподіляється нерівномірно, що навіть може призвести до травм спини. Ситуацію не врятує навіть ортопедична спинка.

Рюкзаки продають з пеналом, сумкою для взуття та іграшкою

Як з’ясувати оптимальний розмір?

— В ідеалі потрібно купувати рюкзак разом із дитиною, приміряти на місці та питати про зручність: верхній край портфеля не повинен опиратися в потилицю, а нижній — тиснути в спину, — розповідає товарознавець. — Рюкзак не повинен звисати більш ніж на 10 сантиметрів нижче талії.

Деякі бренди в цьому сенсі дуже полегшують покупцям завдання, роблячи маркування відповідно до зросту. Всі характеристики вказують на етикетці чи паспорті портфеля.

  • до 100 см — XXS
  • 100–150 см — XS
  • 115–30 см — S
  • 130–145 см — M
  • 145–175 см — L

Ще один момент — місткість (її також вказують на етикетці). Максимальний об’єм залежить від того, на який вік розрахований рюкзак. Для школяра зростом до 115–130 см вистачить 11–13 літрів, для вищих — вже до 16 літрів.

Вага: не перевантажуйте

Не плутайте шкільні рюкзаки з вуличними

Згідно з існуючим ГОСТом, вага наповненого шкільного рюкзака не має перевищувати 10% ваги дитини. Перевищення норми загрожує перевантаженнями та перевтомою. Звичайно, якщо ви замовляєте шкільну сумку через Інтернет, перевіряти її за цим параметром нелегко. В описі товару завжди вказана його вага — беріть цю цифру на озброєння. 

До речі, рюкзаки призначені лише для навчальних матеріалів. Простіше кажучи, туди зовсім не повинно влізти «все, що нажито непосильною працею». Змінне взуття та форму для уроків фізкультури можна носити і в окремій сумці. Деякі бренди подумали про такий підхід до шкільного багажу і стали випускати цілі комплекти в одному стилі — там передбачений і ранець, і сумка для змінки, й навіть пенал.

— Вибирайте найбільш легкий рюкзак. Бажано, щоб він був не важче 1 кілограма, — рекомендує завідувач кафедри товарознавства і експертизи.— Згідно з державними санітарними нормами, вага рюкзака з книгами, зошитами й письмовим приладдям  не має перевищувати:

  • для учнів 1–2 класів — 1,5–2,0 кг;
  • для учнів 3– 4 класів — 2,0–2,3 кг;
  • для учнів 5–6 класів — 2,3–3,0 кг;
  • для учнів  7–8 класів — 3,0–3,5 кг;
  • для учнів 9–11 класів — 3,5–4,5 кг.

Світловідбивачі

Обов’язковий атрибут шкільної сумки незалежно від віку учня. При світлі вони схожі просто на біло-сірі смуги або фігурні нашивки, але в сутінках відбивають світло, створюючи люмінесцентний ефект. І це більше, ніж декор, це частина особистої безпеки.

Статистика дорожньої поліції показує, що застосування світловідбивачів більше, ніж у шість разів знижує ризик аварії: юного пішохода будуть добре бачити водії. Особливо такі елементи знадобляться взимку, коли рано темнішає.

Проте, якщо старшокласнику досить однієї стрічки, то в малюків до 5 класу світловідбивачів має бути кілька з усіх боків рюкзака, зокрема на лямках.

 

Читайте також:

Розливні квас і мохіто популярні у спекотні дні. Ми перевірили, чи якісні ці народні продукти

Без крововиливів і поламаних кісток: ми дізналися у фахівців, як має виглядати якісна курятина

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up