Фрукти до новорічного столу. Ми перевірили на нітрати апельсини, хурму, ківі, виноград

Фрукти до новорічного столу. Ми перевірили на нітрати апельсини, хурму, ківі, виноград
Фото ілюстративне
  • Сезон цитрусових та інших заморських фруктів — в розпалі. Поступово на ринках вони стають товаром номер один.
  • Адже наближається Новий Рік, який в українців традиційно асоціюється не лише з мандаринами.
  • Разом з фахівцями Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ ми перевірили популярні сезонні фрукти на наявність в них нітратів.

Взимку, для покращення імунітету, дієтологи рекомендують споживати побільше фруктів. В наших краях нині, крім яблук і грушок, нічого в запасах не лишилося. Добре, що привезених екзотичних фруктів тепер вдосталь. 

Саме імпортні фрукти будуть окрасою новорічного столу. Але ми ставимося до них з певною пересторогою. Адже якщо плід проїхав півсвіту, перш ніж потрапив на наші вітрини, він змушений був пройти попередню обробку для більшого збереження. 

Сергій Гирич, декан ВТЕІ

Журналісти сайту 20minut.ua разом з Сергієм Гиричем, деканом факультету торгівлі, маркетингу та сфери обслуговування Вінницького торговельно-економічного інституту КНТЕУ вирішили перевірити популярні заморські фрукти на наявність в них нітратів. 

Відео дня

Нітрати, нагадаємо — це солі азотної кислоти, які також називають селітрою. Ці солі є частиною багатьох рослин, ґрунту і навіть нашого організму. У великих дозах вони шкідливі для нашого здоров'я. 

Для експертизи в магазині придбали апельсин, хурму, виноград і ківі. Під час перевірки експерт використовував нітрат-тестер «Greentest». Мандарини перевірити не змогли, оскільки в приладі показників для них немає.

Імпортні фрукти і нітрати

Апельсин, як і манадрин, є символом зими і Нового року. Фрукт багатий кальцієм, вітаміном С, D, вітамінами групи В. Апельсини не тільки допомагають зміцнити імунітет, але й забезпечують еластичність судин і відновлюють обмін речовин. Однак вживаючи мандарини, як і будь-які інші цитрусові — мандарини, лимони, грейпфрути, потрібно пам’ятати, що вони можуть стати причиною алергії. 

В лабораторних умовах Вінницького торговельно-економічного інституту визначимо їх безпечність на вміст нітратів.

— Для апельсину норма нітратів становить 30 мг/кг, тобто в цитрусових їх завжди мінімальна кількість, — говорить наш експерт, декан факультету торгівлі Сергій Гирич. — В нашому зразку кількість нітратів нище вищевказаної позначки.

Хурма є відмінним джерелом фолієвої кислоти, заліза, йоду, а також вітамінів групи В, Р, С, пектину і каротину. Саме тому хурма вважається ідеальним зимовим фруктом. Цей фрукт містить велику кількість харчових волокон, корисних мікроелементів, багато антиоксидантів. 

— Вміст нітратів в хурмі не має містити більше 60 мг/кг, — каже фахівець-товарознавець.— Занурюємо прилад в зразок, і починаємо тестування. результат — 30 мг/кг. Значить продукт чистий екологічно і якісний.

Виноград забезпечує профілактику захворювань серця, щитоподібної залози, запобігає появі пухлин, є натуральним очисником, допомагає організму впоратися з вірусами та інфекціями. Вітаміни групи В допомагають боротися зі стресом і загострюють концентрацію уваги.

— Для винограду норма 60 мг/кг, прилад показує що вміст нітратів до 30-ти мг/кг, — коментує Сергій Гирич. — Це значить, що ягода чиста і вирощена без селітри. 

Ківі називають вітамінною бомбою, адже фрукт  багатий на вітаміни, а саме: С, А, В1, В2, РР, В6, В12, Е, К1, D, а також бета-каротин. Цей плід містить клітковину, калій, кальцій, магній, пектин, фосфор, марганець, залізо, цинк, антиоксиданти і амінокислоти, фруктові та органічні кислоти.

— Для ківі норма нітратів теж не більше 60 мг/кг, — завершує нашу перевірку експерт з Торговельно-економічного інституту. — Прибор показує до 30 мг/кг. І цей зразок є якісним і безпечним для споживання.

При виборі заморських фруктів для споживання і до святкового столу, фахівці рекомендують звертати увагу на органолептичні показники. Так, важливо, щоб шкірка була щільною, без видимих пошкоджень і темних плям. Тріщини і темні боки можуть говорити про наявність канцерогенів. 

Перед вживанням фрукти потрібно обов’язково мити в гарячій воді або краще зчищати шкірку, оскільки на ній можуть знаходитися дуже шкідливі бактерії. Бромистим метилом обробляють фрукти перед відправленням їх на експорт — для знищення шкідників. Задля довгого зберігання, шкірку цитрусових покривають тонким шаром парафіну. 

 

Читайте також:

Лише люди з народу і без політики. Стартував відбір до «Рейтингу лідерів думок і блогерів Вінниччини»

Кращі серед кращих. «Народний бренд» розповідає про успішні компанії, підбиває підсумки голосування

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up