17% вінничан - ось реальна підтримка Моргунова

17% вінничан - ось реальна підтримка Моргунова
Більше 200 тисяч вінничани взагалі не прийшли на вибори мера в другому турі у Вінниці, але Моргунов все ж таки переміг із загальною підтримкою 17% містян. Вперше за 15 років Петро Порошенко втрачає свій вплив у місті Вінниці, тому що Сергій Моргунов - кандидат Гройсмана

Юля не приїхала і Люда не перемогла. Міхо приїхав і Сергій переміг. Смішна теза. Але…Всього лише 17% вінничан вибрали Сергія Моргунова міським головою Вінниці.

Суто математика: на другий тур – 15 листопада – у списку виборців для другого туру було внесені 284 436 потенційних виборців, але 205 216 вінничан залишили свій голос при собі, не прийшли на другий на тур.

Використали свій голос – 79 220 вінничан: за Сергія Моргунова -  50 575, за Людмилу Щербаківську – 26 324, ще 2321 бюлетень визнані недійсними. Тобто із загальної кількості виборців лише 17% Сергій Анатолійович має дякувати своїй перемозі. Це на 1274 вінничан менше, аніж проголосували у першому турі. А от лідерка місцевої Батьківщини за три тижні покращила свій результат на 11 715 прихильників, і програла... Лише на одній дільниці вона набрала більше за в.о. міського голови.

Відео дня

Хоча за такої антирейтингової  явки - 27,85% слово «перемога» Моргунова якось не звучить. Навіть якщо за офіційною математикою територіальної виборчої комісії «за» Сергія Моргунова 61%...

Явка - просто катастрофа

- Трішки більше 30% явка була у 2000 році, коли Вінниця вибирала Володимира Ваховського,  - говорить голова правління Вінницького обласного осередку Комітету виборців України Владислав Телень. – Тоді третина прийшла на вибори і третина проголосувала за Ваховського.  Я думав, що менша явка вже неможлива, але виявилось, можлива. 27, 85% для нашого регіону, який завжди славився явкою у 70%, звичайно, дуже мало.

Явка – це проблема останніх виборів. Вона змінює цифри і перемоги. Тому і айфони… Лотерею для виборців як стимул піти на вибори, вперше започаткували у Вінниці на цих виборах. Спочатку мало бути два смартфони, потім скинулись грішми на шість. Спочатку мало бути виключно для студентів, але згодом просто розширили вікову межу - підняли до 35 років. Тільки ж прийдіть голосувати, зробіть селфі на дільниці. Тисяча виборців так зробила, хоча голосували не всі. До речі, в інших містах теж практикували подібну «виборчу лотерею» - планшети, телефони, поповнення рахунку на телефон…

Активніша стала у другому турі агітація Сергія Моргунова. Мабуть, коли готувались до першого туру, про другий навіть не задумувались. Як казали усі експерти: «У Вінниці все прогнозовано». От тільки 50% підтримки в.о. міського голови не зміг набрати. Кандидат, на якого працювали два штаби – «Вінницька європейська стратегія» та БПП «Солідарність».

Юля не приїхала… але приїхав Саакашвілі

Чи врятувала б Юлія Тимошенко ситуацію для Людмили Щербаківської? Тепер розмислювати безглуздо. Не виключено, що такий «розклад» у Києві. А столиця провінційним «опозиційним соплям» не вірить.  Юлія Володимирівна не приїхала.

Зате приїхав Михайло Саакашвілі. Губернатор-агітатор від команди Порошенка. Вперше він «торгував» своїм рейтингом у Чернігові - у липні на позачергових виборах до ВР. 11 листопада був у Житомирі «з робочим візитом» - агітував за кандидата від БПП «Солідарність», а наступного дня у Вінниці розхвалював вінницьку владу. Ні, жодного разу не сказав: «Голосуйте за Моргунова!», але ж і так все було зрозуміло.   

Власне, і Володимир Гройсман у своєму листі-зверненні, який був у кожному поштовому ящику напередодні першого туру, теж не згадує прізвище Моргунова. Лише кандидата від ВЄС на його округу, мабуть, тому вказаний наклад 1000 екземплярів. Листівка перед другим туром, яку теж знайшли усі у своїх поштових скриньках, теж без згадки Моргунова – портрет Гройсмана сам за себе говорить, кого вибираємо. Між іншим, чомусь листівки без вихідних даних – немає скільки і хто надрукував.  

Навіщо було витрачати стільки грошей на дорогу меловану макулатуру, агітаторів, борди, якщо був таким очевидним результат? Значить, не очевидним.

- Нині кандидати здають фінансову звітність у виборчі комісії, з нею можна буде ознайомитися, скільки витратили на предвиборну агітацію, - каже Владислав Телень. - Єдине, що вийшов курйоз з конвертами – чомусь не купили конверти для протоколів. Територіальна комісія забула. А наші люди, якщо не привезли, то значить не треба – просто привозили з дільниць листки паперу. Вночі щось придумували, якось пакували в саморобні конверти, щось клеїли… Не знаю, як вони в метушні забули купити?

1+ 7= у Вінниці це не 8

Своя математика у вінницької влади. Рівень впливу тут політики ділять по-своєму. Післявиборчий скандал сьогодні відбувається між Блоком Петра Порошенка «Солідарність» та «Вінницькою європейською стратегією» Володимира Гройсмана. З’ясовують стосунки тихо. Але добре рахують - хто кому більше допоміг. «Солідарність» працювала на Моргунова, але від неї відмежовуються. Голова правління Вінницького обласного осередку Комітету виборців України Владислав Телень на прес-конференції, відповідаючи на запитання про доцільність другого туру, сказав головну цифру цих виборів у Вінниці:

- Вісім кандидатів від БПП перемогли в Україні у другому турі. Вони й нашого (Моргунова – авт.) рахують за свого, але є питання, тому скажу 7+1.

Вперше за 15 років Порошенко втрачає вплив у Вінниці

У 2000 році Володимир Ваховський був кандидатом від Петра Олексійовича. Політтехнологом запросив Георгія  Гонгадзе. Як згадувала власниця інтернет-видання «Українська правда» Олена Притула: «Якраз з’явився сайт. Георгію вдалося підзаробити на виборах мера Вінниці, і на ці гроші ми купили ще комп'ютери і розрахувалися з людьми по зарплаті…»

У 2002 році наступним мером від Порошенка став Олександр Домбровський. Його PRники потім «у спадок» перейшли до Володимира Гройсмана. Наймолодший мер із рекордним рейтингом потім ще не раз «переплюне» Домбровського. І не лише на виборах: у 2006 році «за» Володимира Гройсмана проголосувало 66 144 (35,9%), у 2010 році - 95 586 (77,81%).

Володимир Борисович хоче самостійності. Очевидно, що Петро Порошенко теж це розуміє, бо заборонив «Вінницькій європейський стратегії» на виборах  виставляти своїх людей у Вінницькому районі. Занадто амбіцій. Їх масштаби у спікера Верховної Ради тільки зростають...     

- Ми ж не у футбол граємо. Тому я не в «Єдності вінничан». Насправді у мене гарні стосунки і з Олександром Домбровським, і з Григорієм Заболотним. У кожного були свої обов’язки і територія відповідальності…

Це цитата Володимира Гройсмана родом з 2010 року. Тоді він теж вирішив йти окремо – від «сурогатної» партії – «Совісті  України».  Тепер створив свою, європейську.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Бабулька Ягулька

    Студенты приехали из других городов.Какое  они  имеют право выбирать нам мера. И это нужно закрепить законом. А то их построили и сказали за кого надо голосовать. А перед этим еще и работали на благо одного из претендентов. (Говорили волонтеры)

    Артур Семенович reply Бабулька Ягулька

    ни одного - а конкретно Моргунова
  • Дарья

    Якби не розіграш, то взагалі б ніхто не прийшов, а так хоч студенти поприходили. Люди уже настільки розчаровані, що навіть на вибори не хочуть іти.
  • Семен Аркадьевич

    Изучив ситуацию на выборах, этих партийных, я решил голосовать за самовыдвиженцев - их у нас было 2 - за того что по моложе - я решил голосовать. Как же его.... Попович Сергей - и считаю что правильно сделал. Нужны новые лица с чистой биографией и которые будут стремиться изменить эту ситуацию. Но не понятно, почему у нас на СТОЛЬКО ТУПЫЕ ЖИТЕЛИ что постоянно ведутся на одну рекламу. Ноят что плохо живем, то одни проблемы, то другие, из местного бюджета деньги воруют, ЖЭК обворовывает - так это всё делают НЫНЕШНИЕ управители города. МОЗГИ конечно нужно было бы включать, но судя по результатам выборов мэра - практически у большинства их вовсе нет  в нашем городе (имеется ввиду у обычных жителей).

  • Анонім

    Ті хто не прийшов на вибори виходить були згодні з будь яким результатом, тому 17% це не фактично, Стратегії ніхто не забороняв йти у райраду ВЄСовські кандидати йшли на вибори там від БПП, так само як і у Вінниці по всіх округах 1 команда зі 108 кандидатів була поділена на 2 списки від ВЄС та БПП аби нарубии більше %. В реаліях цього закону це був вимушений хід.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up