Жодних бланків. Пояснюємо, чи працюють е-лікарняні у Вінниці та інші деталі їх впровадження

Жодних бланків. Пояснюємо, чи працюють е-лікарняні у Вінниці та інші деталі їх впровадження
  • З 1 жовтня у Вінниці має повноцінно запрацювати видача електронних лікарняних. Відтепер жодних паперових медичних висновків, і бюрократії. 
  • Чи готове наше місто до такого впровадження? У чому переваги таких лікарняних? Як це працюватиме? Та інші відповіді на хвилюючі запитання, ви знайдете у матеріалі.

Лікарі більше не будуть заповнювати жодних бланків, щоб засвідчити непрацездатність людини. Всю інформацію вноситимуть в електронний реєстр, а в ньому пацієнт і роботодавець може у будь-який момент переглянути лікарняний.

Про це сьогодні, 1 жовтня, детальніше розповіли на брифінгу з нагоди повноцінного запровадження таких лікарняних. 

— Сьогодні відбувається дійсно велика подія. Це реально успіх, який зробили декілька команд. Масштабний проєкт, який не можна було запустити одразу, — говорить на брифінгу міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. — Тепер лікар робить медичний запис в системі, і не має заповнювати паперові бланки. А ви одужуєте і повертаєтесь на роботу, вам не потрібно ще раз приходити в лікарню, щоб закрити лікарняний. Ми спрощуємо бюрократію, все відбувається швидко. 

Відео дня

За словами Віктора Ляшка на нинішній день майже 50 тисяч лікарів ще до 1 жовтня вже робили е-лікарняні. Залишилися близько 150 лікарень, які найближчим часом запустять цей процес. 

Яка ситуація у Вінниці?

— Повністю всі медзаклади Вінниці вже перейшли на е-лікарняні. Їх видають вінничанам. Працюють у такому режимі вони вже два місяці, — коментує директор департаменту охорони здоров'я міської ради Олександр Шиш. — Всі сервіси електронного формату мають на меті спрощення роботи лікарів. І так, на перспективу вони мають полегшити роботу. Але наразі цей сервіс не зовсім відпрацьований. 

За словами Олександра Шиша, наразі є проблема налагодження співпраці між всіма учасниками. Загалом, каже, всі е-сервіси у нашій країні проблемні, а не тільки електронні лікарняні. 

То, як вінничанину отримати лікарняний? Формують їх в е-кабінетах, які розміщені на порталах Пенсійного фонду у розділі «Листки непрацездатності»

— Лікар, який має ліцензію, щоб видавати лікарняні, формує медичний висновок у себе в кабінеті на прийомі пацієнта. Цей висновок він пише в електронному вигляді. Так створюють електронний лікарняний. Далі цей лікарняний через власний кабінет на електронному ресурсі може бачити, як працівник і роботодавець, — розповідала начальниця головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Олена Корчака. 

У чому переваги таких лікарняних?

Як ми дізналися на брифінгу, такі лікарняні забезпечують: 

  • для працівників: можливість отримати документ про непрацездатність лише за одне відвідування лікаря. 
  • Для лікарів: спрощення паперової роботи.
  • Для роботодавців: у своєму кабінеті побачити на вебпорталі інформацію про сформований електронний лікарняний з першого дня відсутності свого працівника.

— Наразі у нас виправлено багато різних технічних моментів, і сьогодні все працює стабільно, — коментує міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. — Лікарняні — це одна з найпопулярніших послуг в Україні, понад 5 мільйонів українців щороку їх отримують, і їхній фонд складає 18 мільярдів гривень. 

За словами міністра, це запровадження впливає на безпечність даних. Адже Пенсійний фонд та роботодавець не бачить, чим хворіє людина. 

— Ми будемо робити все, щоб система працювала швидко, ефективно. Наше гасло: повинні бігати данні, а не люди, — сказав Михайло Федоров.

Як чули від спікерів на брифінгу, через запровадження підвищується ефективність контролю за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності.

— Це крок назустріч людям. Більше не потрібно стояти в чергах за «ще отим прямокутним штампиком», не потрібно хвилюватись, чи виплатять лікарняні, якщо в лікарняному помилка або якщо не можеш донести його до бухгалтерії, — говорить міністерка соціальної політики Марина Лазебна. 

За її словами, до сьогодні людина мала відвідувати лікарів для отримання, продовження, закриття паперового листка непрацездатності. А це: прийом у лікаря, черга «за печаткою», в окремих випадках візит до ПФУ для отримання довідки про стаж. 

Потім отриманий листок людина мала здати своєму роботодавцю, відвідавши кадрову службу та бухгалтерію. Якщо термін непрацездатності продовжувався, а людина обмежена в пересуванні, то отримання виплат за лікарняним доводилось відтерміновувати.

— Нова система усуває всі ці складнощі для людини. Відтепер лікарі лікують, люди одужують, роботодавці бачать, що працівники на лікарняному від першого дня, документи обробляються автоматизовано, і людина отримує виплати без зайвих затримок, — каже Марина Лазебна. 

Відповіді на питання, що хвилюють

Віктор Ляшко: Так, готові. Проблем не повинно бути. 

Михайло Федоров: До запровадження цієї системи можна було у шахраїв купити різні довідки. Коли все працює у паперовому форматі, то відсутня можливість аналізувати данні. А, коли все відбуватиметься в онлайні, то можна побачити чітку статистику і аномалії, якщо вони будуть. Економія може сягати чотирьох мільярдів гривень, по наших розрахункам. 

Віктор Ляшко: Так. Але є кілька вийнятків, коли видаватимуть паперові. Це у випадку, коли потрібно продовжити або закрити лікарняний, який оформлений до першого жовтня. Або, коли йдеться про сплив строку, коли лікар може внести данні. Такі випадки будуть розглядатися конкретно у медзакладах. Або ж коли виникне технічна проблема і впродовж семи днів не можна буде передати данні. 

Віктор Ляшко: Офіційно працевлаштуватися. Ми живемо в правовій державі. Таке питання не може існувати. 

Якщо у вас виникатимуть якісь неполадки чи нерозуміння, як оформити е-лікарняний, то діють такі гарячі лінії.  

  • Номер кол-центру Фонду соціального страхування – 0-800-501-892.
  • Номер кол-центру Пенсійного фонду – 0-800-503-753.

Читайте також:

Забуті імена вінницьких кладовищ. Професор Борис Шкляр, який вчив «діагностувати руками»

«З важливих органів у нього працювало лише серце». Деталі героїчної історії вінницького донора

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up