«Його величність ПМС»: сімейний гінеколог розповіла, як зрозуміти жінку

«Його величність ПМС»: сімейний гінеколог розповіла, як зрозуміти жінку
  • Передменструальний синдром —  це те, що відчуває кожна жінка від 20% у молодому віці до 50% в 40-45 років.
  • Зрозуміти жінку може не кожен, розкрити її — то для відчайдухів, а зрозуміти жінку з ПМС — немає охочих.

Сімейний гінеколог Ірина Кравчук розповіла про передменструальний синдром.

Щоб зрозуміти жінку потрібно знати про фази місяця

—  Вплив на гіпоталамус та гіпофіз, де виробляється та накопичується фолікулостимулюючий гормон.  В нормі, він має перевагу у першій фазі циклу і сприяє дозріванню фолікула, в якому «зростає» яйцеклітина. Далі, вплив має лютеїнізуючий гормон, який сприяє овуляції і виробленню прогестерону жовтим тілом, — зазначає лікарка.

На зображенні може бути: 1 особа, стоїть, квітка та трава
Сімейний гінеколог Ірина Кравчук

За її словами, жовте тіло утворюється на місці лопавшого фолікула, і, якщо відбулось запліднення, ця маленька «система» починає виробляти прогестерон — гормон, що сприяє виношуванню вагітності. Далі його функцію перебирає на себе плацента. Якщо запліднення відбулось — в організмі жінки зародилось маленьке життя!

Відео дня

Вагітна жінка захищена природою, у неї є одна домінанта — виносити і народити здорову дитину, усе інше її не цікавить. Такі жінки дуже подобаються чоловікам.

— Раніше, жінки були «хронічно вагітними» — після народження однієї дитинки, жінка одразу вагітніла іншою, і мала постійний позитивний вплив прогестерону. Зараз жінки хочуть мати гарну освіту та високооплачувану роботу, «змагаються» з чоловіками за місце під сонцем і часто виграють у тих «гонках». Можна, звісно стати багатодітною мамою, і забути про те ПМС, але чи багато з нас на це піде? — каже Ірина Кравчук.

Тому, кожен місяць яйцеклітина замість того, щоб запліднитись — просто гине.

— ПМС —  плач організму за загиблою яйцеклітиною. І чим їх більше — тим більше шансів настання ПМС, — додає гінеколог.

Як можна зарадити

Позитивні емоції:

  • Це те, чого потребує кожна жінка, немов квіточка сонця. Стрес на роботі? Вийшли з приміщення і залишили весь той негатив за собою.
  • Потіште себе обновою. І неважливо, що то буде: нова сковорідка чи нове хутро — це реально заспокоює.
  • Купіть собі на вечерю щось смачненьке і легке (не дві торби та ще рюкзак зверху!).

Натуральні продукти — ваше здоров’я.

Щодня у раціоні має бути клітковина —  це, в основному, овочі та фрукти. Вживайте зелень, у ній багато фолієвої кислоти та інших вітамінів. Про м'ясо та рибу не забуваємо, як джерело білка. А вечерю краще готувати у духовці, тоді корисні вітаміни менше руйнуються.

— Якщо хочете щось солоденьке — спечіть самі, не купуйте печиво на маргарині, ви тільки швидше на ньому поправитесь. Зараз пора, коли багато яблук — зробіть пастилу, її шматочок замінить вам цукерки з неякісного шоколаду. До речі —  шоколад має бути лише чорним, і невеликий шматочок, приблизно 50 г, — повідомляє вона.

Додаткові поради

Після вечері — на прохання мами турботливі діти та чоловік помиють посуд та приберуть. Не мама-домогосподарка, а турботливі діти.

Відпочинок — то теж запорука життя без ПМС. А якщо перед сном є ще й регулярний секс із задоволенням — це знижує ризик ПМС.

— У кожної жінки по різному. Іноді потрібно коригувати : від заспокійливих, до препаратів з вмістом магнію, а іноді навіть препаратів, що містять похідні верошпірону. Оскільки у моїй легкій публікації немає жодного конфлікту інтересів — жодного препарату я не називаю. Отже, ПМС лікується, от тільки ключик до вашого замка потрібно підібрати вірний, — зазначає лікарка.

Нагадаємо, на Вінниччині кількість хворих на COVID-19 збільшилась вдвічі. Лікарі закликають вакцинуватись.

 

Читайте також:

Де у Вінниці можна безкоштовно здати тест на COVID-19 

Алгоритм дій на випадок тактичного ядерного удару. Як підготуватись та що робити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Wolwo Wolwo

    Виправте у заголовку: сімейний гінекол

keyboard_arrow_up