Щоб у вас та ваших рідних не виникло отруєння від надлишку нітратів, спеціалісти розповіли у чому та скільки їх є, а також визначили їх безпечну добову дозу. Поради, які варто застосовувати для зменшення кількості нітратів у фруктах та овочах, надали фахівці Вінницької держспоживслужби .
— Безпечною добовою дозою нітратів, що надходять в організм дорослої людини разом з їжею, є 5 міліграм на 1 кілограм ваги тіла, що становить близько 350 грам, — зазначають на сайті vingudpss.gov.ua.
Нижче наведений список продуктів та вміст у них нітратів на 1 кілограм рослини:
Картопля — 250 мг;
<Капуста: рання — 900 мг, пізня — 500 мг;
Морква: рання — 400 мг, пізня — 250 мг;
Томати — 150-300 мг;
Буряк столовий — 1400 мг;
Цибуля: ріпчаста — 80 мг, зелена — 600-800 мг;
Кабачки — 400 мг.
Можна у такий спосіб приблизно порахувати та не перевищувати добову норму. Або ж дотримуватися наступних правил за допомогою яких можна зменшити кількість нітратів:
Первинна обробка рослинних продуктів, тобто зняття зеленого листя, що покриває качани, видалення качану з капусти, товстих стебел листя зелені, дрібних коренів буряка та моркви, обрізання огірка з обох кінців – дозволяє знизити вміст нітратів на 20-30%.
Промивання водою та механічна очистка продуктів знижує вміст нітратів на 10%.
Замочування овочів та фруктів у чистій воді у співвідношенні 1:10 протягом не менше 1 години зменшить вміст нітратів в них на 25-30%.
Бланшуйте і відварюйте овочі у великій кількості води. Сам відвар вживати не можна, оскільки саме в нього і перейшли шкідливі речовини. Його необхідно зливати одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі.
Очищення від лушпиння буряка, моркви, картоплі у 2-6 разів підвищує перехід нітратів у воду при відварюванні.
При варінні й тушкуванні нітрати також виділяються з паром, тому в процесі приготування капусти, цибулі, кабачків не потрібно закривати кришку.
Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати, а на 18 день вони майже не визначаються.
Перед вживанням високонітратної їжі, можна прийняти аскорбінову кислоту або випити фруктовий сік, що в більшості випадків повністю запобігає утворенню нітритів.
Нагадуємо, що позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо.
Довідка.
Нітрати — солі азотної кислоти, яких дуже багато в навколишньому середовищі, наприклад у ґрунті або воді. Азот, поряд з фосфором і калієм, становить основу харчування рослин, у тому числі і овочів.
Нітрати входять до складу багатьох добрив, наприклад калійної селітри (нітрат калію), кальцієвої селітри (нітрат кальцію), аміачної селітри (нітрат амонію) і т.п., також їх багато і в продуктах гниття органічних речовин, промислових та комунально-побутових відходах. Вони здатні накопичуватись у воді і продуктах харчування.
Нітрати від природи є у всіх овочах, ягодах та фруктах. Вони були й будуть, навіть коли людство повністю відмовиться від будь-яких добрив.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер