Як перевірити рівень цукру в крові у домашніх умовах. Правила та рекомендації

Як перевірити рівень цукру в крові у домашніх умовах. Правила та рекомендації
  • Люди з цукровим діабетом повинні регулярно перевіряти свій рівень цукру в крові (ЦК).
  • Знання результатів тестування рівня ЦК дозволяє правильним чином скорегувати схему лікування і допомагає уникнути довгострокових проблем зі здоров'ям, пов'язаних з діабетом.

Трохи статистики. За даними Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру (ВОКВЕЦ) на Вінниччині проживає понад 50 000 осіб з цукровим діабетом. Близько 500 з них — діти. Це лише офіційна статистика. Насправді ж цифри суттєво більші.

Дослідження показують, що у людей з діабетом 1 або 2 типу, у яких рівень глюкози в крові і рівень HbA1c (глікований гемоглобін) знаходиться в межах цільового діапазону, знижена ймовірність розвитку ускладнень.

Існує кілька методів перевірки рівня цукру в крові. Найбільш традиційний — за допомогою глюкометра.

Глюкометр — це невеликий прилад для визначення рівня цукру в крові. 
Глюкометри розрізняються за своїми характеристиками: портативність, швидкість вимірювання, зручність інтерфейсу для користувача. Глюкометри відображають рівень цукру в крові на момент проведення вимірювання. 

1. Перед початком вимірювання, ознайомтеся зі своїм глюкометром, уважно прочитайте інструкцію з експлуатації приладу.

2. Підготуйте все необхідне для процедури. Вам знадобиться: глюкометр, ланцет, пристрій для проколювання пальця (ручка-проколювач), тест-смужка, спиртова серветка для дезінфекції.

3. Встановіть ланцет в пристрій для проколювання та відрегулюйте глибину проколу в залежності від товщини шкіри на ваших пальцях. Зазвичай для дорослої людини це 2-4, для дитини достатньо 1-1,5. 

4. Безпосередньо перед процедурою вимийте руки і продезінфікуйте місце проколу спиртовою серветкою. Не поспішайте колоти відразу, як тільки ви продезінфікували палець спиртом! Зачекайте, поки спирт випарується з поверхні шкіри.

5. Зробіть прокол за допомогою ручки-проколювача. Для цього помістіть пристрій для проколювання на край пальця та натисніть на кнопку. Після проколу повинна з'явитися невелика крапелька крові. Зазвичай для взяття крові для тесту використовуються подушечки пальців рук. Але існують альтернативні місця, наприклад, долоні — області під великим пальцем і під мізинцем.

6. Вставте тест-смужку потрібною стороною в глюкометр. Прилад «повідомить» про свою готовність до використання за допомогою звукового сигналу, миготливої ​​краплі крові на екрані, або якимось іншим способом (Див. Інструкцію з експлуатації).

 7. Помістіть краплю крові на відповідне місце на тест-смужці і дочекайтеся результату на екрані глюкометра. Зазвичай це не більше 5 секунд.

 8. Продезінфікуйте місце проколу і правильно утилізуйте відходи — використаний ланцет і тест-смужку.

Ваш ендокринолог допоможе вам визначити свій цільовий діапазон рівня цукру, оскільки у кожної людини він може відрізнятися залежно від віку, супутніх захворювань та інших показників.

* Також обговорюється ціль HbA1c <6.5% дітям із нещодавно виявленим ЦД та тим, хто перебуває у фазі ремісії ЦД («медовий місяць»). Значення ж HbA1c може бути індивідуально підвищено <7.5% для тих, хто має безсимптомні гіпоглікемії, недостатньо забезпечений засобами самоконтролю цукру крові та не використовує аналоги інсулінів.

** при умові відсутності гіпоглікемії. Якщо наявні гіпоглікемії, то <7.0%.

Бережіть себе! І змовляйте все необхідне для перевірки рівня цукру крові в вашому улюбленому діа-магазині SaharOK Shop.

  • Адреса у Вінниці: Хмельницьке Шосе, 2а
  • тел.: 066-249-67-87


Читайте також:

Що необхідно знати про діабет (навіть якщо ви думаєте, що він вам не загрожує)

Що робити, якщо захворів на коронавірус? Опитування на вулицях Вінниці 

Ковідні госпіталі в спортзалах: вінницький фейк чи правда?

Реальна допомога чи марний попит? У вінницьких аптеках розкуповують цинк, вітаміни С і Д

keyboard_arrow_up