Реальна допомога чи марний попит? У вінницьких аптеках розкуповують цинк, вітаміни С і Д

Реальна допомога чи марний попит? У вінницьких аптеках розкуповують цинк, вітаміни С і Д
фото з допису Аліси Мисловської
  • Із полиць наших аптек вже починають зникати вітаміни, і вінничани у соцмережах пишуть про те, що обходять кілька аптек, щоб знайти необхідні препарати.
  • Ми дізнались, для чого і кому потрібно приймати вітаміни і цинк та чи можна їх знайти у вінницьких аптеках.

Пандемія триває вже понад вісім місяців, але медикам досі не все відомо про профілактику та лікування COVID-19. Останнім часом спалахують розмови про необхідність прийому вітамінів для того, аби зменшити ймовірність захворіти коронавірусом. Зокрема, мова йде про вітаміни С, Д і цинк. 

«Як колись оксолінку скупляли, так зараз вітаміни»

Вінничанка Аліса Мисловська написала допис у Facebook про цей дефіцит. За її словами, для того, щоб купити для профілактики аскорбінову кислоту і цинк, їй довелось обійти шість аптек на відрізку від «Універмагу» до перехрестя Пирогова і Блока. Пощастило придбати необхідні препарати Алісі в «Конексі» поблизу «Урожаю». 

«Як виявилось, цинку активного вже кілька тижнів немає в аптеках, тепер є лише просто цинк, та й він не в усіх. Аскорбінова кислота для дорослих давно не надходила. Лише для дітей ще якісь залишки є в аптечній мережі. Вітамін Д українського виробництва я замовляла через бронювання на сайті «911». У мене лише одне питання: де всі наші вітчизняні заводи з виробництва медикаментів? При такому попиті мали б всі сили кинути на профілактичні препарати, бо люди їх розмітають, уже нарешті дійшло, що коронавірус — це не вигадка», — пише у дописі вінничанка.

Відео дня

У коментарях думки людей розділилися: хтось каже, що всі необхідні вітаміни можна отримати у продуктах харчування, а хтось — підтверджує, що вітамінів у аптеках немає. 

«Я обійшла всі аптеки Замостя. Провізори кажуть, що люди, як колись оксолінку скупляли, то так зараз ці вітаміни», — пише у коментарях Тетяна Ласкавчук. 

За словами Мисловської, ця ситуація нагадує дефіцит масок в аптеках навесні. Проте, каже, тоді більшість перейшли на маски з тканини і проблема вичерпалась, а з вітамінами, і особливо вітаміном Д, так не вийде. 

А що кажуть у вінницьких аптеках? 

Ми звернулися у п’ять аптек та різних вулицях Вінниці, щоб дізнатись, чи є вітаміни С, Д і цинк у них.

У аптеці «Здорова родина» на Келецькій нам розповіли, що вітаміни С і цинк вже розкупили. Проте у них є в наявності вітамін Д, його вартість — 50 гривень за пластинку з десяти пігулок. 

У аптеці «Бажаємо здоров'я» на Коцюбинського теж є у наявності тільки вітамін Д, вартістю 201 гривню за упаковку. Провізорка каже, що впродовж останніх тижнів вінничани активно купують вищевказані вітаміни. 

У аптеці «Конекс», що на Хмельницькому шосе, є у наявності цинк, вітамін Д та С. У аптеці кажуть, що дуже швидко все це купують, але поки препарати є у достатній кількості. 

У «Євроаптеці» на Київській немає необхідних нам вітамінів. Але у аптеці їхньої мережі на Пирогова є вітамін С, а на вулиці Бевза є цинк. Як розповідає провізорка, зараз вони замовляють окремо вітамін С, Д і цинк, а не у комплексі. Каже, так швидше розкуповують.

У аптеці «Подорожник» теж розповіли, що останнім часом вінничани активно купують ці препарати. У наявності у них є лише вітамін Д двох різних виробників.

Як бачимо, серед вінничан і справді є попит на ці вітаміни, а що з цього приводу думають медики?

Навіщо приймати ці вітаміни?

Ми поспілкувались з лікаркою-імунологинею Наталією Гриньовою на тему попиту вітамінів серед вінничан. Дізнались, чи потрібно їх взагалі приймати?

— Наукових даних немає, що ці вітаміни зменшують ймовірність захворіти коронавірусом чи зміцнюють імунітет. Тобто, від того, що ви проп’єте ці вітаміни, не зміниться ваша вірогідність захворіти. Цинк, вітаміни С і Д ніяким чином не впливають на коронавірус. Краще піти зробити щеплення проти грипу та пневмококової інфекції. Саме вакцинація тренує імунітет та захищає його, а оця вся вітамінотерапія сама по собі — не діє. Аналогічно профілактика антибактеріальними препаратами — це погано. Це не тільки моя думка, як імунолога, а й міжнародні та столичні фахівці її підтримують. Всі радять не зловживати лікарськими засобами. Варто розуміти, що захворюваність буде зростати, поки не перехворіють майже всі. Для того, щоб зміцнити імунітет потрібно побільше гуляти на свіжому повітрі, менше стресувати, уникати місць скупчення людей і отримати всі необхідні щеплення. 
 

Читайте також: 

Прилади для вимірювання кисню в крові: навіщо вони потрібні та скільки коштують у Вінниці?

В Україні за добу виявили 9850 нових випадків COVID-19, на Вінниччині — 281

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Cherry Read

    У меня от цинка желудок болеть начал,я его перестала пить
  • Светлана Асаула

    Чекайте взавтра треба пити інші ліки ,буде і на них дифіуит ,згадаймо маски ,парацетамол
  • Alionyshka Timoshchenko

    От проблему створили!!!
    Купа компаній ще є, які пропонують вітаміни, причому набагато якісніші, ніж в аптеках!!!
    Але ж ви що, це ж мережевих компаніях!!!
  • Лариса Демидюк

    Найкращі вітаміни натуральні, восени їх вдосталь.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up