Прилади для вимірювання кисню в крові: навіщо вони потрібні та скільки коштують у Вінниці?

Прилади для вимірювання кисню в крові: навіщо вони потрібні та скільки коштують у Вінниці?
фото ілюстративне
  • Прилад для вимірювання рівня кисню в крові або по-іншому пульсоксиметр, який раніше використовували здебільшого лише лікаря, зараз користується популярністю серед вінничан. 
  • Дізнались, чи потрібно пересічній людині мати вдома такий прилад у час пандемії коронавірусу, та промоніторили скільки пульсоксиметри коштують у Вінниці. 

Пульсоксиметри використовують для виявлення пониженого вмісту кисню в організмі. Вони потрібні при кисневої терапії, після операцій, під час наркозу, при гострих і хронічних захворюваннях легенів і серця. В неонатології — для нагляду за недоношеними новонародженими.

Здоровій людині пульсоксиметр не потрібен. Але в мережі останнім часом почала ширитись інформація, що під час лікування коронавірусу в домашніх умовах бажано мати пульсоксиметр, щоб своєчасно розпізнати ускладнення. 

Дізнавались у аптеках, чи користуються вони попитом серед вінничан, і поговорили з лікаркою про необхідність мати цей прилад хворим на коронавірус. 

Відео дня

Пояснимо, у використанні пульсоксиметр не складніше термометра. Здебільшого, він надівається на палець, і через пару секунд ви побачите на його екрані дві цифри — рівень насичення крові киснем і пульс. Загалом є кілька видів таких приладів. Одними можна виміряти рівень кисню, одягнувши пульсоксиметр на палець, іншими — на зап’ястя.

Згідно з МОЗ України, пояснимо, певні показники пульсоксиметра є одним із підстав для госпіталізації пацієнта із підозрою чи підтвердженим COVID-19. Зокрема, хворим у середньому чи важкому стані перевіряють насиченість крові киснем. Роблять це за допомогою того самого пульсоксиметра. МОЗ України повідомляє, що госпіталізація показана хворим, рівень кисню у яких сягає менше 93%.

Кому потрібен прилад? 

Медична директорка КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №3» Олена Кощеєва вважає, що всім хворим на коронавірус цей прилад не потрібний, а лише при певних показаннях лікаря. 

— Рівень насичення киснем крові вимірюється тільки у тому випадку, якщо у людини є задишка і пневмонія. Пацієнтів, у яких пневмонія чи вони задихаються, оглядає мобільна «ковідна» бригада. Лікарі цієї бригади вимірюють рівень кисню в крові своїм пульсоксиметром, — розповідає Олена Кощеєва. — Міряти щодня, наприклад, рівень кисню в крові не потрібно. Часто виміряти рівень кисню потрібно лише тим хворим, у яких вже появились клінічні прояви. Проте їх лікарі не залишають без уваги, такого, щоб людина лежала вдома і задихалась — не буває. 

За словами медичної директорки Центру, якщо ви відчуваєте задишку, то одразу телефонуйте сімейному лікарю, а не біжіть в аптеку за власним приладом для вимірювання кисню. 

— Коли у людини коронавірус, але, крім нежитю інших симптомів немає, то потрібно бігти в аптеку і купувати пульсотриметр. Треба орієнтуватися на власні відчуття і поради сімейного лікаря. Купувати, щоб постійно вимірювати цей рівень кисню, немає сенсу. Тільки у випадку, якщо вам порадить сімейний лікар. 

«Розкупили за годину»

Ми зайшли у п'ять аптек, що розташовані на різних вулицях Вінниці, щоб дізнатись, чи можна у нашому місті купити прилад для вимірювання рівня кисню в крові. Спочатку ми завітали в аптеку «Конекс» на вулиці Келецькій. У цій аптеці нам сказали, що приладу в них немає в наявності, бо вони користуються попитом серед вінничан. 

— Як тільки привезли нам п’ять штук на минулому тижні, то розкупили за годину, — сказали в аптеці. — Нам привозили лише одного виду, вартістю — 1 170 гривень. 

У аптеці «Оптових цін» на Пирогова нам сказали, що пульсометрів у них теж зараз немає у наявності, і чи з’являться — невідомо. На Соборній ми зайшли у дві аптеки, і знову не знайшли пульсометра у наявності. У одній з аптек, що на Соборній 44, не продають пульсометри. У Соборній в «Соціальній аптеці» його теж немає у наявності, але є можливість попереднього замовлення. Вартість приладу в цій аптеці — 600 гривень. Остання аптека в яку ми зайшли була «Рецептка» на вулиці Коцюбинського. Там прилади теж вже розкупили, і у наявності їх немає. 

Ми промоніторили вартість таких приладів в інтернеті. Придбати пульсометр можна від 400 до 1200 гривень, їхня вартість коливається у залежності від виробника. 

 

Читайте також:

«У час пандемії — це не просто сміття»: куди викидати використані маски та рукавички

«Неправильне носіння призведе до катастрофи»: вінницький лікар зняв відео про те, як носити маски

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Alex Timo

    А ще пошукайте вітамін С- 500мг.

    Татьяна Земченкова reply Alex Timo

    Вчера без проблем купила в аптеке Конекс  на К. Кориатовичей.
  • വണ്ടൽ മിഷൻ

    Вы очень жадные люди. Пихнули столько рекламы и ещё хотите денег за просмотр "премиум" новостей?)))))
    Всего Вам плохого, ресурс - фабула.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up