«У час пандемії — це не просто сміття»: куди викидати використані маски та рукавички

«У час пандемії — це не просто сміття»: куди викидати використані маски та рукавички
  • На вулицях Вінниці часто можна побачити використані маски чи рукавички, які хтось навіть не доніс до смітника. 
  • Вже майже вісім місяців маски стали невід'ємною річчю у нашому житті. Проте не всім досі відомо, що з ними робити після використання?

Якщо коротко, то використані маски та рукавички не можна викидати у звичайний смітник. Проте, пройшовшись містом, дедалі частіше можна помітити розкидані вулицями використані медичні маски та захисні рукавички. Медики застерігають: ці відходи — небезпечні для людей, тому що на їхній поверхні може залишатися вірус та бактерії. 

— Маски та рукавички відносяться до небезпечних відходів, тож їх мають утилізувати у безпечних умовах, зазвичай — спалювати,— розповідає один з організаторів сортувальної станції Вінниці «Еко-хоуп» Юрій Степанець. — Думаю, найправильніше в нашій ситуації, коли не має офіційної безпечної можливості утилізації, це підготовлювати ці відходи до того, щоб вони були не настільки небезпечними. Принаймні з точки зору вірусної небезпеки, і тоді викидати у вологе сміття, тобто те, яке не будуть відправляти на сортування. 

Ми запитали на вулиці вінничан, куди вони викидають свої маски, і майже всі відповіді звучали так: «просто у смітник». Вінничанин Валерій, розповів, що він всі використані маски тримає вдома у герметично закритому пакеті, адже не знає, куди їх викинути. 

Відео дня

— Я вже давно помічаю на вулицях маски, які люди кидають будь-де, — каже вінничанин. — Я не хочу наражати нікого на небезпеку, адже розумію, що використана маска у час пандемії — це не просто сміття. 

Як нам вдалось дізнатися, зараз у Вінниці немає пунктів прийому подібних відходів. У департаменті комунального господарства та благоустрою нам пояснили, що вони цим не займаються, аналогічно відповіли у комунальному-унітарному підприємстві «ЕкоВін» та сортувальній станції «Shuttle». 

А куди вивозять маски, які діти викидають в школах чи люди у лікарнях? 

Як розповіла нам директорка департаменту освіти Оксана Яценко, у кожній школі є герметичні контейнери, де школярі викидають використані маски. 

— Після того, як контейнери наповнені, відповідно до правил всі ці маски чи рукавички пакують у герметичні поліетиленові мішки, і їх вивозять компанії, які займаються вивозом сміття і мають підписаний договір з школою, — пояснила Оксана Яценко. — Поки у Вінниці немає ніякого пункту збору такого сміття. 

Директор департаменту охорони здоров'я Олександр Шиш каже, що у всіх медичних закладах Вінниці використані засоби особистої гігієни утилізують згідно правил. 

— Для цього є певна процедура, якої заклади дотримуються. У кожному медзакладі є  укладені договори з фірмами, які забирають відходи, у тому числі, медичні, — розповів Олександр Шиш. — Медпрацівники спочатку знезаражують засоби особистої гігієни, потім складають, і при накопичені певної кількості, здають на утилізацію компаніям з якими укладені договори. Ці компанії визначають на тендері, після того, як оголошено предмет закупівлі.

То що мені робити з використаною маскою чи рукавичками? 

За словами Олександра Шиша є проста процедура, яка убезпечить вінничан від шкоди використаних засобів особистої гігієни. 

— Вашу використану маску ви берете і замочуєте на кілька годин у деззасобі, потім обполіскуєте, складаєте у герметичний пакет і викидаєте на загальний смітник, — каже Шиш. — Деззасіб — це, я маю на увазі, будь-який хлоровмісний засіб. 

У Міністерстві захисту навколишнього середовища і природних ресурсів теж оприлюднили рекомендації щодо утилізації використаних масок і рукавичок. Про це повідомив глава міністерства Роман Абрамовський.

За його словами, більшість європейських країн розробили рекомендації щодо поводження з такими відходами. Мінекології радить наступне:

«Ми рекомендуємо такі відходи складати в пакет, щільно його зав'язувати і витримати в домашніх умовах не менше 72 годин», — повідомив Абрамовський.

Він додав, що якщо маска і рукавички від інфікованої людини, яка перебуває вдома на самоізоляції, то для впевненості, що вірус не пошириться, необхідно додати ще два пакети і щільно зав'язати. Тримати необхідно також 72 години, а після цього їх можна викинути в загальний контейнер муніципальних відходів. Крім того, для збереження навколишнього середовища Мінекології рекомендує використовувати по можливості багаторазові захисні маски.

Стало проблемою для усього світу

У ООН, кажуть, що хоча через пандемію на 5% по всьому світу скоротилися викиди парникових газів, не всі заходи щодо стримування дали позитивний вплив на екологію.

«Наші вулиці, пляжі і океани постраждали від напливу відходів, пов’язаних із COVID-19, це зокрема захисні маски для обличчя, рукавички, дезінфікуючі засоби для рук і упаковки для харчових продуктів», — вказують в ООН.

Як пишуть у звіті Організації Об’єднаних Націй, забруднення пластиком і до спалаху коронавіруса було однією з найбільших загроз нашій планеті. Несподіваний стрибок в обсягах повсякденного вжитку певних продуктів, необхідних для захисту здоров'я і перешкоджання поширенню хвороби, привів до того, що ситуація стала набагато гіршою. 


Читайте також:

Чи плануєте ви робити щеплення, коли з'явиться вакцина від COVID-19? ОПИТУВАННЯ

Старшокласники на дистанційці, молодша школа — на канікулах. Про навчання з понеділка

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Daily

    оригинально фото маски  возле кафе  "поминальне" как бы намекает
  • Daily

    біля маски валяється  недопалок листя мішалка для кофе акцент чомусь на масках
  • Ols Kat

    Не викидайте, носiть до кIнця карантину

    Наталья Горошко reply Ols Kat

    До 2030?!!!

    Богдана Гончар reply Наталья Горошко

    2025
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up