Вісім вінничан через кліщів "підхопили" хворобу Лайма

Вісім вінничан через кліщів "підхопили" хворобу Лайма
  • В травні та червні очікується пік активності кліщів і поширення хвороби Лайма (кліщовий бореліоз).
  • За словами лікарів кількість хворих на кліщовий бореліоз буде зростати.
     


- За минулий рік на кліщовий бореліоз перехворіла 241 людина, в поточному році зареєстровано вже вісім випадків, - розповідає Степан Томін, завідувач відділення епідемнагляду та профілактики інфекційних захворювань "Вінницький обласний лабораторний Центр МОЗ України".  - Серед людей що захворіли, дітей не було, як і летальних випадків. 

У разі нападу кліща, лікар радить не виймати його самостійно, а звертатись у медичні заклади. Дослідити кліща на наявність борелій можна у ДУ "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України".
- Краще не допускати можливості нападу кліща, - говорить медик. - В разі відпочинку на природі, чи праці на городі використовувати одяг світлих кольорів (на ньому краще видно комах), з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла, голову слід покривати головним убором.

Присмоктується кліщ частіше в певних місцях – шукає тонку ніжну шкіру (за вухом, під грудьми, на шиї, в пахових ділянках). Якщо людина одягнена належним чином, то до шкіри кліщ не добереться. Для відлякування кліщів можна використовувати репеленти, які продаються в аптечних мережах.

Відео дня

Кліщі підстерігають "донора" на кущах, деревах та високій траві. Вони відчувають запах людини або тварини за 10–15 метрів. Тому уздовж стежин і місць випасу худоби їх завжди більше, ніж в глибині лісу, а в затінку більше, ніж на сонці. Кліщ присмоктується не відразу, він досить довго лазить по людині або тварині, причому тільки знизу доверху.


Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз) – інфекційне захворювання, яке передається людині через укус інфікованих кліщів. Збудниками хвороби Лайма є мікроорганізми роду Бореліа, переносниками яких є кліщі. Початок хвороби Лайма за проявами схожий на грип. Тому занепокоєння повинні викликати збільшення лімфатичних вузлів, біль в суглобах, м’язах, навіть незначне підвищення температури, що виникає після укусу кліща або перебування у лісопаркових зонах. У 60–70% інфікованих людей на місці укусу кліща протягом двох тижнів, іноді через 2 місяці, виникає червона пляма, яка з часом збільшується в розмірах і до 20–30 см в діаметрі. Місце укуса болюче, часто супроводжується свербінням. Поява червоної плями після присмоктування кліща є прямим показом для звернення до лікаря.

На ранніх стадіях хвороба добре піддається лікуванню. При гострій та хронічній формі хвороби Лайма страждають: суглоби, нервова система, серце, шкіра. При хронічному бореліозі вираженість та характер патологічних змін і прогноз захворювання куди більш серйозніші. Ураження головного мозку та периферичної нервової системи, запальні процеси в суглобах та незворотні ушкодження шкіри, затримка розумового та фізичного розвитку у дітей – це далеко не повний перелік можливих проявів хронічного бореліозу.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up