Наприкінці лютого Вінницька область отримає два види вакцин проти COVID-19

Наприкінці лютого Вінницька область отримає два види вакцин проти COVID-19

За інформацією МОЗ України, в область наприкінці лютого має надійти дві вакцини проти COVID-19:

  • Pfizer–BioNTech (РНК вакцина), виробництво США
  • та Oxford-AstraZeneca (вірусно векторна вакцина), виробництва Великобританії.

У Вінницькій області готуються до вакцинації від COVID-19. Вчора, 15 лютого, директор Департаменту охорони здоров’я  та реабілітації облдержадміністрації Ольга Задорожна провела апаратну нараду.

Має надійти два види вакцини

За інформацією МОЗ України, в область наприкінці лютого має надійти два види вакцини проти COVID-19: Pfizer–BioNTech (РНК вакцина), виробництво США та Oxford-AstraZeneca (вірусно векторна вакцина), виробництва Великобританії.

Доставка вакцини Pfizer–BioNTech в область здійснюватиметься логістичною компанією SAFEMed при температурі -70о. Логістична компанія залишає вакцину на обласному складі в спеціальних контейнерах, де зберігається температура -70о близько однієї доби. Після вилучення вакцини з контейнера, вона може зберігатися при температурі +2 +8о впродовж п'яти діб, тому вакцина в область буде завозитися обмеженими партіями.

Відео дня

Заявка області буде уточнюватись щочетверга на наступний тиждень.

Дорожня карта

Експерти підготували дорожню карту з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках.

Документ розробляли за участю національних і міжнародних партнерів у сфері громадського здоров’я та імунізації, Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики, державних органів виконавчої влади та розглянуто на засіданні оперативного штабу Міністерства охорони здоров’я України з реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації. Відповідно до інформації Міністерства охорони здоров’я України вакцини закуповуються коштом міжнародних організацій в межах програми COVAX та коштом державного бюджету.

5 етапів проведення вакцинації

— На першому етапі вакцинуватимуться медичні працівники та персонал, які працюють у закладах охорони здоров’я, де надають стаціонарну допомогу хворим на коронавірусну хворобу COVID-19, працівники мобільних бригад для вакцинації, люди в інтернатних закладах, будинках для людей похилого віку та працівники таких закладів. Під час першого етапу вакцинації будуть залучені також військовослужбовці (включаючи Збройні Сили України та Національну гвардію України), які беруть участь в операції Об’єднаних сил на Сході України, — повідомила Ольга Задорожна.

Другий етап передбачає імунізацію медичних працівників та персонал, які працюють у закладах охорони здоров’я, що надають стаціонарну допомогу іншим хворим (включаючи первинну медичну допомогу, працівників системи громадського здоров’я тощо), вакцинуватимуть людей віком від 80 років.

Третій етап передбачає, що вакцинація торкнеться людей віком від 65 до 69 років та від 70 до 79 років, працівників критично важливих структур державної безпеки, працівників сфери освіти.

Четвертий етап залучатиме до вакцинації людей віком від 60 до 64 років, дорослих (віком від 18 до 59 років) із супутніми захворюваннями, які знаходяться у групі ризику щодо розвитку ускладнень та настання смерті в зв’язку із захворюванням на COVID-19. Вакцинуватимуть й інші категорії населення та професійні групи, які знаходяться у групі ризику щодо інфікування коронавірусною хворобою COVID-19, а також громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях. Також імунізація торкнеться осіб, які перебувають у місцях обмеження волі або слідчих ізоляторах, та працівників місць обмеження волі.

П’ятий етап стосується вакцинації дорослих, (віком від 18 та старше) за виключенням тих, які мають супутні захворювання, які знаходяться у групі ризику щодо розвитку ускладнень та настання смерті в зв’язку із захворюванням на коронавірусну хворобу COVID- 19, а також громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Хто проводитиме вакцинацію

Вакцинація здійснюватиметься мобільними бригадами з імунізації в тимчасових стаціонарних пунктах щеплень, які створюються  на базі  закладів охорони здоров’я первинного рівня, та в пунктах щеплень на базі закладів охорони здоров’я ІІ та ІІІ рівнів надання медичної допомоги.

Оперативна група провела відповідну підготовчу роботу:

  • визначили людей, відповідальних за матеріальні питання (рух і управління медичними імунобіологічними препаратами – вакцинами), та внесення відповідних даних до інформаційної системи MedData під час вакцинальної кампанії, за здійснення фармаконагляду на рівні кожного закладу охорони здоров’я, залученого до процесів проведення вакцинації;
  • провели інвентаризацію холодильного обладнання на обласному та районних рівнях;
  • сформували 20 мобільних бригад для проведення вакцинації на 1 та 2 етапі, до яких залучили 121 працівник первинки (20 водіїв, 41 лікар, 60 медичних сестер),
  • на наступні етапи сформували додатково 34 бригади, які будуть задіяні у разі потреби.

Розпочався перший етап

З 15 лютого розпочали навчання медичних працівників чотирьох мобільних бригад; створили 134 тимчасових стаціонарних пункти щеплення (перелік додається); проведено процес планування вакцинації  цільових груп на першому та другому етапах.

На Вінниччині кількість тих, хто підлягає вакцинації на першому етапі, становить  9390 чоловік. Орієнтовна кількість осіб на другому етапі – 88 653 людини.

Фахівці Департаменту та Вінницького обласного центру громадського здоров’я популяризують питання  вакцинації проти коронавірусної інфекції серед медичних працівників та населення області. Медичні працівники області беруть участь у навчальних семінарах з питань вакцинації, які організовані Міністерством охорони здоров’я, експертами ЮНІСЕФ в Україні, Громадською організацією «Батьки за вакцинацію».

З 15 лютого «Центр громадського здоров’я України» за підтримки ВООЗ, ЮНІСЕФ розпочали навчання медичних працівників 4-х мобільних бригад (20 осіб) з Вінницької області з питань введення вакцин, вимог щодо дотримання «холодового ланцюжка».

Опитування

Ви будете вакцинуватися від коронавірусу?

 

Читайте також:

В Андрія виявили рак та лікарі дають шанс. Для життя треба 210 тисяч гривень

Вакцинація від коронавірусу в Україні: у МОЗ назвали п'ять етапів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Vik Vet

    на том комбинате где я работаю почти все отказываются от вакцынации
  • Олег Загурський

    Яка вакцинація 20хв відробляєте гроші?
  • Svyatoslav Usatyuk

    Якого року?
  • Ols Kat

    а где уникальная украинская вакцина, про которую еще осенью рассказывал Президент?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами 08:03 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 5 травня 21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up