У дитячому травмпункті кожного року на 1000 пацієнтів більше

У дитячому травмпункті кожного року на 1000 пацієнтів більше
  • Травмпункт дитячої обласної лікарні працює цілодобово і приймає до 50 пацієнтів на добу.
  • Майже 60-70% пацієнтів сюди звертаються протягом травня-жовтня, через велосипеди, ролики, дерева.
  • Зима тут більш спокійний період, втім, санчата та ковзани ніхто не відміняв  

За словами завідувача травмпункту дитячої обласної лікарні Віталія Ціхоцького, за минулий рік до них звернулось 16870 пацієнтів від 0 до 18 років. І ця цифра постійно зростає.
— Наприклад, у 2005 році до нас звернулося 8000 пацієнтів від 0 до 15 років, — говорить лікар. — З 2006 року ми почали приймати пацієнтів до 18 років, звісно, кількість звернень побільшала до 9-10 тисяч. Але ми спостерігаємо постійне збільшення звернень, яке коливається від 500 до 1000 на рік.
На думку лікаря, це пов'язано з тим, що діти нічим не зайняті. Розважаються, як можуть, самі по собі, вийшли на вулицю і побігли, по гаражах по деревах, по дорозі. А потім цих дітей везуть сюди, з будь-якою травмою. Залежно від типу травми, до пацієнта викликають всіх необхідних вузьких спеціалістів, тут же на місці проводяться різноманітні процедури.
- За ці вихідні дні на стаціонар поступило шестеро пацієнтів, діти падають з санчат, з висоти, потрапляють в ДТП, - говорить Віталій Ціхоцький. - До речі, в січні 2018 року було дуже багато травм. Ми приймали більше ніж 50 людей в день, побачимо, що буде цьогоріч.
За словами завтравмпунтку, всі невідкладні стани вирішуються одразу. Тобто, якщо  дитина потрапила в травмпункт з серйозною травмою, що вимагає хірургічного втручання, вона оперується одразу. Є також дуже важкі травми, які потребують поступового лікування. Спочатку, наприклад, дитину потрібно вивести з шоку, відновити всі функції серцевої та дихальної системи. Якщо є кровотеча, відкриті переломи, їх одразу оперують.

 

Гендер та вік впливає на статистику

- Травмується більше хлопців, в основному руки/ноги ламають, дівчата мають такі ж самі проблеми, але значно менше за кількістю, - говорить Віталій Ціхоцький. - І в основному наші клієнти, це підлітки від 8 до 14-15 років.
Незважаючи на те, що минулорічний січень був для травмпункту визначним, саме цей період року вважається найспокійнішим.
-  Наша робота кипить 5-6 місяців на рік - з травня по жовтень, - говорить лікар. -  Діти починають кататись на велосипедах, роликах, починаються плодоносити дерева. У нас навіть є категорії пацієнтів згідно з сезоном: яблуневі, черешневі, горіхові… За цей час до нас якраз і приходять 60-70% діте. А взимку маленькі діти одягнені в теплі та товсті речі, зросту вони невеличкого, тож коли впадуть, то не страшно, хоча можуть бути забійні рани голови. Зараз сезон у дорослому травмпункті. За добу до 150 пацієнтів, як впадуть з висоти свого зросту, одразу ламають ноги-руки.   

Відео дня

 Поради лікаря 

Укусила собака  
- Зараз велика проблема з бродячими собаками. Раніше їх стерилізували, кліпси на вуха ставили, зараз дуже багато бігає собак без вище перерахованих ознак. Тому якщо дитину вкусив чи облизав незнайомий собака, першим чином варто їхати у травмпункт. Ми тут промиваємо всі місця укусів та заслинення мильним розчином, потім обробляємо анисептиками. А ще потрібно запам'ятати того собаку, та протягом 12 днів за ним спостерігати. Якщо за цей час з собакою нічого не трапляється, вакцинувати дитину не потрібно. У іншому випадку, коли собака гине, пропадає необхідно звернутись до нас за допомогою (5 вакцинацій протягом місяця). У 2018 році майже 40 дітей вакцинували від сказу (це випадки, коли собаку не знайшли, вбили, отримали ознаки сказу), навіть якщо не було пошкоджень шкіри дитини.

Укусив кліщ
- Сезон кліщових укусів припадає на все літо і осінь. Втім, люди зараз лікуються в інтернеті, витягують кліщів за роликами в ютубі. Але я не перестану говорити про те, що, коли вас чи дитину вкусив кліщ - найкращим буде приїхати в травмпункт.
Батьки починають видаляти кліща самостійно, відривають йому голівку, місце укусу запалюється (адже наковиряли і мама, і тато, і дідусь з бабусею). Потім все одно вони  приходять до нас і процедура видалення кліща (яка в цілому займає кілька хвилин, якщо звернутись одразу) вже набагато складніша. За бажанням, батьки можуть взяти кліща (лікарі дають їх з собою, коли витягнуть) і піти перевірити їх в лабораторний центр на Малиновського, аби визначити, чи не є цей кліщ заражений хворобою Лайма.

Розбили коліно, забили голову
- Зараз, якщо сталося щось з дитиною, тата та мами одразу питають, що робити в соцмережах. Раніше взагалі було все просто, дитина порізалась, вдарилась, приклала подорожник і побігла далі (вже ввечері мати помиє та обробить рани). Але зараз багато дітей не вакциновані, зокрема, від правця. Тож аби не виникло проблем, варто прийти в лікарню. Тим паче, рану лікарі за потреби оброблять, зашиють, або склеюють спеціальним пластиром. Відносно ж забоїв голови, то, наприклад, симптоми струсу мозку можуть наступити на четвертий день після травми (це буває рідко, але буває). Тому батьків ми попереджаємо, наприклад, на даний момент нічого немає, але якщо протягом кількох днів у дитини будуть: блювота, запаморочення, судоми - обов'язково до нас.

ТОП травм у травмпункті

  1. травми верхньої кінцівки, переломи кісток передпліччя
  2. травми ліктьового суглоба
  3. травми гомілковостопного суглоба (розтягнення, забої, переломи)
  4. травми нижньої кінцівки


За 2018 рік пацієнтами травмпункту стали 16870 пацієнтів

10647 - вуличні
3745 - побутові
861 - спортивні
824 - шкільні травми
349 - укуси
197 - насильство
152 - ДТП
13 - інші

 

 



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up