Скринінг-анкета — швидше до точного діагнозу

Щоб зекономити час лікарю, Міністерство охорони здоров’я порадило лікарям взяти до уваги європейський досвід про скрінінгові анкети. Як працюють вони у нас? Поки що ніяк. У лікувальних закладах міста люди в чергах про анкети і не чули   
 

Скринінг-анкета — швидше до точного діагнозу

Щоб краще пізнати людину, її потрібно поставити питання. Але якщо це обмежено часом, наприклад, на прийомі у лікаря? Де на кожного пацієнта, в кращому випадку, виділено 15-20 хвилин. 
Якщо говорити про туберкульоз, тому що зараз якраз проходить кампанія проти туберкульозу, як загрозливу епідемію, то існує наказ №620 про методи виявлення потенційних пацієнтів «Фтизіатрії». Для раннього виявлення таких на першій ланці (тобто на рівні сімейного лікаря) склали скринінгові анкети. 
— Тобто сидить черга, медсестра має роздати всім анкети, де вказуються симптоми, які можуть бути характерні для туберкульозу, — розповіла Галина Гуменюк, завідувачка протитуберкульозного диспансерного відділення при лікарні №1. — Зокрема в анкеті питають, чи є у вас кашель більше двох тижнів, кашель з кров'ю, фебрильна (38-39 градусів) чи субфебрильна (37,3-37,5) температура впродовж тривалого часу (тиждень, наприклад), втрата ваги, може ви пітнієте вночі, чи болить у грудях, відчуваєте втомленість, сонливість, роздратованість. Коли пацієнт заходить на прийом, дає заповнену анкету лікарю, той дивиться — 4 або 5 пунктів людина помітила позначкою «так». Це є приводом для направлення хворого дослідити мокротиння на туберкульоз. 
Точно такі ж анкети можуть вам пропонувати на прийомі у гінеколога, кардіолога, терапевта, чи при здачі аналізів. Не завжди таке трапляється, тому що, наприклад, скринігової анкети по туберкульозу в міських лікарнях журналіст не побачив. 


Віта Агафонова, невропатолог “Медичного центру Альтамедіка” 
— Само слово «скринінг» означає «просiювання». Тобто в результаті аналізу відсіюється група здорових людей. Вони дозволяють виявити захворювання, коли людина відчуває себе ще здоровою, а зовнішні ознаки патології повністю відсутні. Однак не завжди скринінг може піти на користь: інколи люди не бажають знати про початок серйозних захворювань, можуть вказувати неправдиву інформацію, аби швидше «відстрілятись». Таким чином, обстеження втрачає свою цінність при небажанні пацієнта проходити лікування. Але це дійсно чудова допомога лікарю в тому розумінні, що хоч приблизно знаєш, з чим пацієнт звернувся і куди потрібно відправити на дообстеження, якщо приділяється мало часу на огляд. Проте в цьому є плюси та мінуси. Тому повторно ретельно зібраний анамнез допоможе на 80% поставити правильний діагноз. Сьогодні лікарі більше схильні до того, щоб проводити скринінги лише у випадку реальної небезпеки для здоров’я багатьох людей.
 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up