В школі 14-річна вінничанка порізала вени. Як уберегти дітей від самогубства?

В школі 14-річна вінничанка порізала вени. Як уберегти дітей від самогубства?
Фото ілюстративне
  • Сьогодні, 19 лютого, в одній із шкіл району Вінниччини 14-річна дівчинка порізала собі вени.
  • З початку 2021 року в Україні у різних регіонах почастішали випадки самогубств серед підлітків.
  • Обставини смерті у кожному випадку різні, серед можливих причин – вплив соцмереж та небезпечних ігор, на кшталт, «Синій кит» чи «Момо».

Повідомлення про те, що 14-річна дівчина, перебуваючи у школі, порізала собі вени, надійшло в поліцію сьогодні, 19 лютого, від лікарів швидкої допомоги. 

—  Школярка на перерві у вбиральні порізала собі передпліччя. Дівчині відразу викликали медиків, які повідомили про цю подію ювенальних поліцейських, — кажуть у відділі комунікації поліції Вінницької області.

З дитиною, її однокласниками, вчителями та батьками, працівники поліції провели відповідну роботу, щоб з’ясувати причини такої її поведінки.

Відео дня

Попередньо встановили, що таким чином дівчинка хотіла привернути до себе увагу.

— Шановні батьки, приділяйте більше уваги своїм дітям, розмовляйте з ними про їх проблеми, пам'ятайте, що без Вашої підтримки їм важко впоратись зі своїми труднощами. Вашим дітям важливо знати, що за будь-яких обставин ви, їх найрідніші люди, підтримаєте та допоможете. Звертайте увагу на дозвілля своїх дітей, адже вони постійно користуються соціальними мережами та мобільними додатками, які негативно впливають на їх психіку, —  зазначають у поліції.

Хвиля дитячих самогубств

Україну приголомшила історія, яка сталася в одному з ліцеїв Боярки, що на Київщині. Дві семикласниці прямо в ліцеї під час перерви випили величезну дозу таблеток.

Одна дівчина померла, інша опинилася в реанімації.

Поліція встановлює, як дітям вдалося придбати препарати, а сама новина одразу розлетілася у соцмережах і ЗМІ.

Подібна історія сталась і в Умані на Черкащині з двома восьмикласницями. Обидві вони випили ті ж таблетки, але вижили. Це викликає підозри того, що школярки у різних регіонах подивились те саме відео у TikTok.

Як батькам уберегти дітей від самогубства?

На сайті Вінницької ОДА виклали поради батькам. Щоб вберегти своїх дітей від фатальних вчинків, батьки мають бути особливо уважними та розважливими:

  • Розмовляйте зі своїми дітьми про небезпеку в інтернеті.
  • Цікавтеся життям своєї дитини, її почуттями та переживаннями.
  • Приймайте її без приниження, критики й знецінення.
  • Приділяйте більшу увагу психологічному стану дитини.
  • Діти є дуже чутливими та вразливими. Підтримуйте та допомагайте їм.

 Пам’ятайте, що жорсткі заборони та ваше суворе ставлення можуть погіршити ситуацію.

Тема суїциду, у тому числі і дитячого, досить довгий час була предметом табу. Існувала, а в окремих випадках і до цього часу існує, думка, що розмова про самогубство може заохотити людину до такого вчинку. Розмова про самогубство не може бути причиною його заподіяння. Якщо не говорити на цю тему, то немає ніякої можливості дізнатися, чи є небезпека суїциду реальною. Крім того, така розмова буває першим кроком до запобігання самогубства:

Чи є в Україні сервіси/гарячі лінії допомоги людині зі схильністю до суїциду?

Служба медико-психологічної допомоги та профілактики гострих кризових станів:

  •  044 456 17 02
  •  044 456 17 25

Швидка допомога

  • 103

Що робити, якщо у вас виникли думки про суїцид?

У певних випадках суїцидальні думки можуть спричиняти психічні розлади (депресія, невроз нав’язливих станів, психоз). В інших – можуть з’являтися і у психічно здорової людини. Наприклад, якщо вона пережила сильний стрес або перебуває у стані хронічного стресу (психічного та фізичного виснаження). Ідея про самогубство у цьому випадку може означати «вимкнення» страждання, напруження і неприємних емоцій. Тобто людина не хоче вмирати і не планує завдавати собі кривди, але потужна дія стресу наче «підкидає» таку думку.

— У будь-якому разі про подібні думки варто поговорити із спеціалістом (психолог, психотерапевт, лікар-психіатр). Він може допомогти зрозуміти суть проблеми і зорієнтувати, як діяти далі. Із практики знаю випадки, коли людина замість спеціалістів зверталася по допомогу до друзів. Спершу вона ніби заспокоювалася, а потім забирала в себе життя. Друзі, родичі, Google, форуми, YouTube – не замінять кваліфікованого спеціаліста, — розповідає психолог Кирило Зіньков.

Що робити, якщо ви помітили схильність до суїциду у близьких?

Якщо у близької людини помічені схильності до суїциду, то найкраще, що можна зробити:

  • допомогти їй отримати кваліфіковану допомогу від спеціалістів.

У процесі спілкування варто:

  • не панікувати;
  • бути відкритими, давати розуміти людині, що вона цінна для вас;
  • проявляти підтримку та розуміння;
  • не знецінювати особу та її переживань;
  • уникати споживання алкоголю та інших психоактивних речовин;
  • давати зрозуміти, що з кризового стану/важких переживань є вихід;
  • не тиснути, а в турботливій формі пропонувати допомогти особі отримати допомогу.

Що критичніша ситуація, то вужчий перелік можливих варіантів. Якщо стан загострюється, а особа не реагує, то варто звернутися до швидкої допомоги або кризової служби.

Згідно із законодавством України, коли особа перебуває у гострих психотичних станах чи стані алкогольного/наркотичного cп’яніння та несе загрозу собі (або близьким), —  це підстава для примусової госпіталізації

 

Читайте також:

«Хто казав, що карантин, то скучно»: хлопці роздяглись та стрибнули з мосту

У Калинівці восьмирічний хлопчик в мороз йшов по вулиці та плакав. Що сталось?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (214)
  • Оля Шурепа

    Та да все батьки винні- а перше кохання?А гормони?
  • Вера Стадникова

    Неужели нечем заняться
    Полезным чем то???
    Занимаетесь херней!
  • Tamila Povkhanych

    Щоб такого не було, батькам треба ЧУТИ своїх дітей, а не просто слухати. Соромно тут читати про якийсь там вплив телефонів і так далі. Якщо в дитини в житті все добре, що б там не писали у соц мережах, вона НЕ накладе на себе руки.

    Ярослава Ільницька reply Tamila Povkhanych

    Tamila Povkhanych сформована правильна думка
  • Анюта Кондратенко

    НЕ ДОВОДИТЬ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up