Рак молочної залози в жінки. Першопричини захворювання: медичні чи психологічні?

Рак молочної залози в жінки. Першопричини захворювання: медичні чи психологічні?
  • Для кожної жінки почути діагноз «рак молочної залози» — це усвідомлення смертельно-небезпечної хвороби, а також психологічний стрес, оскільки будуть естетичні наслідки. Після почутого діагнозу всі життєві пріоритети летять шкереберть, жінка стає розгубленою і беззахисною.  

В рамках місяця боротьби з раком молочної залози, ми продовжуємо інформувати читачів про невидиму загрозу для їх здоров'я і стани, які передують виникненню раку. Розповідаємо, як діагностувати, лікувати та попередити хворобу.

Фахівці розкривають першопричини захворювання, дають рекомендації як їх подолати.

Ми знаємо, як руйнується звичний устрій життя і в який стрес впадає жінка при підтвердженні діагнозу «рак молочної залози». Складно навіть уявити, наскільки змінюється побут, цінності, життєві пріоритети.

Саме тому Вінницькі медичні центри закликають пройти обстеження молочних залоз та дарують знижки (Партнерський проєкт)

Вчені давно вивчають фактори, які впливають на виникнення раку, і з'ясували, що не існує єдиної причини — є безліч факторів, які в тій чи іншій мірі збільшують ризик виникнення цього захворювання. Це можуть бути шкідливі звички, неправильне харчування, недостатня фізична активність, забруднення навколишнього середовища, спадковість, гормональна терапія, зниження імунітету і інші. Традиційно вивчаються біологічні, медичні фактори ризику, проте існують і психологічні. Вони, поряд з іншими, відіграють значну роль у виникненні онкозахворювань, зокрема раку молочної залози

Ця хвороба є тяжким соматичним захворюванням, тобто, першопричини не пов’язані з тілесним здоров’ям, а з емоційним станом. Медики і психологи спостерігають і знають, яка непроста ситуація панує в душі і сім’ї хворої на рак людини. І саме в цей момент, коли все єство жінки, його фізична і ментальна оболонка повинні налаштуватися на боротьбу за життя, особливо важливо отримати правильний емоційний поштовх, знайти психологічну опору і поставити пацієнту мету подолати хворобу. Психологічна допомога онкохворим — це найважливіший етап в процесі одужання.

Жінкам дуже важливо мати позитивні установки на збереження власного здоров'я.

З точки зору психології однією з причин раку можна вважати наявність і переживання глибокої душевної рани, старої образи, потаємної, прихованою від всіх таємниці або горя, які не дають спокою, буквально з'їдають зсередини.

Також важливою причиною раку молочної залози можна вважати збереження почуття ненависті, ворожості, особливо до осіб чоловічої статі. Для попередження можливих онкологічних захворювань доцільно змінити негативні установки і включити в своє мислення нові життєстверджуючі погляди і концепції.

Психологи розрізняють до чотирьох переломних моментів у житті жінки з раком молочної залози. І кожен етап вимагає особливої методики роботи з пацієнткою. Психотерапевти і онкопсихологи спеціалізуються на такій індивідуальній допомозі. В цей період спільниками в лікуванні, крім професійної медичної команди, стають близькі і рідні люди, які разом з досвідченим психологом допомагають пройти всі етапи лікування, повіривши в швидше одужання і позитивні наслідки.

Наталія Козак, психолог, психотерапевт:

— Причиною багатьох захворювань є психосоматика. Коли людина не в змозі в даний момент реалізувати або заявити про свою потребу, її тіло робить це за неї. Спочатку з’являється симптом, який намагається привернути увагу людини до того, що щось відбувається не так. І в цьому моменті, при кваліфікованій допомозі, можливо допомогти людині з’ясувати, що за цим симптомом приховується, яка потреба, і як її можна реалізувати без шкоди для здоров’я. Якщо не звертати уваги на симптом, він з часом перетворюється на хворобу.

Психосоматичним аспектом раку молочних залоз можуть бути різні причини: постійні звинувачення та образи в адресу жінки, стрес та відчуття вини за те, що чоловік не любить або зраджує.

Існує теорія про те, що патологія лівої частини молочних залоз говорить про те, що, можливо, це не виражена образа на батька, який не дав достатньою любові, або, взагалі, хотів хлопчика, співчуття до матері, яку не любив батько або образи на свого чоловіка.  А права частина — про відсутність любові з  материнської сторони або складні непорозуміння з матір’ю та звинувачення її в цьому.

Інколи причиною раку молочних залоз може бути заперечення кохання та своєї жіночності в цілому, свідома відмова від чоловіків та їх допомоги та підтримки, обезцінювання ролі чоловіка в житті жінки. Або навпаки заздрість до інших жінок в тому, що їх кохають.

Але однозначно назвати причини без консультації з психотерапевтом не можливо. Не зважаючи на те, що в психосоматиці є певні узагальнюючі причини хвороб, кожна ситуація абсолютно індивідуальна. І її необхідно ретельно досліджувати перед тим, щоб дістатися до істинної причини вашої хвороби.


Реклама

 


Читайте також:

Вінницькі медичні центри закликають пройти обстеження молочних залоз та дарують знижки (Партнерський проєкт)

Жовтень - місяць боротьби з раком молочної залози. Причини, симптоми та самодіагностика, що рятує життя

Мастопатія. Чи може це доброякісне новоутворення стати раком молочної залози?

«З’явилась сила, вдячність і любов». Історія вінничанки, яка подолала рак

keyboard_arrow_up