Мастопатія. Чи може це доброякісне новоутворення стати раком молочної залози?

Мастопатія. Чи може це доброякісне новоутворення  стати раком молочної залози?
  • Здоров'я жінки. Доброякісні захворювання молочних залоз — це приховані вороги. Вони небезпечні тим, що збільшують ризик виникнення злоякісних новоутворень та їх безсимптомного прогресування. До таких доброякісних станів відносять мастопатію. Давайте дізнаємось, якою буває мастопатія, як вчасно розпізнати та вилікувати новоутворення.

Що таке мастопатія і чим небезпечна?

В рамках місяця боротьби з раком молочної залози, ми продовжуємо інформувати читачів про невидиму загрозу для їх здоров'я і стани, які передують виникненню раку. Розповідаємо, як діагностувати, лікувати та попередити хворобу.

Цього разу розповімо про доброякісне новоутворення молочних залоз — мастопатію. Проявляється змінами структури молочної залози, а саме її тканини. Під впливом сприятливих факторів в грудях формуються кістозні та фіброзні утворення. Найчастіше мастопатію виявляють у жінок репродуктивного віку.

Доброякісні новоутворення молочних залоз вважаються передпухлинними станами. Вони можуть місяцями та роками не турбувати жінку. Небезпека мастопатії полягає в тому, що тлі цієї  патології може сформуватися рак молочної залози. У категорії хворих на мастопатію, ризик розвитку злоякісних новоутворень вище в 3-5 разів, ніж в загальній популяції людей. До речі, мастопатія часто розвивається на фоні інших гінекологічних захворювань.

Саме тому Вінницькі медичні центри закликають пройти обстеження молочних залоз та дарують знижки (Партнерський проєкт)

Чому виникає мастопатія?

Гінекологи виділяють декілька причин, здатних викликати доброякісне новоутворення. Серед них:

  1. Ендокринний збій. Сюди відносять усі захворювання, пов‘язані зі змінами в роботі  гормональної системи: діабети, хвороби щитоподібної залози.
  2. Хронічний стрес. Поганий сон, важка праця, моральне напруження та інші фактори сприяють виснаженню нервової системи.
  3. Генетичні передумови. Якщо у кровних родичів по материнській лінії були доброякісні чи злоякісні новоутворення, необхідно уважно слідкувати за здоров‘ям.
  4. Мастопатія може виникати через пізню першу вагітність, невеликий проміжок годування груддю, пізній початок менструації, аборти.

Отже існує великий список причин, які провокують розвиток мастопатії. Велику увагу приділяють саме ендокринним порушенням, адже гормональна система регулює велику кількість процесів в організмі.

Які бувають мастопатії?

Виділяють декілька видів мастопатії. Серед них:

Патологія виявляється у жінок репродуктивного віку, тому необхідно проходити щорічні профілактичні огляди у лікаря-гінеколога.

Чи можна діагностувати мастопатію на ранніх етапах?

Клінічні ознаки мастопатії можна виявити при домашньому огляді. Звертайте увагу на такі симптоми:

Болісність залоз при мастопатії збільшується перед менструацією, після неї трохи зменшується, проте не зникає повністю.

Як профілактувати мастопатію?

Існує декілька порад, які знижують ризики появи доброякісних утворень, а також допомагають вчасно виявити проблему:

Як лікується мастопатія?

В основі лікування – корекція нейроендокринної причини, яка викликала зміни в залозах. Виділяють декілька способів терапії, які можуть використовувати як самостійно, так і в комбінації.

До негормональних методів лікування хвороби відносять:

  • дієтотерапію;
  • вітамінні препарати;
  • імуномодулюючі комплекси;
  • гепатопротектори.

Окремо призначають гормональні ліки для корекції рівня естрогенів та прогестерону, пролактину. А також інгібітори, які пригнічують вплив гормонів на органи-мішені.

В деяких випадках використовують хірургічний метод лікування —  секторальна резекція молочних залоз.

Отже, мастопатія, це захворювання незапального характеру, яке первинно виникає в жінок репродуктивного віку. В основі розвитку доброякісного утворення лежить гормональний збій, нейроендокринні проблеми, генетичні особливості. Новоутворення небезечне безсимптомним протіканням та можливим переродженням у злоякісну форму. Для лікування мастопатії використовують медичні препарати, негормональну терапію та хірургічні методи. Найкраща профілактика мастопатії —  здоровий спосіб життя та щомісячна самодіагностика грудей.


Реклама

 


Читайте також:

Вінницькі медичні центри закликають пройти обстеження молочних залоз та дарують знижки (Партнерський проєкт)

Жовтень - місяць боротьби з раком молочної залози. Причини, симптоми та самодіагностика, що рятує життя

Рак молочної залози в жінки. Першопричини захворювання: медичні чи психологічні?

«З’явилась сила, вдячність і любов». Історія вінничанки, яка подолала рак

keyboard_arrow_up