Порятунок від спеки. ТОП-9 порад, які врятують від негативних наслідків

Порятунок від спеки. ТОП-9 порад, які врятують від негативних наслідків
  • В Україну йде шалена спека. За даними CDC, сотні людей щороку помирають від причин, викликаних високою температурою. Тому варто підготуватися та поберегти своє здоров'я.
Надзвичайна (екстремальна) спека — температури, що коливаються на 10 і більше градусів вище середньої високої температури, визначеної для певного регіону і тривають протягом декількох тижнів. 

Спека може стати причиною хвороб (сонячний удар, виснаження теплом (перегрів тіла), теплові судоми, сонячний опік, висипи), особливо, якщо тіло людини не здатне охолодитися за високих температур. Про це розповідає Центр громадського здоров’я України.

Фактори, що впливають на здатність тіла охолодитися:

  • Висока вологість повітря — у цьому випадку, піт не випаровується швидко, що заважає тілу виділяти тепло, коли це потрібно.
  • Особисті фактори — вік, ожиріння, лихоманка, зневоднення, хвороби серця, психічні захворювання, сонячні опіки, вживання наркотиків та алкоголю.

— Люди у віці 65+ років мають високий ризик хвороб, пов’язаних зі спекою. Діти молодше двох років та люди з хронічними чи психічними захворюваннями також мають більший ризик, — зазначають у Центрі. — Якщо ви піклуєтеся про людей із групи ризику, обов’язково простежте, щоби вони мали: достатню кількість води та перебували в прохолодному приміщенні. Запитайте їх, чи у них є до цього доступ та як ви можете допомогти.

Відео дня

ТОП порад, що вбережуть від спеки:

  1. Перебувайте в охолодженому приміщенні. За можливості краще залишатись у будівлях із кондиціонером. Якщо вдома його немає — зайдіть до кондиційованих громадських приміщень — навіть кілька годин, проведених в охолодженому приміщенні, можуть допомогти тілу адаптуватися до спеки на вулиці.
  2. Обмежте фізичну активність на свіжому повітрі опівдні. Зменшуйте об’єм фізичних вправ під час спеки. Людям, які не звикли працювати за високої температури повітря, рекомендовано починати вправи повільно та поступово збільшувати темп і підвищувати навантаження. У випадку прискореного серцебиття та браку повітря, варто припинити будь-які заняття. Перейдіть у тінь, відпочиньте, особливо, якщо відчуватимете запаморочення та слабкість. Проконсультуйтеся із сімейним лікарем щодо фізичних навантажень за спекотної погоди.
  3. Не перебувайте на вулиці в спекотні години. Особливо в період з 11:00 до 16:00, коли сонце світить найсильніше.
  4. Носіть вільний, легкий і світлий одяг. Одягайте вбрання з довгими рукавами, надівайте сонцезахисні окуляри (із захистом від UVA і UVB променів), капелюх, краще із широкими полями, щоби затінити обличчя, вуха та шию.
  5. Користуйтеся сонцезахисними засобами. Засмага може значно уповільнити здатність шкіри вивільняти надлишок тепла, впливаючи на здатність організму до охолодження, крім цього — зневоднює його. Шукайте засоби захисту від сонця з поміткою «широкий спектр» або «захист UVA/UVB» з SPF 30 і більше на етикетці — такі продукти діють краще. Застосовуйте їх повторно відповідно до інструкції на етикетці. Наносіть сонцезахисні креми за 30 хвилин перед виходом на вулицю.
  6. Приймайте прохолодний душ або ванну. Електричні вентилятори можуть забезпечити комфорт, але коли температура повітря досягає критичної позначки, вони стають неефективними. Кращий спосіб охолонути — прийняти прохолодний душ або ванну.
  7. Пийте більше води. Підтримуйте водний баланс незалежно від того, наскільки ви активні. Пийте багато, маленькими порціями, не чекайте на відчуття спраги. Важливо! Порадьтеся з вашим лікарем щодо допустимої кількості вживання води в спеку, якщо є протипокази за станом здоров’я.
  8. Уникайте споживання гарячих та важких страв. Вони створюють додаткове теплове навантаження для вашого тіла.
  9. Не пийте солодкі напої та алкоголь. Вживання напоїв, що містять кофеїн, алкоголь або велику кількість цукру, призводить до втрати більшої кількості рідини. Уникайте дуже холодних напоїв, вони можуть викликати судоми шлунку.

— Не варто забувати, що залишати дітей або тварин у припаркованому на сонці авто — небезпечно! Машина швидко нагрівається, тому ризик отримати несприятливі наслідки від спеки значно збільшується, — наголошують у Центрі.

 

Читайте також:

Сьогодні вітаємо Софію та Марію. Історія та прикмети 17 червня

Десь +20, а десь +28. Кому завтра чекати спеки та берегти голову від сонця

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up