Роблять більше восьми тисяч щеплень за добу, або Як і чому змінюється статистика вакцинації

Роблять більше восьми тисяч щеплень за добу, або Як і чому змінюється статистика вакцинації
  • В Україні продовжує збільшуватись кількість хворих на ковід і ледь не щодня зростає статистика смертності.
  • У містах посилюють карантинні обмеження, а питання щеплення та отримання COVID-сертифікатів виходить на новий рівень — через це до центрів масової вакцинації знову починають вишуковуватись черги.
  • Ми побували в одному із таких центрів і подивились, як все відбувається.

Наразі в Україні триває п’ятий етап вакцинації. Станом на 20 жовтня 2021 року дві дози отримали шість мільйонів 743 тисячі 615 осіб, у Вінницькій області ж повністю щеплених — 260 тисяч 452 людини.

Після запровадження нових карантинних обмежень, які стосуються наявності COVID-сертифікатів, у багатьох містах країни почали вишиковуватись черги до центрів масової вакцинації. Особливо це помітно у містах «червоної зони». 

Відео дня

А яка ситуація у нашому місті? Щоб це з’ясувати, журналісти 20minut.ua завітали в один із міських центрів, що в приміщенні вінницької «Книжки». 

Причини вакцинації різні

Центр масової вакцинації за адресою Хмельницьке шосе, 7 працює у будні дні з 10-ї до 17-ї години, а у вихідні — з 10-ї до 14-ї. Ми навідались туди в четвер близько 12-ї ранку. 

У фоє «Книжки» помічаємо зо два десятки людей різного віку. Їх можна умовно поділити на чотири групи:

  • перша група за окремим столиком заповнює необхідні для щеплення документи;
  • друга група чекає своєї черги, щоб зайти у невеличке відокремлене приміщення (такий собі, «польовий кабінет»), де лікарка вносить у реєстр дані пацієнта, розпитує про самопочуття, алергії, хронічні хвороби, розповідає про наявні вакцини та відповідає на додаткові питання, якщо такі виникають;
  • третя — чекає безпосередньо щеплення (медпрацівниця робить укол у спеціальному наметі);
  • четверта ж група «відпочиває» після процедури (протягом 20-30 хвилин пацієнт має посидіти, щоб лікарі могли прослідкувати його стан).

— Кожного дня збільшується кількість людей, які хочуть вакцинуватись. Ми їх рахуємо і бачимо, що першого дня, умовно у понеділок, їх було менше, у вівторок — більше, у середу — ще більше і сьогодні, відповідно, ще більше, ніж вчора, — говорить лікарка-інфекціоністка КНП ВОР «Клінічний Центр інфекційних хвороб» Любов Волковська. — Чому стали вакцинуватись більше? Насправді в кожного причини різні: одні кажуть, що хочуть себе захистити, інші — «бо так треба».

Зазначимо, що вибір вакцини залишається за людиною. Так, у центрі масової вакцинації можна отримати дозу «AstraZeneca», «Pfizer-Biontech» або «Sinovac Biotech».

— Кожен, хто приходить сюди, називає, яку саме вакцину хоче отримати, — додає Любов Волковська. — Ми ж за потреби можемо проконсультувати, а також повідомляємо, коли орієнтовно прийде час другої дози.

А інтервал між двома дозами у цих вакцинах справді різниться. Так, читаємо на офіційному ресурсі, «AstraZeneca» передбачає інтервал у 12 тижнів, «Pfizer-Biontech» — 21 день, «Sinovac Biotech» — від 14 до 28 днів.

— Мене діти переконали зробити вакцину. Це сьогодні якраз за першою дозою прийшла, — каже вінничанка Ольга. — Мені скоро 60, а вони хвилюються, кажуть, що обов’язково треба (вакцинуватись — прим.авт.), бо в зоні ризику. А я що? А я їх і послухала, бо згодна — у моєму віці вже треба берегтись, а не геройствувати.

А ось чоловік, який назвався Ігорем, зізнався, що «прийшов, щоб був сертифікат».

— Це не моя ініціатива, більше на роботі «настойчиво рекомендуют». Типу, хочеш заробляти, маєш вакцинуватись, — говорить він, і на наше уточнювальне питання про професію, відповідає: «сфера обслуговування».

А що ж статистика?

Загалом, нагадаємо, вакцинація в Україні розпочалась 24 лютого цього року, а вже у червні на Вінниччині було кілька тисяч людей, які отримали дві дози.

  • Червень — 5 354 особи;
  • Липень — 33 139 осіб;
  • Серпень — 87 102 особи;
  • Вересень — 157 916 осіб;
  • Жовтень (станом на 20 жовтня) — 260 452 особи.
Зображення і статистичні дані: health-security.rnbo.gov.ua

При цьому, цікаво виглядає і загальна статистика вакцинації у Вінницькій області за останні п’ять днів (маємо на увазі кількість людей, які зробили одне щеплення за добу). Отож:

  • 16 жовтня — 1 887 осіб;
  • 17 жовтня — 1 602 особи;
  • 18 жовтня — 6 296 осіб;
  • 19 жовтня — 8 051 особа;
  • 20 жовтня — 8 445 осіб.
Зображення: vaccination.covid19.gov.ua

Де вакцинуватись?

Як ми зазначили раніше, у нашому місті й області працюють безплатні пункти щеплення та центри масової вакцинації. У деяких з них, звертаємо увагу, вакцину можна отримати щодня, тоді як інші працюють тільки на вихідних. 

Ознайомитись із повним переліком та обрати найближчий до вас пункт чи центр можна ТУТ.

 

Читайте також:

Не короною єдиною, або Які ще епідемії вирували на Вінниччині в минулому

Врятував світ від туберкульозу й отримав Нобелівську премію. Що відомо про Зельмана Ваксмана

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Я і світ

    Daily reply Я і світ

    во во правильно сказал в конце видео  тварь-гандоны штопаные
  • Daily

    та як не крути всі ми в зоні ризику є коронаврус чи нема його

keyboard_arrow_up