Тиф, холера, чума: які епідемії вирували на Вінниччині в минулому

Тиф, холера, чума: які епідемії вирували на Вінниччині в минулому
Зображення cgz.vn.ua
  • Коронавірус – не єдина пандемія, з якою боролись в наших краях.
  • У різний час на Поділлі вирували чума, холера, віспа, тиф і ще багато хвороб, які зрештою відступили, а містяни повернулись до нормального життя.
  • Розказуємо про головні епідемії минулого і про цікаві вінницькі факти. 

Лікарка вищої кваліфікаційної категорії з загальної гігієни Віталіна Пристопюк розказала про історію епідемій на Поділлі і про те, як наші попередники вже не раз зустрічались зі смертельними хворобами й змогли їх подолати.

«Різні інфекції лютували на теренах нинішньої Вінниччини впродовж попередніх століть. Але не було серед них страшнішої від чуми, — читаємо на сайті Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України. — З історичних та архівних джерел, у тому числі «Подільські парафіяльні відомості» відомо, що за три століття, починаючи з 1510 і до 1812 років, чума («морове повітря»), страшна «чорна смерть», «являлася» на Поділлі 19 разів».

У той час, зрозуміло, не було ще епідеміологів, вірусологів чи інфекціоністів, навіть прості лікарі й аптекарі були рідкістю. Тому не дивно, що хвороби поширювались з такою шаленою швидкістю.

Відео дня

«Першим професійним лікарем-вінничанином був Яків Постоловський, який у 1785 році був відправлений на навчання до Головної Школи Краківського Університету і, після подолання труднощів лікарської науки, аж через 10 років повернувся до рідного міста, — читаємо далі. — Ймовірніше всього, лікарі на Поділлі, зокрема у Вінниці, були і набагато раніше, але знищення архівів ХVI – XVII століття міст Києва та Вінниці не дають історикам та краєзнавцям зробити повне наукове підтвердження.  Наприклад, відомо, що у 1724 році у Вінниці працював один цирульник. До його послуг входили не лише перукарські, а і якісь примітивні медичні».

Як пише Віталіна Пристопюк, першу офіційно відому аптеку в нашому місті відкрив Марко Шепсель, відомий Брацлавський рабин, у 80-х роках XVIIІ століття.

З Браїлова з чумою

Усе це змушувало людей звертатися до знахарів, які часто через незнання робили тільки гірше.

Раніше, нагадаємо, ми розповідали про те, як знахар Заїка завіз із Браїлова у Вінницю чуму.

«Він наказав дати у його розпорядження дванадцять хлопчиків, єдиних синів у родинах, і білого коня. Потім повелів викопати із могили труп померлого від зарази, прив’язав мерця до хвоста білого коня і, в супроводі 12 хлопчиків, тягав його по містечку, — розповідає у своєму дописі Віталіна Пристопюк. — Зараза посилилась. Злякавшись, знахар втік до Вінниці на тому ж білому коні, прихопивши із собою багато речей з Браїлова, які роздав рідним та іншим людям. От тоді епідемія почалася і в Вінниці. То був 1770 рік». 

Лікарка додає, що хоч капуцини намагалися допомогти, чума все ж продовжила поширюватися. 

«Свідчення Капуцинського літопису вказують, що у другій половині ХVІІІ століття чумна пошесть лютувала у Вінниці чотири рази. Лише епідемія 1770 року забрала життя близько 260 тисяч осіб, що більше половини населення тодішньої Подільської губернії», — зазначає вона. 

Довгі роки холери

Пандемію холери світ переживав з 1826 по 1830 роки. Вона до Європи, за словами істориків, прийшла з Індії. Не оминула на своєму шляху смертоносна недуга й Вінницю.

«За Літописом Капуцинського монастиря 1830 рік був страшний неврожаєм і холерою, коли люди чорніли, починали блювати, падали і вмирали, — пише вінницька лікарка. — Згадує літопис холеру у Вінниці і у 1848 році. А потім про холеру у нашому місті згадують у 1892 році».

Того ж року у Вінниці створили повітову санітарно-виконавчу комісію на чолі з головою повітового дворянства Павлом Поворозніковим.

«До складу цієї комісії входив і лікар Микола Оводов, який згодом став міським головою і значну увагу приділяв санітарному стану міста, — продовжує Віталіна Пристопюк. — Саме з ініціативи Миколи Оводова ринкову зону, яка була в критично антисанітарному стані, перенесено на площу Каліча (нині це площа Гагаріна). Створювались летючі загони екстреної медичної допомоги, ініціювались перевірки чистоти колодязів та їх захисту від зовнішнього впливу». 

Микола Оводов

За свій внесок у боротьбу з епідемією видатний вінничанин отримав орден святої Анни ІІІ ступеня. 

Спалах тифу

На початку ХХ століття у Вінниці розгорілась епідемія тифу. Історики говорять про те, що у 1909 році його великий спалах зареєстрували в міській тюрмі.

«Померла третина в’язнів і навіть начальник тюрми. В цій тюрмі на той час відбував покарання за свої соціально-політичні погляди ЛОР-лікар, згодом відомий політичний діяч, перший очільник дипломатичної місії Української Народної Республіки у Великій Британії Микола Стаховський, — йдеться далі у дописі. — Епідемія тифу ширилась Подільським краєм і в роки Першої світової війни та в період військових дій 1917-1921 років, аж до 1923 року».

Вважається, що найбільш проблемними місцями були територія від залізничного вокзалу до теперішнього центрального базару, тюрма й казарми, що розміщувались на вулиці Стрілецькій

«Страшним в епідемічному плані часом для міста був 1919 рік, коли тиф косив вояків дієвої армії Української Народної республіки та Української Галицької Армії. Хворіло їх понад вісім тисяч, 90 % з яких померло, — пише Віталіна Пристопюк. — Історики пишуть про військові кладовища в районі нинішнього 45-го заводу, території лікарні імені академіка О. Ющенка та центрального парку».

Перемогти тиф на Поділлі вдалось лише у 1923 році. Посприяв цьому й хіміко-фармацевтичний інститут, який відкрили у 1921 році. Нині це Вінницький національний медичний університет імені М.І.Пирогова.

Велика сила карантину

Ще багато років тому люди зрозуміли, що допомогти з припиненням поширення епідемій можуть карантинні заходи. Правда, спочатку слово «карантин» мало трохи інше значення і означало 40-денний період. Саме на такий час у XIV столітті, людей, які прибули до Венеції з інших міст і країн, заселяли до окремих будівель й уважно за ними спостерігали.

«І лише у другій половині ХVІІІ століття «карантин» передбачав локацію, де мають перебувати люди, що прибули із заразних місць, — пояснює у своєму дописі вінницька лікарка. — На Поділлі лише наприкінці ХVІІІ століття карантин було поставлено в обов’язок муніципальному врядуванню, а згодом почали діяти правила, затвердженні відповідним документом — карантинним статутом». 

Віталіна Пристопюк зазначає, що взимку 1797 року, у зв’язку з наближенням до міста заразної пошесті, вінницький городничий запропонував магістрату ввести карантин, облаштувати вартових і застави вдень і вночі на проходах і проїздах до Вінниці.

«Це не зовсім сподобалось купцям і торговцям, які втратили будь-яку можливість провозити до міста свої товари.  Але вимоги були принципово суворими. Про серйозність ставлення до карантинного статуту свідчать і архівні матеріали: Подільський цивільний губернатор запропонував гласним Вінницького магістрату розглянути справу вінницького міщанина і визначити міру покарання за перехід ним через кордон поза встановленим пропускним місцем без витримки в карантині, — пише далі вона. — Карантинні заходи мали свій результат: наприкінці наступного року загроза епідемії чуми минула».

У своєму дописі Віталіна Пристопюк посилається на праці відомих істориків і краєзнавців. Серед них вона виокремлює і онлайн-лекцію історика Олександра Федоришена. 

Пропонуємо переглянути той запис, бо, як бачимо, він досі залишається актуальним.

 

У матеріалі використані ілюстративні зображення

 

Читайте також:

Вінницьке льодове побоїще й військова хитрість Івана Богуна. Деталі розповідає Олександр Федоришен

«Культурна ідентифікація». Чому вінничанка вирішила заспівати 120 народних пісень і де їх почути?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Benya Raiderman

    Как обычно подкинули, чуму привез знахарь Заика из Браилова, думаю через лет 100 узнаем кто эту заразу подкинул

keyboard_arrow_up