Первинна медична допомога переходить на електронну систему. Зміни вже з 1 квітня

Первинна медична допомога переходить на електронну систему. Зміни вже з 1 квітня
  • Підписна кампанія «Лікар в кожну родину» буде тривати до липня 2019 року.
  • Уже зараз лікарі первинки заводять електронні медкарти своїм пацієнтам.
  • А з квітня без сімейного лікаря отримати ліки за програмою «Доступні ліки» буде проблематично

 

Трохи більше 70 тисяч вінничан ще не визначилися з сімейним лікарем. Хоча варто, адже з 1 березня на первинній ланці запрацювала електронна медична картка. Вводити необхідні дані в електронну медкарту можуть сімейні лікарі, терапевти, педіатри тих медзакладів, які підключені до електронної системи охорони здоров’я та до Нацслужби (НЗСУ).

- У Вінниці всі центри первинної медико-санітарної допомоги мають угоди з Нацслужбою здоров’я і готові до запуску електронних сервісів, таких як е-рецепт, електронні медзаписи, - говорить головний лікар міста Олександр Шиш.   

Звернулись до лікаря, медкарта автоматично

Поки що, ця система працює в тестовому режимі. Тим не менш, вже зараз всі звернення та скарги пацієнта фіксуються сімейними лікарями в електронній системі. Звичайно, це буде працювати для тих пацієнтів, які вже визначилися з лікарем. Поступово до електронної системи будуть вноситися всі дані про пацієнта (таким чином буде створюватися повноцінна е-медкартка та замінювати паперові форми).

Відео дня

З другої половини 2019 року записи в електронній медкартці зможуть робити також спеціалісти лабораторій, поліклінік та консультативно-діагностичних центрів, які розпочнуть працювати з Нацслужбою здоров’я за програмою “Безкоштовна діагностика”.

З квітня - електронний рецепт

Якщо ви ще не обрали свого лікаря, саме час це зробити. Тому що все більше послуг переходять в електронний формат, і зав'язані вони всі на деклараціях. Зокрема з квітня в обіг вводиться електронний рецепт,  і тільки завдяки ньому можна буде придбати ліки за програмою “Доступні ліки”. Електронний рецепт може виписати вам лише ваш сімейний лікар. До цього часу в аптеках - учасницях програми встановлюють спеціальне програмне забезпечення і вони підпишуть договори з Нацслужбою здоров’я.

Це дозволить пацієнтам отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні без прив'язки до місцевості, де цей рецепт був виданий.

Як буде формуватися електронна медкартка

На першому етапі до електронної системи лікарі первинки будуть вносити лише дані про звернення пацієнтів. Використовувати для цього будуть міжнародну класифікацію первинної медичної допомоги (ІСРС) – це найбільш поширена класифікація, яка використовується на первинній ланці в багатьох країнах світу. ICPC-2 має близько 1300 кодів, які описують найбільш часті (більше ніж 1 випадок на 1000 пацієнтів на рік) проблеми. Рівень деталізації цих проблем є відповідним для первинної медичної допомоги. Для порівняння: наявна сьогодні Міжнародна класифікація хвороб (МКХ-10) містить від 14000 до 140000 кодів із складною системою кодування, більшість з яких не використовується в ПМД (первинка)

Для кожного візиту пацієнта ІСРС-2 дозволяє кодувати три складові:
1. Причину звернення пацієнта до лікаря (скарги, консультації або оцінка аналізів).
2. Діагноз (як це бачить сімейний лікар).
3. Дії (лікування, направлення на додаткові обстеження або на вторинну ланку).

Як отримати ліки за електронним рецептом

1. Пацієнт приходить на прийом до сімейного лікаря, з яким у нього підписана декларація. (Без декларації скористатися програмою «Доступні ліки» буде неможливо).
2. Лікар проводить прийом і виписує рецепт.
3. Під час виписування електронного рецепту лікар разом з пацієнтом мають перевірити, чи номер мобільного телефону, зазначений в декларації, є актуальним і належить пацієнту. Лікар повинен назвати вам код мобільного оператора та останні цифри номера.
4. Після перевірки номера телефону, лікар виписує рецепт в електронній системі охорони здоров’я.
5. На мобільний телефон пацієнта приходить смс з унікальним номером рецепта та кодом підтвердження для отримання ліків. Приклад: “Ваш рецепт: ХХХХ. Код підтвердження: ХХХ”.
6. Якщо необхідно або за проханням пацієнта лікар може роздрукувати консультаційний висновок, який містить розділ з призначеннями, де є інформація про виписані ліки та номер електронного рецепта.
7. Пацієнт йде у будь-яку аптеку, що бере участь у програмі «Доступні ліки». Називає працівнику аптеки номер рецепта.
8. Фармацевт пропонує пацієнту лікарські засоби, які є в цій аптеці і входять в програму «Доступні ліки».
9. Пацієнт обирає один із лікарських засобів, називає код підтвердження та отримує свої ліки. Якщо необхідного препарату немає, пацієнт може піти в іншу аптеку.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up