Перший смертельний випадок кору у Вінниці. Померла восьмимісячна дитина

Перший смертельний випадок кору у Вінниці. Померла восьмимісячна дитина
  • В дитячій обласній інфекційній лікарні, 14 січня, від кору померла восьмимісячна дитина.
  • Загалом по Україні вже 17 смертей від кору.
  • Через низьку вакцинацію, та майже відсутність колективного імунітету за останні 35 років такого кору як зараз, лікарі не спостерігали.
  • - В нас епідемія, -  каже обласний дитячий інфекціоніст Ірина Незгода.

За словами Ірини Незгоди в 2018 році в області було 3338 випадків кору, з них 2181 дітей. А лише за два тижні січня 2019 року маємо 524 випадки кору, із них 288 діти.

- Можна сказати що більше половини хворих то діти, - каже лікар. - Із всіх захворівших 70% не щепленні взагалі.  
Згідно національного календаря щеплень, від кору перша вакцинація проводиться коли дитині виповнюється 12 місяців, а потім ревакцинація в 6 років. За словами лікаря щоб не було ніяких спалахів інфекції, має бути щеплено 97-98% населення. В нас останнім часом було щепенно лише 30-40%  населення, тому маємо таку проблему.

- За 35 років такого кору ми не бачили, - говорить Ірина Незгода. - В нас зараз епідемія, яка пішла з Європейських країн, на західну Україну, а потім як це зазвичай відбувається прийшла до нас. Ця хвороба має циклічність, та враховуючи що останні кілька (3-4) років не було в достатній кількості вакцин, або вакцини викликали сумніви в батьків (тож дітей вони не вакцинували), загальний імунітет населення впав на катастрофічний низький рівень. Діти, які зараз виросли, стали підлітками, не мають імунітету.

Відео дня

В лікарні багато хворих

Якщо говорити за нашу область то найбільший рівень захворюваності на даний час має місто Вінниця, Барський, Бершадський, Козятинський, Липовецький райони.

- Зараз спостерігаємо десь середину спалаху, кожного дня в нашу інфекційну лікарню потрапляють в середньому 8-10 хворих, а ми третинний рівень, тож маємо найважчих хворих, - говорить лікар. - З початку епідемічного періоду (з травня 2018 року) по нашому стаціонару було проліковано більше 500 чоловік. Станом на сьогодні стаціонар практично повністю заповнений хворими на кір (42 хворих на 60 ліжок). Є декілька хворих з кишковими інфекціями, і ще грип пішов.

Летальні випадки тривають

За словами лікаря по Україні від кору вже померло 17 чоловік. У Вінниці 14 січня трапилася перша дитяча смерть. Кір 2018-2019 дуже важкий, це обумовлено пневмоніями.

-  Все починається з високої температури, потім іде кашель, нежить, як при вірусній інфекції, її батьки і починають лікувати, а за чотири дні катаральний період закінчується і з’являється висипка, - розповідає Ірина Незгода. - Коли є висипка стає зрозуміло що то кір, хоча багато випадків було, коли думають що алергія.
За словами інфекціоніста основними ускладненнями кору зараз є пневмонія, гепатит та енцефаліт. Зокрема зараз в дитячій обласній інфекційній лікарні лежить дівчинка з Липовецького району, яка має ускладнення кору - енцефаліт. Це перший такий випадок.

- Дитина без свідомості, дуже важка, з двобічною пневмонією і ураженням мозку, - каже лікар і додає що важкість протікання кору спостерігається особливо у тих дітей, які мають проблеми з центральною нервовою системою, ендокринологічні захворювання, або аномалію розвитку дихальної системи. 

Єдина можливість вберегтися - вакцинація

За словами Ірини Незгоди людина, яка перехворіла на кір має пожиттєвий імунітет. Підлітки, які робили вакцинацію в 6 років більш менш убезпечені від хвороби. Люди старшого віку, які на кір не хворіли мають зробити вакцинацію.

- Титр антитіл (активность антитіл до окремої хвороби) до кору зберігається десять років, а потім поступово титр падає, і здатність організму пручатися хворобі знижується, - говорить лікар інфекціоніст. - Сьогодні в будь якої лабораторії міста, кожна людина може здати кров на аналіз імуноглобуліну G до вірусу корі. За добу ви будете знати чи є в вас антитіла, чи варто вакцинуватись. Вакцинація проводиться "Приориксом" або КПК (кір, паротит, краснуха). Ця вакцина не дає ніякої реакції, проте убезпечує від хвороби.

Можливо буде карантин

Минулого року, через значну захворюваність на грип у навчальних закладах області зробили карантин. Цілком ймовірно що цього року, карантин теж оголосять, і не лише через грип (другу хвилю якого, очікують в лютому), а й через кір.
- Зараз по школах теж тяжка ситуація, в окремих класах є хворі. Всіх інших ізолюють дають імуноглобулін (його необхідно давати протягом перших трьох днів від контакту з хворим). Хоч імуноглобулін має вполовину менше захисних якостей ніж вакцина, - каже лікар.  

Ірина Незгода наголошує що вакцинацію потрібно робити лише тоді коли дитина здорова. Тому що були випадки, коли дітей вакцинували на фоні хвороби, і в них погано вироблялися антитіла.
- Якщо говорити про всіх захворівших, 70% з яких нещеплені, то майже 10% з захворівших робили щеплення, вакцинувалися ймовірно на фоні хвороби, - розповідає лікар. - Такі діти мають легкий перебіг і убезпечені від летальних випадків.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (66)
  • Жора

    Сейчас все скрыто и все в тайне,это как на сайте знакомств.....Глянул фото ..вроде симпатичная....НО потом посмотрел остальные фотки....так уже там в 20-35 лет есть целлюлит и жирная как свинья .... А еще фотошоп обманывает..... А потом после встречи узнаешь  что  ее по.вало пол города Винницы.... А вообще при встрече года встречаешь.... ТО иногда думаешь.... это армагеддон  , и сонный кошмар при реальной встрече.....

    Так и тут ВСЕ вирусы СКРЫТЫЕ и  нужно знать как их не подцепить.......!!!!!!
  • Жора

    Еще дам маленький совет как меньше болеть....

    Никогда не употребляйте в пищу наш хлеб производства  ВИННИЦА ХЛЕБ. Они используют плохие дрожжи,а именно такие  которые ослабляют иммунитет.  И такие которые дают вход в организм вирусам. Обратите внимание когда хлеб Винницахлеб черствеет какого цвета дрожжи... ?? ЭТО не хлеб это смерть.

    Еще  частные пекарни, разные там грузинские, и особенно на Вишенке пекарня булка, так в булке вообще одна смерть.... ПРодуцию Литинского маслозавода тоже не употребляйте и не давайте детям , это медленная смерть....

    Вообщем просто так вирусы не появляются.......
  • Жора

    Господа , дам небольшой совет как хоть  немного не заболеть.....

    Все видели  что мусорки у нас закрытые , типа под навесом....Все эти навесы были сделаны на европейские деньги от ЕС. Но  инициаторы это были производители  лекарств ЕВРОПЕЙСКИЕ фармацевты. Цель одна, в закрытом пространстве  легко  размножаются вирусы,и потом люди болеют.А именно болеют те кто ходит и выносит мусор.Достаточно  выйти и зайти под навес  и вдохнуть, это 100% подцепишь вирус тубика,и гриппа ,и кори ,и др.ООБЕННО у кого слабый имунитет....Злочинный ))))) как его называют СССР ,то в то время мусорки в основном были открыты. !!!!!! И ТАМ ПОСТОЯННО  они обрабатываличь хлоркой.....!!! ХЛОРКОЙ !!! пишу еще раз для слабоумных из тех кто работает в ЖЭКах...

    А так родители говорят ребенку вынеси мусор...он вынес и подцепил вирус....

    ВЫХОД ОДИН....КОГДА ВЫНОсИТЕ МУСОР И ЗАХОДИТЕ в закрытое помещение с мусорки то делайте паузу и не дышите.

    И знайте доктора , врачи и фармацевты хотят чтобы люди болели , это их хлеб... и ДЕНЬГИ... Тут есть в коментах горе врачи, не буду делать им рекламу, вообщем пошли они все нах.
  • Olga R

    Отказ от прививок, поддерживает одну индустрию. Индустрию производства гробов,а точнее, маленьких, детских гробиков.

    Жора reply Olga R

    Смотря какие прививки кто их делает, можно и ездить на запорожце ,а можно и на мерседесе..Ведьма смерть министр Супрун хорошего качества прививки  не закупит. А гвно тем боее еще с откатами
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Шукають молодого хлопця, якого підозрюють у крадіжці photo_camera 12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up