Мавпячу віспу виявили у сусідній країні. Три причини зберігати спокій

Мавпячу віспу виявили у сусідній країні. Три причини зберігати спокій
  • З початку травня 2022 року в Європі та деяких країнах за її межами фіксують спалах мавпячої віспи. Перший випадок хвороби виявили уже у сусідній країні — Польщі.

У Польщі підтвердили перший випадок інфікування мавпячою віспою. Про це заявив міністр охорони здоров'я Польщі Адам Недзельський, повідомляє RMF24.

«У нас було близько 10 підозр на захворювання мавпячою віспою, зразки досліджуються. 10 червня — день, коли у нас перший випадок», — повідомив міністр.

Нині пацієнт перебуває на ізоляції в лікарні, з ним проведено епідеміологічне опитування.

Відео дня

Що таке мавпяча віспа?

Віспа мавп — рідкісне вірусне зоонозне захворювання (тобто захворювання, що передається людині від тварин), симптоми якого у людини схожі з симптомами, які спостерігалися в минулому у пацієнтів з натуральною віспою, проте менш серйозні. Випадки захворювання на віспу мавп досі спорадично виникають в деяких районах Африки, де переважають тропічні вологі ліси.

— Станом на 31 травня ВООЗ повідомляє про випадки підтвердженої мавпячої віспи у Сполученому королівстві Великої Британії, Північної Ірландії, Португалії, Швеції, Бельгії, Франції, Німеччині, Італії, Словенії, Данії, Нідерландах, Чехії. У США, Канаді та Австралії теж є інфіковані тощо, — зазначають у Центрі громадського здоров'я.

Про недугу, її ознаки та способи поширення детально розказано у матеріалі: Світом шириться мавпяча віспа. Що відомо про хворобу та як вона передається?

В Україні не фіксували випадків, але загроза можлива

Голова Комітету Верховної Ради з охорони здоров'я Михайло Радуцький не виключає, що мавпяча віспа може бути зафіксована в Україні, тому що багато громадян повертаються з країн Європи.

Тим часом заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін пояснив, яка існує ймовірність поширення в Україні вірусу мавпячої віспи.

Для того, щоб заразитися вірусом мавпячої віспи, потрібно тривалий контакт з інфікованою людиною. Наразі це доволі малоймовірно через обмежену кількість туристичних маршрутів.

Три причини зберігати спокій

За словами інфекціоніста Євгена Щербіни хвороба не стане для нас проблемою.

— Чому ж усе таки не треба очікувати пандемії на кшталт COVID19?, — говорить Євген Щербіна. — На це є три причини. По — перше, мавпяча віспа — зоонозне захворювання, тобто людина заражається в основному від тварин. Резервуар вірусу досі не встановлений, проте вірогідніше за все ним являються гризуни. Що стосується передачі хвороби від людини до людини, то цей варіант можливий через повітряно-крапельний шлях. Проте, і це по — друге, у такому випадку контагіозність вірусу мавпячої віспи дуже низька — тобто для зараження треба знаходитись на дистанції менше 2 метрів від хворого більше 3- х годин, що значно відрізняється від тієї ж натуральної віспи.

Наразі, на щастя, і це по — третє, цей вірус досі не мав мутацій, таких як у SARS-CoV–2, які б значно посилили його спроможність передаватись поміж людей.

Найбільша кількість захворювань відмічається і відмічається в країнах Африки. Періодично виникають спалахи мавпячої віспи в розвинених країнах, проте зазвичай вони починались із контакту з хворими тваринами (гризуни, мавпи) та швидко локалізувалися.

Чи є вакцина та ліки від недуги детально дізнавайтеся у матеріалі: Про мавпячу віспу: чому нам не загрожує ця епідемія, пояснює інфекціоніст

 

Читайте також:

Як діяти та куди звертатися. У Вінниці розробили «Дорожню карту біженця»

Пам’ятка для батьків. Як допомогти дитині під час війни, щоб вберегти її емоційний стан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up