Гарячка, сухий кашель, біль в очах. Про ознаки та перебіг коронавірусу розповів сімейний лікар

Гарячка, сухий кашель, біль в очах. Про ознаки та перебіг коронавірусу розповів сімейний лікар
  • Висока температура, сухий кашель, ріжучі болі в очах — ознака того, що ви негайно мусите звернутися до свого сімейного лікаря. В критичній ситуації варто телефонувати на 103.
  • Про ознаки та перебіг коронавірусу, а ще про важливість дотримання карантинних заходів розповідає лікар загальної медицини.

Температура тіла у пацієнтів найчастіше підвищується від 37,1 до 38,0 градусів. Лише в окремих випадках вона долає відмітку в 39 градусів. Здається, що у вас застуда чи грип. А це може бути захворювання на коронавірус, розповідає лікар загальної медицини з 25-річним стажем роботи Юрій Тарануха.

— На флюорографії прослідковується пневмонія, але хворий може почуватися цілком нормально аж до розвитку дихальної недостатності, розповідає сімейний лікар. — 

Нежить для захворювання не характерний, кашель при зараженні сухий. Про ураження дихальних шляхів свідчить сухість у горлі, це змушує людей пити більше рідини.

Відео дня

Приблизно у 15% інфікованих виникає кон’юнктивіт або ріжучі болі в очах. Усі інші симптоми схожі на запалення легенів, і варто про це наголошувати лікарям, до яких ви звернетеся по допомогу.

— Мені особисто доводилося оглядати таких хворих. Це були люди, що контактактували з медпрацівницею з пологового №2, — розповідає Юрій Тарануха. — В захисному костюмі і зі швидким тестом проводилася процедура. Результат виявився негативним.

Причини поширення COVID-19 у Вінниці

Основною причиною спалаху епідемії COVID-19 у Вінниці, сімейний лікар вважає недотримання вінничанами санітарних норм. В першу чергу тих земляків, які щойно повернулися з Європи.

— Нещодавно я чергував на гарячій лінії, — розповідає лікар. — Ви знаєте, люди зверталися не лише зі скаргами на здоров'я. Вони здебільшого нарікали на те, що сусіди чи знайомі заробітчани, що повернулися з Польщі чи Італії, не дотримуються карантину та ізоляції. Натомість гуляють містом, відвідують рідних. Навіть якщо вони не хворі, вони можуть бути переносниками інфекції. 

Люди не до кінця розуміють усю складність ситуації, вважає Юрій Тарануха, тому й кількість хворих у Вінниці зростає щодня.

— Статистика показує, що лише 20% українців переймаються небезпекою епідемії, 80% ставляться до ситуації рівно. Ми в питанні пандемії відстали від Європи на місяць, говорить лікар. —  Тобто, наприкінці квітня ми побачимо загальну картину: епідемія піде на спад, чи буде пік зростання кількості хворих. 

— Ще раз нагадую: ваше здоров'я у ваших руках, — каже сімейний лікар. — Не будьте безпечними, як італійці, допоки кількість летальних випадків не зросла до 500 чоловік на добу. Сидіть дома, споживайте мед, ківі, лимон і смородину — продукти з великим вмістом вітаміну С, споживайте тваринний білок, зміцнюйте ваш імунітет. Бо на початку весни, в міжсезоння і без епідемій організм ослаблений.

За перших ознак нездужання Юрій Тарануха радить телефонувати медикам або у захисній масці і одноразових рукавичках звертатися у поліклініку.

— Хворі, які відчувають незначне нездужання, можуть звертатися у сімейну амбулаторію до свого лікаря. Дітей ми оглядаємо на дому, — підсумовує сімейний лікар.

МОЗ: можна лікувати коронавірус вдома

У МОЗі днями повідомили, що тих пацієнтів, у яких відсутні декларації з сімейним лікарем, центри первинної медико-санітарної допомоги додатково укомплектують лікарями, які консультуватимуть хворих з коронавірусною хворобою та іншими симптомами гострої респіраторної хвороби на період епідемії в Україні.

А ще став відомий новий алгоритм лікування — воно можливе у домашніх умовах. Далі подаємо інформацію з офіційної спільноти відомства у Фейсбуці. 

З 29 березня Україна працюватиме за оновленими медичними стандартами надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Зокрема, МОЗ України оновив алгоритми амбулаторно-поліклінічної допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19.

  • Відповідно до цих алгоритмів, пацієнтів з легкою формою захворювання, які не мають ризику ускладнень, а також пацієнтів, що одужують та вже не потребують цілодобового нагляду лікарів, рекомендовано лікувати амбулаторно, тобто в домашніх умовах.

При цьому лікарі забезпечують постійний контроль поточного стану пацієнта і його контактних осіб за телефоном, або можуть здійснювати виїзні консультації з дотриманням правил інфекційного контролю. Медичні працівники, які надають медичну допомогу за місцем проживання, і контактні особи пацієнта обов'язково мають використовувати засоби індивідуального захисту.

  •  Амбулаторне (домашнє) лікування суворо заборонене у разі, якщо пацієнт перебуває в групі ризику щодо розвитку ускладнень або має симптоми, що характеризують середньо-тяжкий і тяжкий перебіг.

До таких симптомів відносяться: ядуха; утруднене дихання; збільшення частоти дихальних рухів більше фізіологічної норми; кровохаркання; шлунково-кишкові симптоми (нудота, блювання, діарея); зміни психічного стану (сплутаність свідомості, загальмованість)».

В МОЗі додають, що ускладнення дихання при COVID-19 зазвичай розвиваються на другому тижні хвороби, тому медпрацівникам рекомендують особливо активно спостерігати за хворими саме в цей період.


Читайте також:

Дитина у важкому стані та ще 16 підозр. Головне про коронавірус за 28 березня 

RIA зібрали понад 12 тисяч гривень для закупівлі медичного обладнання у вінницькі лікарні 
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (54)
  • Таня Князева

    Да, у них кома начинается когда говоришь,  температура,  кашль....а на второй звонок трубку не берут)))
  • Катя Колотило Регуш

    Що ви дурниці пишете, сімейний лікар не хоче прослухати свого хворого чи немає бронхіту,а ви кажете за коронавірус,та вони бояться за себе,а зарплату брати небояться
  • Владислава Поповиченко

    У меня все это было 20го февраля и болею уже полтора месяца
    С врачем
    Не это ли оно?
  • Ольга Федорчук

    Задолбали 2016 роци в Кыйви помералы диты вид плевномий и очень много, то чого Тоди ще неводылы карантины, а теперь шо продали земли
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up